چشمانش ديگر فروغي ندارد، در نگاه اول احساس مي كني كه سال ها زندگي و تجربه روز هاي تلخ و شيرين روي صورتش جا انداخته و غبار پيري است كه بر چهره اش نشسته، اما وقتي مي گويد فقط 25 سال دارد آن وقت است كه مي فهمي طاعون قرن به هيچ كس رحم نمي كند.

ايدز آرام و بي صدا پيش مي رود، 20 سال از اولين باري كه آمريكايي ها از ابتلا 5 نفر به اين بيماري خبر دادند مي گذرد و تا كنون طبق آخرين آمار مربوط به رشد ايدز در دنيا از سوي سازمان ملل متحد  حدود 39 ميليون و 400 هزار نفر از مردم دنيا به اين بيماري مبتلا شده اند، در حالي كه اين تعداد در سال گذشته 36 ميليون نفر اعلام شده بود.

 نتايج پژوهش هاي صورت گرفته در دنيا حاكي از آن است كه "ايدز" اصلي ترين علت عفوني مرگ بزرگسالان در جهان به شمار مي رود ، به گونه اي كه بيماري ايجاد شده توسط اين ويروس، در صورت عدم درمان، ميزان كشندگي موردي نزديك به 100 درصد را خواهد داشت.

.با وجود اينكه استفاده از سرنگ مشترك در ميان معتادان تزريقي و يا استفاده از فراورده هاي خوني ناسالم عمده ترين دلايل انتقال ايدز هستند،  اما طي ماه هاي اخير وجود روابط جنسي با سرعت  زياد ، احتمال تغيير الگوي ايدز در كشور را هشدار مي دهد. 

اما افزايش افراد مبتلا به ايدز در ايران موضوعي است كه نمي توان براحتي از كنار آن گذشت، متاسفانه طي سال هاي گذشته هيچ گونه برنامه زيربنايي براي آشنايي مردم و به خصوص جوانان با اين بيماري انجام نشده است، همچنين محدوديت هايي كه براي آگاهي رساني و آموزش به افراد جامعه، جوانان و نوجوانان در اين زمينه وجود دارد خود مزيد برعلت شده تا ايدز آرام و بي صدا در كشور ما رشد كرده و هر روز تعداد بيشتري را مبتلا سازد.

ايدز؛ كابوسي تلخ

تغيير الگوي ابتلا به ايدز زنگ خطر بزرگي است كه نبايد بي تفاوت از كنار آن گذشت، از زمان ورود اين بيماري به كشور تا كنون بيش از ده هزار نفر به اين بيماري مبتلا شده اند و اين در حالي است كه در ابتدا بيشترين آمار ابتلا به اين بيماري در معتادان بود اما در حال حاضر و با انتشار آمارهاي جديد و بررسي دلايل ابتلاي افراد به اين بيماري واقعيت تلخي نمايان شده است و آن بالا رفتن آمار رفتاري هاي پر خطر و ابتلا به ايدز بر اثر اين رفتارها در جامعه است.

آوار زندگي

وقتي از خانه فرار كرد، فقط 15 سال داشت و زماني كه به ايدز مبتلا شد 20 ساله بود، براي او همه چيز تمام شد، ديگر نه زندگي وجود داشت و نه عشقي ، اين كابوس تلخ تمام زندگي اش را در برگرفت و حالا كه 27 سال از عمرش مي گذرد تصميم دارد از  همه انتقام بگيرد.

روي صندلي پارك نشسته و چشم دوخته به بوته گلي كه مقابلش خود نمايي مي كند، منتظر است ، هر از چند گاهي به ساعتش نگاه مي كند، بالاخره انتظار به پايان مي رسد و مردي ميانسال از آن سوي پارك مي آيد، دختر از جا برمي خيرد، به پشت سرس نگاه مي كند و به زني كه كمي دورتر نشسته لبخندي مي زند، او مي رود تا يك قرباني ديگر را به جمع قربانيانش اضافه كند.

شايد براي خيلي ها اين موضوع چندان واقعي به نظر نيايد اما وجود دختران فراري آلوده به ايدز شايد يكي از عوامل موثر بالا رفتن آمار افرادي است كه به اين بيماري مبتلا شده اند، ضمن اين كه خيلي از افراد هنوز از آلودگي خود خبر ندارند و ممكن است خواسته و ناخواسته باعث ابتلاي فرد ديگري شوند.

بر اساس آمارهاي رسمي كشور تا سه ماه پيش هفت هزار و 510 مورد مبتلا به ايدز در كشور وجود داشت و يا وجود اينكه به طور معمول هر سه ماه معمولا 300 تا 400 مورد به اين آمارها افزوده مي شود، اما اين بار پس از گذشت سه ماه حدود پنج برابر ميزان معمولي يعني دو هزار مورد ديگر به آمار قبلي اضافه شد و تعداد مبتلايان را به 9 هزار و 800 نفر رسيده است.

يك هزار و 328 با ميزان 2/95 درصد از مجموع مبتلايان را مردان و  472 نفر زن با ميزان 8/4 درصد ديگر آن را زنان تشكيل داده اند ، همچنين تعداد فوت شدگان بر اثر بيماري ايدز تا سه ماه گذشته 849 مورد كه اين تعداد هم اكنون به يك هزار و 41 نفر كه از اين تعداد يك هزار و 4 نفر مرد و 37 نفر آنها زن بوده ، افزايش يافته است.

ايدز همچنان مي تازد

وجود افراد مبتلا به ايدزي كه آزادانه در جامعه حضور دارند خود دليل ديگري بر افزايش آمار ايدز است ، بسياري از اين افراد به هر دليل كه به اين بيماري آلوده شده باشند حس انتقام جويانه اي دارند كه همين حس باعث مي شود تا آنها از مبتلا كردن افراد جديد به اين بيماري احساس رضايت كنند.

متاسفانه يكي از دلايلي كه باعث شده تا افزايش آمار ايدز در ايران سرعت بيشتري بگيرد، بي توجهي به وجود افراد آلوده اي است كه آزادانه در جامعه حضور پيدا مي كنند و عدم آگاهي مردم دليل دوم اين امر است.

نكته مهمي كه بايد در زمينه بيماري ايدز در نظر گرفته شود اين است كه شايد يكي از مهم ترين دلايل ابتلا به اين بيماري  معضلات اجتماعي باشد، معضلاتي همچون اعتياد ، فرار ، بي بند و باري ، انجام رفتارهاي پرخطر و ...

ايدز با معضلات اجتماعي رابطه مستقيم دارد و آگاه سازي جامعه به خصوص قشر جوان مي تواند تا حد زيادي در پايين آوردن آمار ابتلا به ايدز موثر باشد.

اما عضو كميته كشوري مبارزه با بيماري ايدز در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهرمي گويد: نگرش هاي منفي، عملكردها و تصميمات غير علمي، غير منطقي و نا آگاهانه سبب شد جامعه دچار ضررهاي زياد ناشي از بيماري ايدز شود، چرا كه هشدارهاي كارشناسان در خصوص اين بيماري جدي گرفته نشد.

دكتر مينو محرز مي افزايد: تفاوت ايران با كشورهاي موفق در زمينه پيشگيري از بيماري ايدز به فعاليت هاي آموزشي در مورد اين بيماري باز مي گردد، به گونه اي كه تنها موردي كه در كشور ما انجام نشده، آموزش هاي دائمي است.

وي تصريح مي كند: با وجود اينكه اين آموزش ها بايد به صورت دائم از طريق رسانه ها بويژه راديو و تلويزيون به مردم ارائه شود اما تا چندي پيش به هيچ وجه برنامه آموزشي در اين خصوص وجود نداشت.

دكتر محرز مي گويد: متاسفانه مساله بوروكراسي در برخورد با ايدز و اطلاع رساني در مورد آن باعث شده است تا نتوانيم در اين راه موفقيت چنداني كسب كنيم. 

وي خاطر نشان مي كند: ايدز شوخي نيست ، بايد ريشه اي و بنيادين با آن برخورد كنيم ، با دست روي دست گذاشتن و ناديده گرفتن آمارها و انكار افزايش آمار ايدز و ... تنها باعث مي شود كه ديگر نتوانيم اين بيماري را كنترل كنيم، بايد واقعيت ها را بپذيريم و تلاش كنيم تمامي افراد جامعه و به خصوص جوانان را با اين بيماري و راه هاي ابتلا به آن آشنا كنيم.

 عضو كميته كشوري مبارزه با بيماري ايدز اظهار مي دارد: در كشورهاي موفق دنيا در زمينه پيشگيري از افزايش مبتلايان به ايدز، برنامه هاي آموزشي در تمامي رسانه ها بويژه رسانه هاي تصويري به صورت دائم نمايش داده مي شود، به طوري كه  پيش از پخش برنامه هاي پربيننده، آگاهي در مورد پيشگيري از بيماري ايدز به شيوه پخش تيزرهاي آموزشي به صورت مستمر براي مردم ارائه مي شود و به اين ترتيب به صورت دايمي اين مشكل و وجود خطر بيماري را بيان مي كنند.

وي با بيان اينكه پيش از اعلام افزايش آمار مبتلايان، به علت عدم آموزش هاي مستمر، وضعيت موجود براي متخصصان و كارشناساني كه در اين زمينه فعاليت مي كردند، قابل پيش بيني و روشن بود، تصريح مي كند: متاسفانه سازمان هاي مرتبط ديگر در خصوص پيشگيري از اين بيماري بويژه سازمانهايي كه به نوعي در اين زمينه به ميزان بيشتري موثر بودند، همكاري خوبي نداشتند و علت عدم اين همكاري هم ناشي از نگرش منفي آنها نسبت به اين بيماري و نيز عدم آگاهي آنان بود.

اين فوق تخصص بيماري هاي عفوني اظهار مي دارد: بزرگترين مشكل كشور ما نسبت  به ديگر كشورهاي موفق در زمينه پيشگيري از بيماري ايدز به كمبود آموزش مربوط مي شود ما اگر از هم اكنون هم آموزش مستمر در اين زمينه را شروع كنيم دير است.  

وي مي گويد: حتي اگر بتوانيم در زمينه كنترل موفق باشيم اما در كنار آن آموزش را به كار نبريم، هيچ تاثيري در كاهش تعداد مبتلايان نخواهد داشت متاسفانه آموزش در مدارس فقط نزديك به دو سال است كه در سيستم آموزش و پرورش انجام مي شود در حالي كه بايد از چندين سال پيش اين آموزش ها صورت مي گرفت اما نگرش منفي برخي از افراد مبني بر عدم آموزش به كودكان سبب شد كه اين بيماري بسيار سريع در جامعه رشد پيدا كند.

افزايش زنان مبتلا به ايدز

در ابتداي ورود ايدز به كشورهاي مخلتف دنيا بيشترين آمار ابتلا به اين بيماري به مردان اختصاص داشت و زنان نسبت به مردان بسيار كمتر به اين بيماري مبتلا شده بودند، اما امروزه آمار زنان مبتلا به ايدز نيز رو به افزايش است و به همين علت است كه شعار " حفاظت از زنان و دختران در برابر ايدز" در دنيا مطرح شده است.

يكي از علل اين افزايش آمار، رشد فزاينده مصرف مواد مخدر است، بسياري از مردان معتاد به واسطه اعتيادي كه دارند خيلي سريع به اين بيماري مبتلا مي شوند و همين افراد بيماري خود را به همسر يا شريك جنسي شان منتقل مي كنند.

در اين بين زنان و دختراني كه مورد تجارت جنسي قرار مي گيرند را نيز بايد اضافه كرد ، اين افراد هم در ابتلا به ايدز و هم در انتقال آن مهره هاي مهمي هستند، آنها به دليل داشتن شركاي جنسي متعدد براحتي در معرض ابتلا به اين بيماري قرار مي گيرند و باز به همين دليل در انتقال بيماري خود به ديگران نيز مي توانند عامل موثري باشند.

بالا رفتن سن ازدواج، دليل ديگر افزايش آمار ايدز

يكي از مشكلات ديگري كه در جامعه ما وجود دارد و همين مشكل نيز مي تواند يكي ديگر از دلايل افزايش آمار ايدز باشد بالا رفتن سن ازدواج است.

متاسفانه جوانان به دلايل گوناگون از جمله عدم داشتن شغل، مسكن و ... نمي توانند در سني كه نياز روحي و جسمي به ازدواج دارند به اين كار اقدام كنند در نتيجه با روي آوردن به رفتارهاي پرخطر زمينه ابتلاي خود و يا ديگران را به اين بيماري فراهم مي سازند.

اين در حالي است كه نه تنها سن ازدواج در كشور افزايش يافته، بلكه آمار طلاق نيز افزايش پيدا كرده است، سستي بنيان خانواده ها نيز مي تواند عامل ديگري براي افزايش آمار ابتلا به ايدز باشد و باز همين سستي بنيان خانواده ها نيز باز مي گردد به مشكلاتي كه در جامعه وجود دارد، از جمله فقر اقتصادي ، نداشتن شغل مناسب، نداشتن مسكن و ...

دختران فراري و زنان خياباني ناقلان ايدز

روي تخت يكي از بيمارستان ها افتاده و ناي نفس كشيدن هم ندارد، به گفته پرستار شايد همين امروز و فردا ديگر براي هميشه شمع زندگي اش خاموش شود.

با كلماتي بريده بريده سخن مي گويد، سعي مي كند حرفهايش را كامل بزند اما آنقدر ضعيف شده كه ديگر توان صحبت كردن ندارد.

سال ها پيش زماني كه در 14 سالگي پدرش او را به يك راننده كاميون به مبلغ 100 هزار تومان فروخت و به قول خودش شوهر خوبي براي دخترش پيدا كرد هيچ وقت فكر نمي كرد كه سرنوشت او را به اينجا بكشاند.

چند سالي با شوهري كه 20 و چند سال از خودش بزرگتر بود زندگي كرد، بچه هاي قد و نيم قد دورش را گرفتند اما يك روز شوهرش با زن ديگري به خانه آمد و او را از خانه بيرون كرد، بعدها فهميد فقط براي بچه دار شدن به عقد اين مرد درآمده بود و حالا كه آقا به خواسته اش رسيده بود، مي خواست با همسر سابقش زندگي كند. او در خيابان هاي اين شهر رها شد بدون اين كه پشتوانه اي داشته باشد.

حالا او يك زن ايدزي است كه شدت بيماري باعث شده تا در بيمارستان بستري شود اما او به عنوان يك زن خياباني مبتلا به ايدز معلوم نيست تا قبل از زمان بستري شدنش چند نفر را آلوده كرده است.

 بيماران هموفيلي قربانيان ناخواسته ايدز

اما در بين كساني كه به ايدز مبتلا شده اند، بيماران هموفيلي از همه بيگناه ترند، آنها به دليل بيماري كه دارند، مجبور به تزريق خون هستند و تزريق خون آلوده بيش از يك هزار نفر آنها را به اين بيماري مبتلا كرده است.

حسين يك بيمار هموفيلي است، او در هفت سالگي به علت تزريق فاكتور آلوده به بيماري ايدز مبتلا شده است، ياد آوري آرزوهايي كه به خاطر بيماري اش نمي تواند به آنها برسد، سخت آزرده اش مي كند. 

او مي گويد:  اصلا اگر قرار باشد روي تمام آرزوهاي كوچك و بزرگت خط بطلان بكشي فقط به اين دليل كه ناخواسته اسير بيماري لاعلاج ايدز شده اي و بعد هم بگويند، ببخشيد اشتباه شد، بيا پول خونت را بگير و اين چند صباحي را كه زنده هستي خوش بگذران، خوشحال مي شوي؟!

اين بيمار هموفيلي مي افزايد: وقتي هر شب خواب ببيني كه روي دست مردمي و به سوي گور تنگ و تاريك مي روي، اگر هر شب خواب ببيني كه اين بيماري لعنتي تو را از پا درآورده و كنار يك خيابان يا توي اتاقت در تنهايي و انزوا درد مي كشي و كسي نيست كه به دادت برسد، واقعا گرفتن ديه خوشحالت مي كند؟

او مي گويد: هيچ كس نيست كه جواب اين سوال هاي مرا بدهد، هيچ كس خودش را مسئول بدبختي هاي من نمي داند، اين مشكل من است كه با بيماري هموفيلي از مادر زاده شده ام، اين مشكل من است كه در كشوري زندگي مي كنم كه امكانات پزشكي اش از كشورهاي جهان سومي هم پايين تر است ، اين مشكل من است كه هيچ كس به خودش زحمت نمي دهد حالا كه ما را به اين روز انداخته حداقل با حرف هاي بي پايه و اساس نيشتر به زخممان فرو نكند.

اما هانيه هم يكي ديگر از بيماران هموفيلي است كه به علت تزريق خون هاي آلوده به اين بيماري مبتلا شده است، او به دليل وخامت حالش در بيمارستان بستري است و روزهاي پاياني را مي گذراند در حالي كه هنوز بيش از 20 بهار را پشت سر نگذاشته است.

هانيه هم از 9 سالگي به دليل تزريق خون آلوده به بيماري ايدز مبتلا شده و حالا در آستانه 21 سالگي چندان با مرگ فاصله ندارد.

دلايل ابتلا به ايدز شايد مهم باشد اما مهمترين موضوع اين است كه اين بيماري براحتي مي تواند جان انسان را بگيرد، همانگونه كه تا كنون بيش از 3 ميليون نفر را به كام مرگ فرستاده است.

ايدز را نبايد ناديده گرفت و جامعه را بايد نسبت به وجود چنين بيماري آگاه كرد، هر اندازه آگاهي مردم از اين بيماري بيشتر باشد به مراتب خطر ابتلا به ايدز پايين مي آيد.

اما به موازي آگاه سازي جامعه بايد عواملي را كه باعث مي شود اين بيماري شيوع پيدا كند، شناسايي و تا حد امكان از بين برد، عواملي چون بالا رفتن سن ازدواج ، اعتياد و ....