به گزارش خبرنگار خبر گزاري مهر، شهبازي با برشمردن نقش بر خي عناصر سرويس هاي اطلاعاتي در جريان ماجراي كودتاي آمريكايي 28 مرداد 1332 ، از فرانك وايزنر معاون عمليات "سي آي اي" به عنوان يكي از فعالان اين عرصه ياد كرد . وي همچنين سرلشكر سينكلر رييس" ام آي 6" را از ديگر شخصيت هاي فعال دراين كودتاي آمريكايي ذكر كرد گفت: در دوران سينكلر در ميان سالهاي 1951 تا 1954 جو وحشت و ترور درسازمان" ام اي 6" حكم فرما بود، به گونه اي كه اين سازمان بسياري از اعمال خرابكارانه خود را در دوران رياست سينكلر به انجام رساند .
شهبازي كودتاي 28 مرداد را محصول عملكرد دو سازمان اطلاعاتي "سي آي اي "و" ام آي 6 " دانست و تاكيد كرد : آمريكا و انگليس پيش از انجام كودتا ، طي يك سلسله عمليات مشترك در كشورهاي مختلف دست به كودتا زده بودند كه از ميان آنها مي توان به كودتا در يونان ، كودتاي نافرجام درآلباني و كودتاي ژنرال نجيب در مرداد 1331 در مصر اشاره كرد . اين تاريخ پژوه معاصر از آلن دالس به عنوان شخصيت ديگر فعال در جريان كودتا ي 28 مرداد ياد كرد و گفت : او و برادرش ، جان فورستر دالس ، از بنيانگذاران جنگ سرد ميان دو بلوك شرق و غرب هستند.
شهبازي در ادامه " هري من " را ز ديگر شخصيت هاي نافذ در جريان كودتاي 28 مرداد دانست و گفت : او و برادران دالس به عنوان مهمترين دسيسه گران دوران جنگ سرد در كشورهاي مختلف فعاليت مي كردند و اين در حالي است كه هري من پيش از كودتا خود را به عنوان دوست مردم ايران معرفي مي كند . وي با اشاره به جرج كندي يانگ از او به عنوان ديگر شخصيت بر جسته در كودتاي 28 مرداد ياد كرد و گفت : وي كه فعاليت خود را در شاخه" آر8 "- تحريم اقتصادي شوروي -آغاز كرده بود ، در تحريم اقتصادي شوروي نقش فعالي را ايفاكرد .
شهبازي از يانگ به عنوان كسي كه در تمام طول فعاليت اش در حوزه هاي اطلاعاتي ايران مشغول به فعاليت بود ، ياد كرد و گفت : يانگ ابتدا مسووليت خاور نزديك را به عهده مي گيرد و پيش از همه طرح كودتا در ايران را ارايه مي كند ، اما دولت وقت انگلستان آن را نمي پذيرد .
وي ، كريستف وود ها س را يكي ديگر از عوامل كودتا در ايران ذكر و خاطر شان كرد : او كه موسس انتشتارات پنگوئن نيز است بعدها نقش موثر تري را به نفع نيروهاي راستگرا در آمريكا آغاز مي كند . وي در سال 1951 در تهران مستقر مي شود و بعدها به مناصب عالي تري مي رسد .
شهبازي در ادامه نقش بورس هاي اقتصادي را در به وقوع پيوستن كودتا بسيار مهم ارزيابي كرد و گفت : مورخين عمدتا اين مقوله را از نظر دور داشته اند ، حال آنكه در كشور هاي آمريكاي لاتين نقش بورس هاي اقتصادي در واقعه كودتا بسيار مهم مي نمايد . او در ادامه با استناد به اسناد رسمي ، قتل افشار طوس را از نقطه هاي آغازين كودتاي 28 مرداد 1332 دانست و گفت پس از قتل افشار طوس است كه مجلس هفدهم به دلايل مختلف منحل مي شود . وي با بيان اينكه كودتا در نهايت در چهارم تير 1332 به تصويب رسيد ، به تفاوت زمان انجام كودتا و زمان تصويب آن اشاره كرد و آن را ناشي از لابي هاي قدرت فراتر از سرويس هاي اطلاعاتي دو كشور آمريكا و انگليس دانست .
شهبازي در ادامه به تشريح و نقش سر شاپور ريپورتر در جريان كودتاي 28 مرداد پرداخت و گفت : به رغم اسناد انكار ناپذير درباره نقش فعال او در به ثمر رسيدن اين كودتا، اصرارخاصي در ميان مورخين وجود دارد كه نقش او در اين ميان مسكوت گذارده شود .
تاریخ انتشار: ۲۹ مرداد ۱۳۸۲ - ۲۱:۱۳
عبدالله شهبازي پژوهشگر تاريخ طي سخناني در همايش " نفت ، سلطه ، كودتا " نقش كانون هاي توطئه گر و سرويس هاي اطلاعاتي غرب را در كودتا ي 28 مرداد 1332 بسيارمهم ارزيابي كرد.