خبرگزاري مهر : دوازدهمين جشنواره مطبوعات با شعار " مطبوعات ، همبستگي ملي ، مشاركت عمومي" عصر جمعه 23 ارديبهشت با حضور مسئولان فرهنگي كشور در محل دايمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران با انتخاب برترين هاي اين نمايشگاه به كار خود پايان داد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاري مهر، در اين مراسم احمد مسجد جامعي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، سيد محمد صحفي معاون مطبوعاتي و اطلاع رساني ، علي يوسف پور مدير عامل شركت تعاوني مطبوعات كشور و مديران مطبوعات و رسانه هاي كشور و جمعي زيادي ازخبرنگاران و روزنامه نگاران حضور داشتند.

جشنواره مطبوعات از تاريخ 14 لغايت 23 ارديبهشت در محل دايمي نمايشگاه هاي بين المللي تهران برگزار شد اين نمايشگاه همزمان با هجدهمين نمايشگاه بين المللي كتاب آغاز شد كه امروز به كار خود پايان خواهد داد.

به گزارش خبرنگار مهر، اين مراسم با تلاوت آياتي از كلام الله مجيد آغاز شد كه درادامه علي يوسف پور مدير عامل تعاوني مطبوعات كشور گزارشي درباره نحوه برپايي دوازدهمين نمايشگاه مطبوعات كشور ارائه كرد كه به گفته وي براي اولين بار در اجراي آن شركت تعاوني مطبوعات نقش مهمي ايفا كرد.

وي با اشاره به رشد بيست درصدي استقبال نشريات كشور از نمايشگاه امسال از اينكه به علت كمبود فضا تنها 100 نشريه غرفه اختصاص يافت ابراز تاسف كرد.

يوسف پور تعداد نشرياتي كه در دوازدهمين نمايشگاه مطبوعات در سال جاري شركت كردند را 1234 نشريه شامل 534 نشريه سراسري و 700 نشريه محلي كه عمدتا در قالب نشريه ادارات و استان ها و محلات شركت كردند، اعلام كرد.

به گفته وي كل متراژ اختصاص يافته به نمايشگاه امسال 14 هزار متر بود كه در قالب 5 سالن به نشريات واگذار شد.

وي با اشاره به اينكه طرح آموزش خبرنگاري و روزنامه نگاري از ابتكارهاي جالب اين دوره از نمايشگاه مطبوعات بود نبود ارتباطات بين المللي و حضور نداشتن اصحاب مطبوعات خارجي همانند دوره هاي گذشته نمايشگاه مطبوعات را يك اشكال بزرگ خواند و ابراز اميدواري كرد در سالهاي آتي با رفع اين نقيصه مديران مطبوعات معتبر خارجي نيز دراين نمايشگاه حضور داشته باشند.

وي با اشاره به دولتي بودن اكثر نشريات كشور و نبود رقابت ميان مطبوعات دولتي و خصوصي گفت : مشكل عمده در حوزه مطبوعات كشور اين است كه عمده مطبوعات تاثيرگذار كشور دولتي و يا وابسته به دولت هستند و بخش خصوصي چه از نظر امكانات و چه كيفيت كار و مسائل اداري قادر به رقابت با مطبوعات بخش دولتي نيست لذا بايد زمينه براي رقابت واقعي و سالم ميان مطبوعات بخش دولتي و بخش خصوصي بوجود آيد.

يوسف پور تدوين نظامنامه مطبوعاتي را يكي از ضرورت هايي دانست كه بايد تحقق پيدا كند تا زمينه واگذاري كامل امور مطبوعاتي به صاحبان مطبوعات فراهم شود.

وي ميثاقنامه اخلاقي را كه توسط اساتيد دانشگاه ها تهيه شد و غرفه اي نيز در نمايشگاه امسال به خود اختصاص داد را از نكات قابل تمايز نسبت به دوره هاي گذشته دانست .

مدير عامل شركت تعاوني مطبوعات يكي از ويژگي هاي نمايشگاه امسال را دعوت از نامزدهاي مطرح رياست جمهوري اعلام كرد كه به گفته وي به جز سه نفر ديگر نامزدهاي مطرح در نمايشگاه مطبوعات امسال حضور يافتند و بازديدكنندگان از نزديك توانستند ديدگاه ها و نظرات خود را با آنها در ميان بگذارند.

يوسف پور مراسم بزرگداشت شهداي مطبوعات وپيشكسوتان مطبوعاتي را از ديگر اقدامات قابل توجه نمايشگاه امسال اعلام كرد.

 وي در مورد انتخاب نشريات برتر با بيان اينكه تلاش شد تا نشريات برتر در همه بخش ها انتخاب شود ، تاكيد كرد : در نمايشگاه هاي آينده تلاش خواهد شد تا محتواي نشريات و ميزان تاثير گذاري آنها بر افكار عمومي و سطح كيفي اطلاع رساني در انتخاب برترين ها مد نظر قرار گيرد و اينكه مشخص شود كدام نشريه از نظر رسالت مطبوعاتي و ميزان تاثير گذاري در بالاترين درجه قرار دارد.

اظهارات معاون مطبوعاتي و اطلاع رساني وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي
در ادامه سيد محمد صحفي معاون مطبوعاتي و اطلاع رساني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در اظهارات با اشاره به اعلام  سال جاري از سوي رهبر معظم انقلاب به عنوان همبستگي ملي و مشاركت عمومي تصريح كرد از جمله شعاري كه در اين دوره از نمايشگاه مطبوعات مد نظر قرار گرفت شعار " مطبوعات ، همبستگي ملي و مشاركت عمومي " بود.

صحفي با اشاره به تلاش دست اندركاران فرهنگي كشور براي رساندن وضعيت مطبوعات و رسانه هاي كشور به سطح استانداردهاي جهاني گفت : اميدواريم بتوانيم شمارگان مطبوعات را به ميزان معيار جهاني آن يعني 10 نشريه براي 100 نفر برسانيم.

وي به اين نكته اشاره كرد كه نمايشگاه مطبوعات هم مانند ديگر نمايشگاه ها به شكل تخصصي و مستقل برگزار شود .

وي ابراز اميدواري كرد ارتقاي محتواي مطبوعات و نشريه ها  به ارتقاي سطح فرهنگ عمومي و رسيدن به جامعه علمي و اطلاعاتي و مبتني بر ارزش هاي اسلامي منجر شود.

اظهارات وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي

در ادامه احمد مسجد جامعي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي به تلاش هاي وزارت متبوعش براي ايجاد زمينه رشد مطبوعات و فراهم كردن ظرفيت هاي مناسب براي گروه هاي مختلف در زمينه اطلاع رساني اشاره كرد و گفت : اكنون گروه هاي مختلف در كشور داراي رسانه هاي مختص خود هستند.

وي گفت : در طول مدت سالهاي مديريت وي حدود 700 نشريه استاني و منطقه اي مجوز فعاليت گرفتند و 800 نشريه تخصصي نيز مجوز انتشار گرفتند در طول اين سالها هدف اين بود تا توسعه مطبوعاتي را در كشور تحقق بخشيم .

مسجد جامعي افزود : اكنون تعداد روزنامه هاي منتشره به 100 عنوان مي رسد با توجه به اينكه رشد كمي و كيفي روزنامه لازمه رشد سياسي جامعه است اما به معناي غفلت از مطبوعات تخصصي نبود تمام اين مسائل نياز به امر مهم و مشترك كه ثبات فرهنگي است دارد و اين ثبات به مقدماتي نياز دارد هر نوع سرمايه گذاري مادي ومعنوي نيازمند زيرساخت هاي عمده اي است كه آن زيرساخت، ثبات و امنيت است كه دراخلاق و سرمايه گذاري شكل مي گيرد.

وي گفت : همه تلاش ها در اين راستا بود تا تنش و جنجال را به حوزه گفتگو تبديل كنيم آرام شدن فضاهاي نقد و بررسي و تحمل وبردباري در قبال طرح مسائل افزايش يافته است و اين تصور هم وجود داشت تا دولت در زمينه نقد از خود پيشگام شود و هزينه اين نقد را نيز پرداخت.

به گفته وي حتي در اين راستا برخي از حد نزاكت اخلاقي نيز فراتر رفتند اما دولت با آنها برخورد نكرد و با تلاش هاي خود باعث شد تا  فضاي نقد و بررسي كه در ابتدا در مسير تندي قرار داشت به فضاي مناسب و آرام و بي تنش براي گفتگو تبديل شود.

وي با اشاره به اينكه به رغم اين تلاش ها هنوز افق هاي دوردست تري را پيش رو داريم، گفت : هنوز ظرفيت هاي بسياري در بخش هاي مختلف كشور وجود دارد كه ظرفيت ارائه افكار و انديشه هاي خود را در قالب نشريه دارند .

مسجد جامعي با بيان اينكه نشريات استاني و مناطق و حتي نشريات مناطق دورافتاده مي توانند ظرفيت بيشتري را پوشش دهند، افزود: در صورت تحقق چنين امري حركت از اين نقطه آغاز و در سطح ملي به اوج خود مي رسد تا مساله همبستگي ملي تحقق يابد.

وي گفت : نشريات كشوري و مناطق نقش مهمي در رسيدن به هدف مهم همبستگي ملي دارند لذا در وزارت ارشاد بخشي به نشريات محلي و استان ها اختصاص يافته است و تلاش خواهد شد تا در دوره هاي بعدي نمايشگاه مطبوعات فضاي بيشتري فراهم شود تا اين نشريات نيز شركت كنند كه لازمه اين امر جداشدن نمايشگاه مطبوعات از نمايشگاه بين المللي كتاب است.

به گفته مسجد جامعي، فضاي فيزيكي و امكانات محدود است  اما براي استفاده از ظرفيت هاي بيشتر راه حل اين است كه زمان برگزاري نمايشگاه مطبوعات را تغيير دهيم.

وي توسعه فضاي خبري در حوزه اطلاع رساني و شكست انحصار در حوزه خبرگزاري ها را مهمترين دستاورد حوزه فرهنگي و اطلاع رساني كشور دانست .

پس از اظهارات وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي برترين هاي دوازدهمين دوره جشنواره مطبوعات معرفي شدند كه به اين شرح مي باشند: 

در بخش علوم انساني = غرفه پيام آشنا

 رايانه = غرفه وب (WEB)

روزنامه هاي ورزشي =  نود و خبر ورزشي ( با تقدير از روزنامه استقلال جوان)

اقتصاد = هيچ غرفه اي حائز مقام شناخته نشد

ادبي = غرفه گوهران

مديريت و بازرگاني = روزنامه بازار كار

خانه هاي مطبوعات استان ها = مازندران، بوشهر و زنجان

پزشكي = غرفه درد

اجتماعي و معلومات عمومي = شاهد ، بنياد انديشه اسلامي

محيط زيست = جنگل و مرتع

صنعت و مهندسي = نفت پارس

پژوهشي، علوم اجتماعي و كمك آموزشي = بشري

ادبيات دفاع مقدس = فرهنگ پايداري

هنر = عكاسي خلاق ، گرافيك ( با تقدير از مجله فيلم)

دين، فلسفه و حوزه = پگاه حوزه ، نقد و نظر

روزنامه هاي سراسري = جام جم ، شرق، همشهري و كيهان ( با تقدير از خبر)

اطلاع رساني و ارتباطات = هيچ غرفه اي حائز كسب مقام شناخته نشد.

خبرگزاري ها =  ايسنا، ايرنا و ميراث فرهنگي

انجمن ها = انجمن روزنامه نگاران زن ايران، باشگاه دانشجويان روزنامه نگار ايران، انجمن عكاسان ايران

سياسي = غرفه علوم سياسي

صنعت، كشاورزي و دامپروري = سنبله ( با تقدير از غرفه جهاد كشاورزي)

فرهنگي = فرهنگ مردم

عامه پسند = هيچ غرفه اي حائز كسب مقام شناخته نشد

اقليت هاي ديني = امرداد

حقوق = دادگستر

همچنين در پايان از خانواده شهداي مطبوعات و پيشكسوتان مطبوعاتي تقدير شد.

متن قطعنامه پاياني دوازدهمين جشنواره مطبوعات نيز قرار شد در اختيار نشريات و رسانه هاي كشور قرار گيرد .

نكته

درباره نحوه انتخاب برترين ها بويژه در انتخاب خبرگزاري هاي برتر دوازدهمين دوره نمايشگاه مطبوعات بايد گفت متاسفانه در انتخاب برترين ها به معيارهاي كيفيت و ميزان استقبال عمومي و ويژگي مهم تاثيرگذاري برافكار عمومي خبرگزاري ها توجه نشده است و شائبه سياسي بودن انتخاب برترين هاي جشنواره امسال مطبوعات بيشتر حس مي شود.