به گزارش خبرگزاري مهر، جلال طالباني درگفتگو با روزنامه الشرق الاوسط گفت : طائفه هاي عراق را خداوند ايجاد كرده و اين ربطي به ما ندارد ؛ سوريه به دولت كنوني وعده استراتژي جديد براي همكاري داده است.
عرب هاي سني در انتخابات قانونگذاري آينده شركت مي كنند زيرا به اشتباهات خود درتحريم انتخابات گذشته پي برده اند. |
طالباني گفت : نمايندگان تمام قشرهاي مردم عراق در روند تدوين قانون اساسي دايمي شركت خواهند كرد.
وي ابراز اميدواري كرد كه عرب هاي سني در انتخابات قانونگذاري آينده (پايان سال جاري ميلادي) شركت كنند زيرا آنها به اشتباهات خود در تحريم انتخابات گذشته (30 ژانويه = 11 بهمن 83) پي برده اند.
طالباني به پيام خود به بشار اسد رئيس جمهور سوريه اشاره كرد كه آن را از طريق ناجي عطري نخست وزير سوريه به وي ابلاغ كرده است و در آن خواستار تغيير لحن رسانه هاي سوريه و حمايت آنها از دولت جديد عراق شده است. طالباني خطاب به اسد گفت : " اي برادران ، ما دوستان قديمي شما هستيم كه اكنون حاكم عراق شده ايم"
رئيس جمهور عراق درباره اين سوال كه آيا دولت جديد مورد قبول همه قشرهاي ملت عراق است، گفت : دولت جديد در پي توافق ميان دو فراكسيون اساسي در مجمع ملي كه 220 كرسي از 275 كرسي را در اختيار داشتند، تشكيل شد كه برادر ابراهيم جعفري مامور تشكيل كابينه شد و كابينه وي با حضور نمايندگاني از دو فراكسيون اصلي و ديگر طيف ها از جمله برادران عرب سني تشكيل شد . برادران سني به علت تحريم انتخابات اخير نماينده كافي در مجمع ملي نداشتند لذا جعفري تلاشهاي بي وقفه اي را براي متقاعد كردن عرب هاي سني جهت مشاركت در دولت جديد بكارگرفت ، در حقيقت مشكلي كه عرب هاي سني دارند نبود يك مرجعيت و رهبري واحد است ، به طور خلاصه بايد گفت تركيب دولت جديد تركيب فراگيري از عناصر اصلي سه گانه جامعه عراق يعني عرب هاي شيعه، عرب هاي سني و كردها است.
از طالباني سوال شد كه آيا تضمين هايي براي مشاركت همه قشرهاي جامعه عراق ازجمله عرب هاي سني در روند تدوين قانون اساسي دايمي وجود دارد؟ كه وي پاسخ داد: قطعا هيچ كشوري در دنيا وجود ندارد كه بتواند همه را نسبت به انجام كاري متقاعد كند اما صادقانه بگويم همه قشرهاي جامعه عراق اعم از سني و شيعه و كرد و تركمان و مسيحي و كرد در اين روند شركت خواهند كرد و قانون اساسي پس از تاييد مجمع ملي براي تصويب به رئيس جمهور تقديم مي شود تا آنگاه براي جلب موافقت مردم به همه پرسي گذاشته شود.
وي در پاسخ به اين سوال كه برخي اعتقاد دارند آمريكايي ها از برگزاري انتخابات در عراق به علت پيروزي اسلامگرايان پشيمان شده اند، گفت : برعكس آمريكا بر برگزاري انتخابات بر اساس قطعنامه شوراي امنيت اصرار داشت، آمريكايي ها روابط خوبي با مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق كه قدرتمندترين حزب شيعه در عراق است، دارند كه بيش از دو ميليون راي را در انتخابات شوراهاي استان ها كسب كرد.
به گزارش مهر، خبرنگار الحيات سوال كرد آيا منظورتان اين است كه عناصر مجلس اعلاي انقلاب اسلامي وابسته به ايران و دست پرورده اين كشور هستند، كه طالباني پاسخ داد : نه هيچ عراقي به خارج وابسته نيست ما دوستان سوريه وايران بوديم ، جبهه كردستان كاملا دوستان ايران و سوريه بوده اند ، عرب هاي شيعه نيز دوستان ايران بوده اند زيرا ايران پناهگاه آنها بود اما آنها وابسته و پيرو ايران نيستند ، نظريه شيعه در عراق با نظريه شيعه در ايران كه به ولايت فقيه اعتقاد دارند، تفاوت دارد ايران و سوريه دو كشوري هستند كه به ما كمك كردند هيچ كشوري در آن زمان (رژيم صدام ) با حضور ما در خاك خود موافقت نكردند اما ايران ما را با آغوش باز پذيرفت و به ما كمك كرد.
هيچ كشوري در آن زمان (رژيم صدام ) با حضور ما درخاك خود موافقت نكردند اما ايران ما را با آغوش بازپذيرفت وبه ما كمك كرد . |
هنگامي كه خبرنگار الحيات سوال كرد به صراحت بگوييد آيا عراقي ها از اين تقسيم طائفه اي خرسند هستند ؟ طالباني پاسخ داد : تقسيم طائفه اي بدست ما نبوده است اين تقدير خداوند تعالي است كه ما را به صورت ملت ها وقبايل خلق كرده است تا با هم گفتگو كنيم و با يكديگر دوست باشيم و براي اين نبود كه با هم وارد جنگ شويم ، عراق با تركيب كنوني اش ساخته وپرداخته ما نيست ما احزاب حاكم در عراق هستيم .
وي افزود : عراق از سه ايالت درزمان حكومت عثماني تشكيل شده بود كه با وجود اختلافات نژادي ومذهبي تابع اين امپراطوري بود اما صدام با حكومت ديكتاتوري و اقدامات سركوبگرانه قومي و نژادي اين اختلافات را تعميق كرد و نوعي حساسيت را نزد برادران شيعه و كرد بوجود آورد اين حساسيت به علت سياست جنايتكارانه اي بود كه صدام بر ضد عرب هاي شيعه و كردها در پيش گرفته بود و به تدريج اين حساسيت از بين خواهد رفت و گروه هاي مختلف جامعه به يكديگر نزديك خواهند شد و ميان آنها دوستي و برادري ايجاد خواهد شد اما تركيب طائفه اي و قوميتي خارج از اراده ما بوده است.
وي درباره صحت خبر خروج نظاميان آمريكايي در سال 2006 از عراق گفت : هنوز زمان مشخصي براي خروج اين نيروها وجود ندارد و چنين اخباري صرفا نوعي برداشت شخصي است اما آمريكايي ها و نيروهاي ائتلاف تمايل دارند به صورت تدريجي از عراق خارج شوند.
به گزارش مهر، طالباني درباره آينده كركوك نيز گفت : بند 58 قانون اداره عراق در دوران انتقالي (قانون اساسي موقت) اين مشكل را حل كرده است و ما به دنبال عملي شدن اين بند هستيم.
از طالباني سوال شد نگراني هايي وجود دارد كه در سايه رياست مسعود بارزاني بر كردستان تهديد به جدايي طلبي از عراق صورت گيرد، كه وي پاسخ داد: اين صحت ندارد اولا در كردستان حكومت مشتركي وجود دارد، اتحاديه ميهني كردستان و حزب دمكرات و تمام احزاب در دولت آينده شركت خواهند كرد، آقاي بارزاني رئيس حكومت كردستان است ، او نيز همانند من به عراق دمكراتيك فدرالي يكپارچه و مستقل اعتقاد دارد و به حقوق ملت كرد در چارچوب اين عراق دمكراتيك فدرالي معتقد است او رئيس منطقه كردستان شده است اما نه براي جدا كردن كردستان از عراق.
طالباني درباره سرنوشت صدام و احتمال اعدام وي گفت : سرنوشت صدام در دست دادگاه عراقي است ، ما در عراق در نظام دمكراتيكي قرارداريم كه قوه قضائيه مستقل از قوه مجريه عمل مي كند، شوراي عالي قضايي امور قضايي را در كشور و صلاحيت و حوزه اختيارات آن را مديريت مي كند .
بارزاني رئيس حكومت كردستان است و همانند من به عراق دمكراتيك فدرالي يكپارچه و مستقل اعتقاد دارد وي رئيس منطقه كردستان شده است اما نه براي جدا كردن كردستان از عراق . |
وي افزود: به اعتقاد من درصورت محكوم شدن صدام به اعدام حكمش فورا اجرا خواهد شد اما من ممكن است در آن روز ناپديد شوم شخصا مانع اجراي حكم دادگاه نخواهم شد اما امضاي حكم اعدام مساله ديگري است زيرا من در گذشته به همراه يك گروه از وكلاي بين المللي و با توافق با هلال احمر بيانيه اي را در مخالفت با حكم اعدام امضا كردم در ثاني من با اراده ملت عراق و دادگاه در صورتي كه بخواهد تمايلش را عملي كند، مخالفت نخواهم كرد اما در روز اعدام صدام پنهان خواهم شد و حاضر نخواهم شد.