رئيس مركز بين المللي گفتگوي تمدنها، در همايش بين المللي "مسائل و چشم اندازهاي خاورميانه بررسي طرح خاورميانه بزرگ"، اسلام را كانوني براي حل مشكلات خاورميانه كه مي توان با در نظر گرفتن ارزشها، اعتقادات و اهداف مشترك به وحدتي پايدار دست يافت ، توصيف كرد.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" همايش بين المللي "مسائل و چشم اندازهاي خاورميانه بررسي طرح خاورميانه بزرگ" صبح امروز در دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه تهران و با حضور انديشمندان سياسي داخلي و خارجي برگزار شد.

دكتر قربان بهزاديان نژاد، رئيس مؤسسه تحقيقات و توسعه علوم انساني، در مراسم افتتاحيه اين همايش درباره ضرورت برگزاري همايش و موضوعات آن اظهار داشت : خاورميانه به دليل گستردگي وسعت و منابع بشري و مادي از اهميت بسيار برخوردار است. اين مسئله تنها در يكصد سال گذشته اهميت نداسته بلكه در اعصار و قرون گذشته نيز خاورميانه محل تلاقي بوده است.

وي تأكيد كرد: هدف برگزار كنندگان اين همايش ، بررسي علمي و انتقادي طرح بزرگ خاورميانه با حضور انديشمندان داخلي و خارجي است.

دكتر محمود بروجردي، رئيس مركز بين المللي گفتگوي تمدنها، نيز در اين مراسم بحث و بررسي مسائل خاورميانه را بسيار تخصصي توصيف كرد و بر لزوم برگزاري نشستهاي تخصصي تأكيد نمود.

وي يا ذكر اين مطلب كه خاورميانه همواره  يك منطقه مهم بوده است ، اظهار داشت : اين منطقه نه تنها خاستگاه تمدنهاي كهن و اديان بزرگ خصوصا ادياني است كه با كفر و الحاد ستيزه داشتند ،  بلكه بدليل كانون ممتاز خود از ديرباز محل توجه همسايگان و ديگر تمدنها نيز بوده است. به همين دليل يكي از محل هاي برخورد اقوام در فرهنگهاي گوناگون به شمار مي آيد. همچنين در طي قرون مبادلات فرهنگي در اين محل بسيار صورت گرفته است.

دكتر بروجردي افزود: همزمان با آغاز قرون ميانه، خاورميانه وضعيت با ثباتتري نسبت به اروپاي آن زمان داشت. لذا ساكنان آن به وحدت و همگرايي نسبي در بسياري از مسائل زندگي رسيده بودند. از هنگام پيدايش و گسترش اسلام اين دين صرف نظر از مواقعي كه بهره برداري سياسي از آن مي شد همواره حامل وحدت اعتقادي در ميان مردمان منطقه بوده است.

رئيس مركز بين المللي گفتگوي تمدنها تأكيد كرد: تا زماني تقسيم بندي سياسي و مرز بندي هاي منطقه اي، خاورميانه در آرامش نسبي به سر مي برد،  اما پس از جنگ جهاني اول و فروپاشي عثماني و سيطره فاتحان جنگ در بخشهاي وسيعي از خاورميانه نقشه اين منطقه به گونه اي ديگر مطرح شد و هويتهاي ملي جديدي را به دنبال خود آفريد و آن را به يكي از كانونهاي بحران تبديل كرد.

دكتر بروجردي مداخلات قدرتهاي غربي را مهترين دليل براي عدم رشد و روند اتحاد اجتماعي و توسعه سياسي دانست و گفت :  امروزه برخي از قدرتهاي غربي كه براي خاورميانه طرح هاي جامعي طرح ريزي مي كنند به موضوع توسعه مردمسالاري توجه دارند. اما با اندكي تأمل در مي يابيم همين قدرتها ، چندين بار جنبشهاي مردمي و دموكراتيك را در اين منطقه متوقف ساختند. در ايران دست كم دو مورد را مي توان اشاره كرد ، يكي انقلاب مشروطه و ديگري ملي شدن صنعت نفت.

وي در پايان بررسي مشكلات خاورميانه را بر عهده خود مردم و انديشمندان منطقه دانست و اظهار داشت : با چنين هدفي كشورهاي خاورميانه با در نظر گرفتن ارزشها، اعتقادات و اهداف مشترك و تحت لواي اسلام به وحدتي پايدار و هدفمند دست خواهد يافت.