رشت - خبرگزاری مهر: اجرای برنامه های متنوع فرهنگی گامی مهم در افزایش تفکیک زباله از مبدأ است، با این کار علاوه بر رعایت اصول بهداشتی، سلامت کالاهای تولید شده از مواد بازیافتی هم تضمین می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، فرآیند تولید زباله که ناشی از فعالیت انسان شهرنشین مصرف ‌کننده است و هر روز نیز بشریت را به مصرف بیشتر ترغیب می‌ کنند جزو لاینفک زندگی است.

دفع زباله بصورت غیراصولی و بهداشتی معضلات جبران ناپذیر زیست محیطی را بدنبال خواهد داشت که باید با برنامه ریزی هدفمند جلوی این گونه مشکلات را در جامعه سد کرد.

مدیرکل محیط زیست استان گیلان در این باره می گوید: آموزش های شهروندی نقشی مهمی در افزایش تفکیک زباله از مبدا و همچنین کاهش حجم تولیدی زباله ها دارد.

تفکیک زباله از مبدا باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود

امیرعبدوس با اعلام اینکه تفکیک زباله از مبدا باید به یک فرهنگ میان شهروندان تبدیل شود، افزود: دفع و بازیافت زباله از معضلات جهان امروز است.

وی اظهارداشت: بسیاری از زباله ‌ها مثل پسماندهای غذا، قابل بازگشت به چرخه طبیعت هستند اما برخی مانند شیشه و پلاستیک تجزیه نمی‌ شوند و بعضی دیگر هم مدت زیادی طول می‌ کشد تا به چرخه طبیعت برگردند.

مدیرکل محیط زیست گیلان گفت: با اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا بخش زیادی از هزینه ‌های جمع ‌آوری و ساماندهی زباله حذف می ‌شود.

وی در ادامه به بازیافت کاغذ اشاره کرد و افزود: برای تولید یک تن کاغذ جدید باید 15 درخت تنومند قطع شود در حالیکه برای تهیه همین مقدار کاغذ از کاغذ بازیافتی، احتیاج به چوب نیست.

وی یادآورشد: زباله را می توان طی فرآیندهای به مواد تقویت کننده خاک یا کود (کمپوست) تبدیل کرد که سرشار از مواد آلی و عناصر مورد نیاز گیاه است.

به هر ترتیب رشد روزافزون جمعیت، افزایش و تنوع محصولات و کالاهای مصرفی، روند صعودی مصرف ‌گرایی در بین شهروندان، متداول شدن الگوی نامناسب مصرف در جامعه و بسیاری از عوامل دیگر باعث شده است تا کشور به ویژه استانهای شمالی امروز با معضل جدی و پیچیده‌ ای به عنوان زباله یا مواد زائد شهری روبه ‌رو شود.

دفن زباله ‌ها صرف ‌نظر از خطرات بهداشتی، زیان‌ های اقتصادی کلانی را نیز در بردارد اما جداسازی زباله ‌های خشک و تر و برگشت آنها در چرخه بازیافت نقش موثری در کمک به اقتصاد کشور دارد.

طی سال‌ های اخیر شهرداری کلانشهر رشت اقدام به بازیافت زباله ‌های خشک و تر کرده و فعالیت ‌های چشمگیری در این زمینه انجام داده است.

اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا یک ضرورت اجتناب ناپذیر است

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری رشت بر ضرورت اهمیت جداسازی زباله‌ های خشک و تر برای استفاده‌ بهینه از این مهم تاکید کرد و گفت: اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا امروز یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.

سیامک دوستدار افزود: جمع‌آوری زباله ‌ها به صورت جداگانه نقش موثری در کاهش اثرات سوء زیست محیطی و همچنین پاسخگویی به بخشی از هزینه‌ های سنگین دفع زباله دارد.

وی هدف از اجرای این طرح را حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از انتشار آلودگی ‌ها برشمرد و اظهارداشت: جلوگیری از هدررفتن سرمایه ‌های ملی و منابع طبیعی، کاهش حجم زباله ‌های شهری، اشتغالزایی و ارتقای سطح فرهنگ عمومی شهروندان در زمینه مواد زائد از دیگر اهداف اجرای این طرح است.

مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری رشت گفت: نخستین گام در راستای اجرای این طرح آموزش و اطلاع‌ رسانی به شهروندان است، اشاعه فرهنگ جداسازی پسماندها در تمام سطوح به ویژه مراکز آموزشی و مدارس بسیار مهم و ضروری است.

وی افزود: همچنین با آموزش و اطلاع‌ رسانی به مردم زمینه مشارکت و همکاری شهروندان در اجرای بهینه طرح فراهم می‌ شود.

لزوم آموزش و فرهنگ ‌سازی در زمینه پسماند با هدف تغییر باورهای غلط و متداول

دوستدار ادامه داد: آموزش و فرهنگ‌سازی در زمینه پسماند با هدف تغییر باورهای غلط و متداول در میان اقشار مختلف مردم انجام می ‌گیرد.

بدون شک بکارگیری روش ‌های تشویقی و انگیزشی از قبیل مسابقات، اهدای جوائز به شهروندان، برگزاری سمینارها و همایش‌ های علمی در زمینه‌ بازیافت و تفکیک مواد زائد خشک از مبدا برای معلمان، مربیان، اولیاء و دانش‌ آموزان برای اجرای این طرح یک امر حیاتی است.

اطلاع‌ رسانی و پخش بروشورهای آموزشی، نصب و ارائه مخازن ثابت مخصوص پسماندهای خشک در مجتمع‌ های مسکونی، اداری و مدارس، توزیع سطل و یا کیسه ‌های زباله رنگی آرم ‌دار مخصوص پسماندهای خشک در بین همه خانوارهای شهری به صورت رایگان، نصب مخازن ثابت مخصوص زباله‌ های خشک در سطح شهر و ارائه‌ کد اشتراک به شهروندان برای شناسایی و ارائه خدمات می توان نقش مهمی در راستای اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا اعمال کرد.

مدیر عامل جمعیت دوستداران محیط زیست لنگرود نیز به مقوله تولید کمپوست از زباله اشاره کرد و گفت: کمپوست یک کود آلی حاصل مجموع تغییر و تبدیل‌هایی است که روی انواع بازمانده ‌های گیاهی و حیوانی در نتیجه توالی فعالیت گروه های مختلف میکروارگانیسم ‌ها بوجود می ‌آید.

ابراهیم زمانی افزود: علاوه بر بازمانده‌ های محصولات کشاورزی و دامی امروزه انبوهی از سایر مواد آلی بصورت مواد زائد و ضایعات برخی کارخانه ‌های صنعتی و بخصوص کارخانه‌ های وابسته به صنایع کشاورزی، همچنین از طریق زباله‌ های شهری، لجن فاضلاب ها و غیره در حجم زیاد تولید می ‌شود که تجدید سیکل زباله ها از طریق تبدیل کمپوست و استفاده از این مهم بعنوان یک کود آلی هم از نظر اصلاح خاک و افزایش سطح حاصلخیزی آن و هم از لحاظ جلوگیری از انتشار مواد آلوده کننده محیط زیست، امری کاملا ضروری است.

وی در ادامه ضمن تاکید بر ضرورت تفکیک زباله های تر و خشک از یکدیگر در مبدا این حرکت را گامی مهم در فرهنگ سازی مصرف بهینه و جلوگیری از افزایش زباله و همچنین ایجاد سهولت در تفکیک و بازیافت مطلوب زباله و کاهش آلودگی و افزایش پاکیزگی محیط زندگانی عنوان کرد.

بازیافت مهمترین مفهوم در مدیریت پسماند است

مدیرعامل جمعیت دوستداران محیط زیست لنگرود در ادامه با بیان اینکه بازیافت مهمترین مفهوم در مدیریت پسماند است، یادآورشد: بهترین و کارآمد ترین روش کاهش زباله تفکیک در مبدا است.

به هر حال طرح تفکیک زباله تر و خشک از مبدا یک از اصلی ترین حلقه های زنجیره بازیافت و بهره برداری از زباله است که باید بیش از پیش به این مهم توجه شود.