ابراهيم يزدي با اشاره به سياست نهضت آزادي در انتخابات رياست جمهوري گفت: اگر ما را از در بيرون بياندازند از پنجره وارد مي شويم و تا نفس داريم و زنده هستيم، فعاليت مي كنيم ، 10 بار ديگر هم ثبت نام مي كنيم؛ هزينه رد صلاحيت ما را هم شوراي نگهبان مي پردازد.

به گزارش خبرنگار سياسي " مهر"، دكتر يزدي دبيركل گروه نهضت آزادي در مراسم افتتاح دوازدهمين كنگره اين گروه در تهران، با اشاره به شرايط خاص منطقه و كشور، گفت: بي شك در دهكده جهاني نمي توانيم راه حل هايي بدون توجه به رويدادهاي جهاني را اتخاذ كنيم.

وي رد صلاحيتش در انتخابات جمهوري را ريختن آب به آسياب تحريم كنندگان انتخابات دانست و گفت : ما علاقه اي به قدرت نداريم. بعد از استعفاي دولت موقت، آقايان هاشمي رفسنجاني و خاتمي به من توصيه كردند كه در وزارت خارجه بمانم و وزير باشم، اما من قبول نكردم.

يزدي افزود: به نظر مي رسد برخي از تصميم گيران و فعالان سياسي در كشور با نگاه جنگ سرد، شرايط كشور و منطقه را تحليل مي كنند، در صورتي كه اين نگاه كاملا خطرناك است. اولويت ها، مناسبت ها و روابط سياسي دو قطبي در دوره جنگ سرد، جاي خودش را به اولويت هاي اقتصادي راهبردي داده و پيش شرط هاي جديدي در جهان براي حيات اقتصادي و سياسي فراهم آمده است، بدون وجود ثبات درازمدت و محكم سياسي، روابط اقتصادي با دنيا معنا ندارد.

دبيركل گروه نهضت آزادي در توضيح اين نظريه افزود: در زمان جنگ سرد، ايران بايد در بلوك غرب باقي مي ماند و اين به نفع اش بود، حتي اگر به قيمت اينكه دولت ملي مصدق با كودتاي آمريكايي سرنگون شود و دموكراسي در ايران حتي در مرحله جنيني اش  در نطفه خفه شود. در شرايط جنگ سرد شرايط تجزيه ايران وجود نداشت، اما امروز خطر بالكانيزه شدن ايران وجود دارد و ازسوي آمريكا پيگيري مي شود. 

يزدي گفت: امروز  دموكراتيزه كردن نظامها و حكومت ها است كه به آنها اعتبار و مشروعيت مي دهد.

وزير امور خارجه دولت موقت به موج سوم دموكراسي اشاره كرد و گفت: دموكراسي امروز فقط خواست آمريكا و اروپا نيست، بلكه محصول شرايط جهاني است، انقلاب الكترونيك روابط را دگرگون كرده است و در عرصه انقلاب الكترونيك، جامعه بسته امكان حيات ندارد.

يزدي عامل فروپاشي اتحاد جماهير شوروي را " انقلاب الكترونيك" معرفي كرد و گفت: آنچه كه باعث فروپاشي شوروي شد، انقلاب الكترونيك بود، امواج الكترونيك از هر موشكي نافذتر است و از هر ديوار بتني رد مي شود. با فروپاشي شوروي، عمر جهان دو قطبي از بين رفت، اما هنوز نظام جديد جهاني شكل نگرفته است، هرچند كه آمريكا تلاش مي كند كه به عنوان يك قدرت برتر بر جهان مسلط شود، اما مطمئنا موفق نخواهد شد و اين اصولا امكان پذير نيست.

وي  گفت: تسلط بر جهان براي آمريكا ممكن نيست، چون قطب هاي جديدي در حال شكل گيري است، امروز اتحاديه اروپا به شدت در حال قدرت گرفتن و قطب شدن است و كشورهاي اروپاي شرقي به اتحاديه اروپا مي پيوندند و حتي دير يا زود، فدراسيون روسيه هم به اتحاديه اروپا خواهد پيوست.

يزدي اضافه كرد: در آسياي دور هم، كره و ژاپن و چين و تايوان در حال رشد بي سابقه اي هستند، كشورهايي مثل چين و ژاپن تلاش مي كنند كه رسوبات جنگ جهاني دوم را از بين ببرند، اين كشورها در حال تبديل شدن به غول جديد اقتصادي هستند. صادرات چين به دنيا 800 ميليارد دلار است كه نشان دهنده قدرت فوق العاده و ظرفيت عظيم اقتصادي چين است.

ابراهيم يزدي آنگاه به تحليل وضعيت كشورهاي اسلامي از منظر خود پرداخت و گفت: مسلمانان دنيا با بيش از يك ميليارد و 300 ميليون جمعيت، يك كمربند جمعيتي و جغرافيايي را تشكيل مي دهند كه بدور نيمكره شمالي و جنوبي كشيده شده است ، كشورهاي اسلامي با منابع عظيم ثروت و منابع زيرزميني ، در حال بيدار شدن از خواب غفلت هستند، اگر مسلمانان در اين بيداري تاريخي نتوانند از راهكار صحيحي استفاده كنند، بحرانهاي زيادي را در پيش رو خواهند داشت.

يزدي در توضيح اين بحرانها گفت: موضوع بزرگ عصر ما، مواجهه ، روابط و تعامل يا تقابل جهان اسلام با غرب است، جهان اسلام  امروز يك پارادوكس مهم دارد، از يك طرف ملتهاي اسلامي بيدار شده اند و خواستار تحول و تغيير و پيشرفت هستند و از سوي ديگر به دليل نفوذ عميق دين گرايان سنتي در جوامع اسلامي، در همه كشورهاي اسلامي با باز شدن فضا، سنت گرايان غلبه پيدا مي كنند، سنت گرايان در بهترين حالت، شبيه اصحاب كهف مي مانند، چون ذهنيت ساده انديشانه اي از جهان و روابط بين المللي دارند و در نهايت مي توانند به مطالبات مردم پاسخ بدهند چون مردم هم پيشرفت را در سطح معيشت خود جستجو مي كنند و سنت گرايان موفق به تامين صحيح رفاه و معيشت مردم نيستند.

                             يزدي گفت: برخي از مسلمانها، دموكراسي را كفر مي دانند و حتي يكي از كانديداهاي رياست جمهوري در دوره حاضر گفته است كه دموكراسي يك بازي بيشتر نيست و بايد بساطش را جمع كرد. در كشورهاي اسلامي كه نظامهاي استبدادي حاكم است، چگونه مي توانند در عرصه روابط بين الملل، حق خودشان را مطالبه كنند و موثر باشند؟ اين نقش آفريني جز با دموكراتيزه شدن اين جوامع ميسر نيست.

وي افزود:  تاريخ بشر نشان مي دهد، اسلام فرهنگ ساز و تمدن ساز بوده است و شواهد نشان مي دهد كه اسلام در آستانه يك انفجار و رشد عظيم قرار دارد ولي آيا ما مسلمانان مي توانيم اين ظرفيت را نشان بدهيم؟

دبيركل گروه نهضت آزادي با اشاره به جريانهاي روشنفكري در دنياي اسلام گفت: در بسياري از جنبش هاي روشنفكري ديني در جهان اسلام، نگاه به درون وجود ندارد و از غرب الگوبرداري مي شود، روشنفكران ديني هنوز نقش اساسي و كليدي خودشان را در تحولات سياسي و اجتماعي پيدا نكرده اند.

دكتر يزدي سپس به طرح آمريكا براي ايجاد خاورميانه بزرگ اشاره كرد وگفت: آمريكايي ها ، خاورميانه را حياط خلوت خود مي دانند و برخلاف تصور خيلي ها، طرح خاورميانه بزرگ فقط شامل كشورهاي عربي منطقه نيست و تركيه و مصر و كشورهاي قفقاز و افغانستان و ايران را هم شامل مي شود. شرايط جديد منطقه به گونه اي است كه آمريكا از عربستان سعودي كه متحد آمريكا در منطقه محسوب مي شد مي خواهد كه شرايط اش را عوض كند و به تحولات جديد تن دردهد.

وي گفت: تا مساله اسرائيل-فلسطين در خاورميانه حل نشود ، خاورميانه وارد مرحله جديد نمي شود ، امروز در جهان اجماعي بزرگ در مورد تشكيل دولت مستقل فلسطيني به وجود آمده و تنها دولتي كه در اين راه مقاومت و كارشكني مي كند، آمريكا است .

ابراهيم يزدي در مورد اشغال عراق توسط آمريكا و انگليس گفت:صدام مسئول اشغال عراق است ، اشغال عراق قابل تاييد نيست ولي نظام خلقت نمي توانست شاهد ظلم و ستم صدام به مردم عراق باشد و طبق سنت الهي ، صدام سرنگون شد، آيت الله سيستاني رفتار مدبرانه اي در بحران عراق داشته و نقش بسيار مهمي نيز در ورود عراق به دوران جديد داشت.

 يزدي آنگاه به اوضاع داخلي و انتخابات رياست جمهوري اشاره كرد و گفت: ما انتخابات سرنوشت سازي را پيش رو داريم ، اين اهميت و حساسيت را هم گروه خاصي به وجود نياورده بلكه محصول شرايط ويژه كشور است.

وي گفت: بحران هسته اي اگر درست مديريت نشود، مي تواند به فاجعه تبديل شود، البته هيچ كس حق ندارد به ما بگويد حق نداريد به انرژي هسته اي دسترسي پيدا كنيد ولي در شرايط كنوني، غني سازي با منافع ملي سازگار نيست.