به گزارش خبرنگار فرهنگي "مهر" كتاب دين پژوهي معاصر، مجموعه اي از سخنراني ها و مقالاتي است كه است كه به مناسبتهاي مختلف ايراد و نوشته شده اند . كتاب داراي يك پيشگفتار، نه فصل، و يك ضميمه ( تلويحات) است .
در فصل اول ،" انسداد اجتهاد" ، ضمن اشاره به معنا و كاركردهاي اجتهاد ، به آسيب شناسي تفقه رايج و ضرورت هاي هشتگانه معطوف به نهاد و نظام دين پژوهي و استنباط معالم و معارف دين پرداخته است .
فصل دوم كتاب، " بايسته هاي دين پژوهي" ، اختصاص به توضيح بايسته هاي كنوني دين پژوهي دارد . از جمله اين ضرورت ها مي توان به ضرورت بازپژوهي، بازپيرايي، بازآرايي مواريث علمي اسلامي اشاره كرد . اين فصل بر لزوم نوآوري و نظر پردازي در انديشه ديني و نيز اصلاح هند سه علوم ديني انگشت تاكيد نهاده است .
" آسيب شناسي گفتمان متجدد ( دين پژوهي غربگرا) " ، فصل سوم اين كتاب است كه به نقد و آسيب شناسي يكي از گفتمانهاي دين پژوهي معاصر مي پردازد .
فصل چهارم ، " گفتمان مجدد ، دست آوردها، آسيب ها و چالشها" ، يكي ديگر از گفتمانهاي سه گانه دين پژوهي را معرفي كرده و دستاوردها ، آسيب ها ، و چالشهاي روياروي آن را مورد بررسي قرار داده است .
فصل پنجم ، " نقد و نوآوري ( بايدها و نبايدها ، خطرها و خطاها) " ، اركان نهضت علمي معرفتي را بازگفته و بايدها و نبايدها، خطرها و خطاهاي معطوف و محتمل را طرح و شرح كرده است .
فصل ششم ، " احياي دين و اصلاح دين داري " ، چيستي، اهداف و رهيافت ها و آسيب هاي احياگري را ، به طور گزيده و چكيده مورد بررسي قرار داده است .
در فصل هفتم ، " فلسفه دين" ، خطاها و خلاف هاي رايج در اين حوزه به صورت مختصر و اشاره وار مطرح شده اند .
فصل هشتم ، " آب حيوان به ظلمت بردن " ، اختصاص به دوازده نقد بر پلوراليسم ديني ، از منظر فلسفي كلامي دارد .
فصل پاياني كتاب ، " ديباچه اي بر منطق فهم دين" ، كه مفصل ترين و در عين حال فشرده ترين مكتوب مجموعه است تنسيقي تازه از منطق فهم دين و نظريه اسلامي تفسير متون ارائه شده است .
ضميمه اين كتاب ، " تلويحات" ، منظومه اي است كه عمده مدعيات سخنراني ها و مقاله اي ياد شده را به زبان شعر بيان كرده است .