خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و ادب : دكتر محمود اكرامي فر - شاعر ، گفت : " شعرخوب " و شعر خوبي كه راجع به چهارده معصوم ( س ) سروده شده باشد ، با هم خيلي فرق مي كنند . به اعتقاد من يك شعر خوب در ارتباط با چهارده معصوم ضمن اينكه بايد تمام ويژگي هاي واقعي يك شعر به معناي واقعي را داشته باشد ، از حس غني و نزديك به ذهنيت و زبان مردم نيز برخوردار باشد ، ضمن اينكه از خيال ، تصويرگري و ايجاز نيز نبايد تهي نباشد و تمام اين موارد ، لازمه يك شعر خوب براي اهل بيت ( ع ) است .

اين شاعر در گفت وگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر،  با بيان اين مطلب افزود : يك شعر خوب در ارتباط با چهارده معصوم (س) بايد بتواند جايگاه واقعي و منزلت حقيقي چهارده معصوم از جمله حضرت زهرا (س) را بيان كند ،  اما اينكه چرا شعرخوب در اين زمينه  نداريم به اين علت است كه اولا جايگاه  چهارده معصوم ،  جايگاه رفيع و بلندي است و به عبارت ديگر ما در برابر اين جايگاه رفيع  مثل قطره اي در برابر اقيانوس بزرگ هستيم لذا ما به اندازه ديد خود آن اقيانوس را مي بينم و اگر فردي در برابر كوهي قرارگيرد به اندازه كوه ،را نمي بيند بلكه به اندازه ميزان ديد خود كوه را مي بيند و اين موضوع به جايگاه بسيار وسيع آن بزرگان بر مي گردد .

شعرهايي كه براي  معصومين گفته مي شود بيشترازبرون است تا از درون ، آن حال و اعتقاد ديني كه بايد شاعر را وادار به سرودن از درون كند ، كمتر اتفاق مي افتد . 

دكتر محمود اكرامي فر خاطرنشان ساخت : علت ديگر اين است كه شعرهايي كه براي چهارده معصوم گفته مي شود بيشتر از برون است تا از درون ، يعني آن حال و اعتقاد ديني كه بايد شاعر را وادار به سرودن از درون كند ، كمتر اتفاق مي افتد . شعرهايي كه براي اين بزرگان سروده مي شود بيشتر براي اين همايش و جشنواره آن لنگره هاست و هر گاه اين اتفاق افتاده و شاعر براي دل خودش شعر گفته و به ائمه متوسل شده قطعا شعرخوبي نيز سورده شده است من نمي گويم كه شعرخوب نداريم بلكه بسيارنادر است و آن مقدار كم هم مربوط به شاعراني است كه از درون برانگيخته شده اند نه از برون .



اين شاعر اضافه كرد :  متاسفانه پارامترها و فاكتورهايي كه انگيزاننده ذهنيت هاي زبان شاعر هستند بيشتر فاكتورهاي بيروني هستند، بحث بر اين است كه ما بيشتر براي جشنواره ها شعرمي گوييم نه براي امام رضا (ع) و يا فاطمه زهرا (س) ، نكته ديگري كه بايد اضافه كرد اينست كه ميزان اطلاعات و آگاهي هاي شاعران ما نسبت به چهارده معصوم آن گونه كه شايسته و بايسته بايد باشد نيست و به عبارت ديگر شاعران ما نسبت به اين مقوله شناخت علمي و تاريخي آن چندان از ائمه ندارد.

اكرامي فر ياد آور شد : البته شناخت عاطفي در زمينه معصومين وجود دارد و نگريش آنها و دانش شان برگرفته از ارتباطات شنيداري با اهل منبر و مجالس روزه و درهمين حد بوده است ، يعني به همان مقدار كه يك اهل منبر و روزه خوان حضرت زهرا (س) را ضعيف و بين دو در ناچار مي بيند شاعر هم بدين صورت نگرش پيدا مي كند و يك نگاه انفعالي در اين زمينه داريم تا اينكه يك نگاه فعال ، در صورتي كه چهارده معصوم ما انسانهاي فعالي بوده اند. ما از كربلا هم همين نگاه منفعل را به يادگار داريم همچنين درمورد حضرت زهرا (س) هم همين طور مي باشد.

وي افزود :  اشكال ديگر ميزان اطلاعات شاعر و نويسندگان ازآنچه درمورد ائمه اطهار و چهارده معصوم مي باشد است كه بسيار اندك است . اطلاعات آنها بيشتراز محافل است تامطالعات تحقيق و تحليل تا به نتيجه درست برسند بنابراين اگر اين نگاه ها و اطلاعات را دركنار هم قرار دهيم مسلما با شعرخوبي در اين زمينه مواجه نمي شويم .

اكرامي فر با بيان اين مطلب خاطرنشان ساخت: متاسفانه شاعران خوب ما كمتر شعر مذهبي مي گويند و شاعران مذهبي سراي ما كمتر فعاليت مي كنند كه شاعر خوبي  باشند اين اشكال وجود دارد البته نه به اين معنا كه كساني كه شعر مذهبي مي گويند شاعران خوبي نيتسند اما اين را مي گويم كه شاعران خوبي داريم كه شعرمذهبي نمي گويند و درعوض شاعراني نيز هستند  كه در زمينه شعر مذهبي فعاليت مي كنند اما سعي مي كنند فقط اعتقادات و عواطف ديني را در شعرخود قوي كنند و كمتر به قوت خود " شعر "  توجه دارند  . 

اين شاعر ياد آور شد :  شاعران مذهبي سراي ما ضمن اينكه بايد  براي قوي شدن شعرشان كوشش كنند ،  بايد مطالعات دقيق و وسيعي راجع به چهارده معصوم به دست بياورند ، زاويه ديدشان را از يك زاويه ديد انفعالي به يك زاويه ديد فعال تبديل كنند ، بايد يك نگاه حماسي ،  عاطفي ، عقلاني و همراه با شناخت و آگاهي در اين مورد داشته باشيم ، چرا كه :  حضرت زهرا خداي عاشقي است /  ابتدا و انتهاي عاشقي است /  گرچه توفاني ترين درياست عشق / خاك پاي حضرت زهراست عشق / 

اكرامي فر در خصوص لزوم نگاه جدي تر به  مقوله فرهنگ و شعر آئيني به مهر،  گفت : قطعا پرداختن به اين موضوع جاي بسياري دارد بحث دين و گرايش هاي ديني يك امر فطري است تمام نهادها و انسانها در فطرت خودشان گرايش به دين و خدا دارند، هر كس كه در زمينه دين  فعاليت كند و با فطرت سرو كار داشته باشد پس جايي براي پرداختن به آن وجود دارد چون امر فطري زمان و مكان بردار نيست ، حتي شرق و غرب هم بعد از گرايشي كه به ماديت داشتند امروزه به سمت فطر خودشان گرايش پيدا كرده اند .

اگر درنثرو نمايشنامه  و فيلمنامه به اين مقوله پرداخته شود با عقل مردم نيز دخيل هستيم و مخاطبان بهتر مي توانند از آن استفاده كنند  .  

اين شاعر ياد آور شد : البته شعر،  قالبي است كه نمي تواند همه حقيقتها و واقعيت ها را آن طور كه شايسته و بايسته است زيبا بيان كند لذا روي آوردن به نمايشنامه ها - داستان ها و بحث هاي ادبي بسيارموثر است . در بحث شعر ما با عواطف و احساسات مردم سرو كار داريم اما اگر  در نثر و نمايشنامه  و فيلمنامه به اين مقوله پرداخته شود با عقل مردم نيز دخيل هستيم و مخاطبان بهتر مي توانند از آن استفاده كنند به طوري كه درادبيات ما قبل از واقعه " درو ميخ" و بعد از آن از حضرت زهرا (س) صحبتي به ميان نيامده ، نه از كودكي - همسرداري - جواني - فعاليت هاي اجتماعي و ... تنها لحظه اي  كه در ادبيات ما به يادگار مانده ظلمي است كه در حق ايشان صورت گرفته است.

وي در پايان گفت وگو با مهر گفت : چه بهتر  كه ما از زندگي سرشاراز شجاعت ، دليري ، عشق ، عاطفه  و حمايت حضرت زهرا (س) هم بنگاريم،  هرچند متاسفانه سواد شاعران فعلي ما در حد كساني است كه مي خواهند مردم را بگريانند ،  البته نه اين كه براي آنها گريه نكنيم ، گريه براي معصومين و اهل بيت ثواب دارد ، اما اگر بخواهيم ائمه را به جوانان عصرامروز معرفي كنيم ، بايد آنها را شجاع دلير وانسانهاي بزرگي همانگونه كه بودند معرفي كنيم ، تاآنها اين بزرگان را الگوي خود قراردهند جوانان امروز ما نبايد به خاطر ظلم و ستمي كه به معصومين وارد شده ، گريه كنند بلكه بايد با جاري شدن نام آنها بر زبانشان براي عظمت آنها بگريند.