محمد علي شعاعي گفت : دستاوردهاي هجدهمين دوره نمايشگاه بين المللي كتاب و توجه روز افزون ناشران به انتشار موضوعات تخصصي و همچنين نياز مخاطبان ، جامعه نشر را به سمت تخصصي شدن سوق مي دهد.

به گزارش گروه فرهنگ و ادب مهر ، به نقل ازروابط عمومي معاونت امور فرهنگي محمد علي شعاعي كه در جمع نمايندگان تشكل هاي صنفي حوزه هاي دين، كودك و نوجوان، دانشگاهي، ورزش و صنعت و ناشران كمك آموزشي سخن مي گفت ، افزود: نبايد از اين اتفاق حوزه نشر به سادگي عبور كرد بلكه به مرور زمان اهميت نشر تخصصي بيشتر خواهد شد و در آينده اي نزديك به دليل ضرورت هاي صنفي و رشد و تنوع نيازهاي مخاطبان شاهد حضور تشكل هاي تخصصي جديدي در عرصه نشر كشور خواهيم بود.

وي گفت: حوزه هاي مختلف نشر ظرفيت هاي همكاري بالايي دارند و اين پتانسيل پشتوانه خوبي براي رشد و توسعه نشر به شمار مي آيد بنابراين لازم است براي استفاده بيشتر از اين ظرفيت برنامه ريزي جدي صورت گيرد و هر يك از تشكل هاي صنفي نشر جايگاه و سهم خود را در اين زمينه بازيابند.

شعاعي اظهار داشت: در دو سال اخير معاونت امور فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در راستاي سياست واگذاري امور اجرايي به تشكل هاي صنفي اقداماتي انجام داده كه از جمله مي توان به واردات كاغذ، انجام بخشي از امور اجرايي نمايشگاه بين المللي كتاب، واردات مواد اوليه اعم از فيلم و زينگ، برگزاري نمايشگاههاي استاني كتاب و ... اشاره كرد.

معاون امور فرهنگي در ادامه تصريح كرد: در حال حاضر سنت هاي ارتباطي بين مراكز توليد فكر و محتوا با صنعت نشر شكل نگرفته است و اين بر عهده تشكل هاي صنفي است كه اين سنت ها را ايجاد كنند و ادامه دهند.

شعاعي گفت: متاسفانه در عرصه نشر بينالملل ناشران يا تشكل هاي حوزه نشر به صورت تخصصي حاضر نمي شوند بلكه بيشتر حضور نشر ما به صورت پراكنده و عمومي بوده است كه لازم است تشكل هاي تخصصي نشر در حيطه كاري خود افق هاي جديدي را پيدا كنند و با حمايت دولت براي حضور در سطح جهاني گامهاي تازه اي بردارند.

وي در ادامه در خصوص تخصصي شدن نشر توجه به مسائل بنيادي مانند تبليغات، توزيع، طبقه بندي ناشران، استفاده از فناوري جديد توجه به پژوهش و ... را مورد تاكيد قرار داد.

همچنين در اين جلسه جربزه دار مدير نشر اساطير و ناشر برگزيده سال 84 ضمن تقدير از برگزاري مطلوب نمايشگاه كتاب تهران خواستار توجه ناشران به سرمايه گذاري بر روي كتابهاي مرجع و عرضه آثاري با فرهنگ ايراني در نمايشگاههاي بين المللي كتاب شد. وي ابراز اميدواري كرد تا تشكل صنفي ناشران حوزه ادبيات و تاريخ نيز تشكيل شود.

دهقان نماينده تشكل ناشران كمك آموزشي نيز پيشنهاد كرد تا در مدارس سراسر كشور نمايشگاه هاي تخصصي كتابهاي كمك درسي برپا شود.

وي گفت: نابساماني پخش و توزيع كتاب از جمله مشكلاتي است كه حوزه نشر كشور از آن رنج مي برد با توجه به اينكه در شاخه آموزشي اغلب ناشران ما مركز توزيع ندارند و بابت اين كار بايد هزينه هاي كلاني بپردازند پيشنهاد مي گردد چند مركز بزرگ توزيع با همكاري و حمايت ناشران و دولت تاسيس شود تا از اين طريق توزيع و پخش كتاب به سهولت و با اطمينان انجام گيرد.

دهقان اظهار داشت: برپايي نمايشگاههاي كتاب استاني از جمله سياست هاي موفق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در توسعه و گسترش كتاب خواني ، است زيرا اين نمايشگاه ها در رونق اقتصادي بازار نشر نيز تاثير گذار هستند.

عليان نماينده تشكل ناشران ديني به عنوان ديگر سخنران اين جلسه بود. وي افزود: گروهي از جامعه متقاضي كتابهاي ديني هستند و براي دسترسي آسان اين گروه به كتابهاي ديني پيشنهاد مي شود. با حمايت نهادهاي نهادهاي شهري ابتدا در تهران فروشگاههاي تخصصي كتاب دين راه اندازي شود و سپس اين فروشگاهها در ديگر استانهاي كشور نيز داير گرديد.

عليان گفت: در شرايط فعلي متاسفانه تبليغات كتاب براي ناشران مقرون به صرفه نيست و ما انتظار داريم مسئولان صدا و سيما زمينه اي را فراهم كنند كه به راحتي بتوان به تبليغ كتاب اين كالاي فرهنگي پرداخت. وي در ادامه استفاده از فناوري اينترنت در معرفي و عرضه كتاب به مخاطبان را از ديگر راهكارهاي حمايت از حوزه نشر دانست و افزود: تشكل هاي صنفي نشر بايد با راه اندازي سايت قابليت هاي حوزه هاي مختلف نشر را بازگو كنند و همچنين با تبليغات در اين سايت ها آثار جديد خود را در معرض فروش قرار دهند.

نماينده تشكل ناشران ورزشي و صنعتي نيز در اين جلسه گفت: حوزه گسترده نشر كشور نيازمند اين است تا دبيرخانه تشكل هاي صفني نشر راه اندازي شود زيرا با راه اندازي اين دبيرخانه برنامه هاي تشكل هاي صنفي نشر نيز سامان پيدا خواهد كرد.

طوسي نماينده انجمن ناشران فرهنگ كتاب كودك نيز به عنوان ديگر سخنران جلسه ضمن اشاره به گراني ويترين در حوزه نشر كودك خواستار حمايت نهادهاي عمومي از اين حوزه و تاسيس فروشگاههاي تخصصي كتاب كودك در تهران و ديگر استانهاي كشور شد.

وي در ادامه گفت: حوزه هاي مختلف نشر داراي خلاء ها و نواقصي هستند كه حوزه كتاب كودك و نوجوان نيز از اين قاعده مستثني نيست بنابراين تشكيل هسته هاي پژوهشي مي تواند با شناسايي آسيب ها و نواقص حوزه هاي تخصصي نشر ناشران را در توليد و عرضه آثارشان كمك كند.