شرکت کنندگان در نشست گفتگوی دینی ایران و اتریش، با تأکید بر اینکه گفتگوی دینی باید منجر به حل مشکلات جهان شود، تصریح کردند: گفتگوهای دینی نباید تحت تأثیر قدرتهای سیاسی قرار گیرد والا یک سویه نگرانه خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، دور چهارم گفتگوی دینی مرکز گفتگوی ادیان با کلیسای کاتولیک اتریش صبح یکشنبه 29 بهمن با عنوان «دین، اخلاق و حقوق» با حضور اندیشمندان و مقامات فرهنگی و دینی ایران و اتریش در سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

حجت الاسلام علی اکبر رشاد رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با اشاره به عنوان این نشست، به مقایسه اخلاق و حقوق پرداخت و گفت: از نظر مسلمانان، دین اسلام دستگاه جامع معرفتی و معیشتی و یک هندسه چهار ضلعی است. دین متشکل از گزاره های بینشی و عقاید، و منشی و اخلاق و کنشی و احکام و قضایای دانشی است و این وصف کلام پیامبر(ص) و پیشوایان دینی ما است.

وی با بیان اینکه، دین یک آمیختگی دارد که حقوق و اخلاق نقش تکمیلی یکدیگر را در این میان دارند، افزود: برای همین تبعیض و تفکیک در دین مجاز نیست و در اسلام اخلاق جایگاه ویژه ای در جغرافیای معرفتی و معیشتی دارد. پیامبر اسلام (ص) فرمود: "انی بعثت لاتمم مکارم الاخلاق"؛ من برای تکمیل کرامات اخلاقی آمده ام و ایشان رسالت عمده خود را در این دانشته اند که ارزشهای اخلاقی را در جامعه محقق کنند و خداوند راز موفقیت پیامبر(ص) را در حسن خلق ایشان مطرح می کند.

رئیس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی به شباهت ماهوی اخلاق و حقوق پرداخت و یادآور شد: از نظر ما مسلمانان هم احکام یعنی فقه( تعبیری از حقوق اسلامی) و هم اخلاق هر دو از جنس حکم و آموزه هستند نه گزاره. هر دو سرشت حکمی و دستوری دارند.

وی به تفاوت اخلاق و حقوق اشاره کرد و افزود: اخلاق جنبه ارزشی دارد و از حسن و قبح افعال سخن می گوید اما حقوق متشکل از قضایای انشایی و تکلیفی و بایستی است. هرچند که قضایای فقهی و حقوقی اعتباری و مجعول هستند و با جعل شارع و خداوند متعال به وجود می آیند اما این قضایا متناظر به انواع مصالح هستند.

حجت الاسلام رشاد در پایان تصریح کرد: هرچند قضایای حقوقی، احکامی اعتباری هستند اما تابع مصالحی هستند و حوزه حقوق دو وجهی است برعکس آنچه تفکر لیبرالی پذیرفته است. یعنی حق و تکلیف دو سویه است یعنی هر حقی، تکلیف آور است و برای هر تکلیفی نیز حقوقی است.

در بخشی از این نشست نیز سفیر اتریش دکتر توماس م. بوکس باوم نیز طی سخنان کوتاهی گفت: پنج سال از زمانی که آخرین دور گفتگوی دینی میان ایران و ارتیش برگزار شده است، می گذرد و در این سالها عناوین و موضوعات جدیدی مورد توجه قرار گرفته است.

وی با اظهار خرسندی از حضور در این نشست دینی تصریح کرد: سازمان گفتگوی دینی اتریش از 20 سال پیش فعالیت خود را آغاز کرد و تقریبا همزمان با جمهوری اسلامی ایران که اولین دور گفتگو راجع به صلح و بشریت برگزار شد، رئیس جمهور اسبق ایران آقای خاتمی و نیز دکتر ولایتی به عنوان وزیر امور خارجه وقت ایران در این کنفرانس شرکت داشتند.

وی با ارائه گزارشی از روند برگزاری گفتگوی دینی و تمدنی در کشور اتریش، تأکید کرد: نباید گفتگوهای دینی صرفا در بین مقامات آکادمیک محدود شود بلکه باید از مقامات دینی نیز حضور داشته باشند و امیدواریم که گفتگوی بین تمدنی نیز از سوی مرکز گفتگوی ادیان سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی دنبال شد.

سفیر اتریش با اشاره به برپایی جشن صدمین سال به رسمیت شناخته شدن دین اسلام در اتریش تأکید کرد: صدو سی امین سال روابط دیپلماتیک بین ایران و اتریش در دو کشور جشن گرفته خواهد شد و دور بعدی گفتگوی دینی بین ایران و اتریش در آینده در کشور اتریش برگزار می شود.

پرفسور هامر استاد دانشگاه وین نیز در بخشی دیگر از این نشست گفت: گفتگوی دینی باید منجر به حل مشکلات جهان شود و در عین حال ادیان خود را در این گفتگوها باز می شناسند.

وی با اشاره به عنوان این گفتگوی دینی که ناظر به بحث «دین، اخلاق و حقوق» است: تأکید کرد: گفتگوهای دینی نباید تحت تأثیر قدرتهای سیاسی قرار گیرد والا یک سویه نگرانه خواهد شد.

به گزارش مهر، دور چهارم گفتگوی دینی مرکز گفتگوی ادیان با کلیسای کاتولیک اتریش طی دو روز در تهران و قم ادامه خواهد داشت.