به گزارش خبرنگار مهر، با دعوت رئیس شورای اسلامی روستای اسفند آباد عازم این روستا شدیم تا اندکی از ظرفيت رسانه اي خود را برای شناساندن پتانسیل ها همچنین مشکلات این گوشه از کشور اسلامی هزينه کرده باشیم.
مسیر 30 کیلومتری مرکز شهرستان تا این روستا که از توابع بخش بهمن است طی كرديم و بعد از گذر از شهر مهردشت که مرکز بخش بهمن به حساب می آید، به اسفندآباد وارد شدیم.
اسفندآباد روستایی فرهنگی است و اين شناخت از آنجا حاصل شده كه حدود 15 سال پیش توزیع یکی از روزنامه های سراسری را در شهرستان بر عهده داشتم از مجموع 50 نسخه روزنامه ارسالی یه شهرستان، 20 نسخه را به این روستا ارسال می کردم و اگر روزی موفق به رساندن به موقع این مرسوله نمی شدم باید بارها پاسخگوی مردم این روستا باشم.
اكنون نيز به وضوح می توانیم شاهد فعالیت های فرهنگی بسيار جوانان این روستا برای شناساندن روستای خود به دیگران و ایجاد ارتباط افراد روستا با اقوامی که از اینجا مهاجرت می کنند هستیم و این کار اغلب در قالب ایجاد وبلاگ در فضای مجازی صورت می گیرد که با استقبال خوبی هم روبرو شده است.
در اين سفر و با حضور در كوچه پس كوچه هاي ده، لحظاتی مهمان یکی از بزرگترهای ده شدیم و در خانه ای قدیمی که با سبک زیبایی بازسازی شده بود به درد دل های روح الله شمس، پیرمرد 85 ساله اسفندآبادی نشستیم.
درددل هایی که رنگ شخصی نداشت
درددل های او رنگ و بوی شخصی نداشت بلکه او از دردهایی گفت که به اظهار خودش به واسطه نامهربانی هایی که از سوی متولیان صورت گرفته، گریبانگیر روستا شده است.
می گفت: روستای ما که مرکز یک دهستان است با توجه به قابلیت هایش می توانست به عنوان مرکز بخش معرفی شود که به هر دلیلی نشد در حالی که هیچ روستای ابرکوه آب لوله کشی نداشت ما از این نعمت بهره داشتیم.
پیرمرد که بسیار خوش زبان بود ادامه داد: حداقل سابقه 42 سال حضور پزشک در منطقه را داریم و حالا برخی از اوقات باید به واسطه استفاده از پزشک روستا برای رفع کمبود پزشک در مرکز بخش، دربدر بدنبال پزشکی برای معالجه خود باشیم.
او از جشن های باشکوه نیمه شعبان در گذشته های نه چندان دور نیز گفت که مسئولان ارشد را به اين روستا می کشاند.
وی اضافه کرد: بسیاری از تشکیلات اداری در این روستا سابقه دیرینه دارد که از جمله آنها می توان به پاسگاه ژاندارمری و بانک ملی اشاره کرد.
این عضو کهنسال روستا با گلایه ادامه داد: با این وجود، بانک ملی این روستا در یک محل اجاره ای قرار دارد و به نظر من مسئولان بانک برای این که هر زمان تصمیم به تعطیلی آن گرفتند، مشکلی نداشته باشند اقدام به خرید یک محل برای این بانک کنند.
او از دردهای بودجه ای شورا و دهیاری روستا و نبود اعتبار برای هزینه در روستا نیز گفت و با آنان هم نظر بود که نمی توانند پاسخگوی نیازمندی های مردم ده باشند.
سابقه اسفندآباد به دوران هخامنشی می رسد
طی بازدیدهایی که از اماکن مختلف داشتیم، رئیس شورای اسلامی روستا نيز گفت: اسفندآباد یک روستای قدیمی است که سابقه آن به دوران هخامنشی می رسد، بقایای شهر زیر خاک مانده بهمن همین مسئله را می رساند و مردم اعتقاد دارند که روستای ما بر روی این شهر بنا نهاده شده است.
امان الله اژدرپور افزود: در این روستا، 500 خانوار با جمعیتی حدود هزار و 500 نفر زندگی می کنند که به شغل های دامداری، کشاورزی و بنایی مشغول هستند.
روستای 13هزار نفره 1500 نفره شد/ مهاجران روستا را فراموش نکرده اند
وی ادامه داد: اسفندآباد در گذشته حدود 13 هزار نفر جمعیت داشته است که قسمت عمده آنها برای کار به شهرهای بزرگ کشور مهاجرت کرده اند و در حال حاضر حدود هفت هزار نفر از آنها در تهران و دو هزار نفر در شیراز و چند خانواده نیز در یزد ساکن هستند.
اژدر پور البته به یک نکته قابل تأمل نیز اشاره کرد: با وجود این که اغلب این افراد دارای شغل های بسیار خوب و درآمد بالا هستند، هیچگاه رابطه خود را با روستا قطع نکرده اند و در طی ایام نوروز و محرم به روستا می آیند و در این ایام جمعیت روستا چندین برابر می شود.
وی در کوچه و خیابان ها هم که قدم می گذاریم هر از گاهی ساختمانی را نشان می دهد که ساخته یکی از خیرین سفر کرده از روستا است. البته چند تن از خیران نیز هنوز در روستا ساکن هستند.
خانه حاج میرزا حسن شمس و خوش و بش مهربانانه صاحب آن و همسرش را هم نباید فراموش کرد.
خانه ای که با ستون های چوبی که بر روی آن گچبری شده است سرپا نگهداشته شده است و به گفته صاحب خانه، دو ستون آن هم خراب شده که بازسازی کرده است.
حاج میرزا علی شمس که خانه از پدر به او ارث رسیده است می گوید: این خانه 75 سال قدمت و 13 اتاق دارد و حدود 50 سال است که در آن ساکن هستم.
وی ادامه می دهد: از طرف میراث فرهنگی نیز چندسال پیش به این خانه سرزده اند و عکس و فیلم تهیه شد ولی بعد از آن دیگر مراجعه ای از آنان نداشتیم.
او دیوارهای کاه گلی در حال ریختن را نشان می دهد و می گوید: هزینه تعمیر خانه زیاد است و از عهده آن بر نمی آیم.
درخت خرمایی که فقط زیبایی را به ارمغان می آورد
این مرد با صفای روستایی در مورد درخت نخل بزرگي كه در حياط خانه دارد نيز مي گويد: این درخت 50 ساله است و نصیبی جز زیبایی برای ما ندارد زیرا نمی توانیم به واسطه بلند بودن تنه درخت آن از میوه اش استفاده کنیم.
در ادامه مسیر به زیارت امامزاده روستا به نام دختر موسی بن جعفر می رویم و بعد از آثار تاریخی روستا و آهنگری که این هنر و صنعت را احیا کرده است نیز دیدار می کنیم و در پایان این سفر پای صحبت های دو همراهمان می نشینیم تا منعکس کننده صحبت های آنان و مردم روستا باشیم.
امیدواریم مسئولانی که وظیفه خود را خدمت به مردم می دانند در رفع مشکلات مردم این روستا و دهستان اسفندار که 21 نفر از فرزندان خود را برای استمرار انقلاب اسلامی به کشور عزیزمان تقدیم کرده اند بکوشند و زمینه استفاده از پتانسیل های این روستا را فراهم کنند.
گزارش های تکمیلی خبرگزاری مهر از این روستا به تدريج منتشر مي شود.
-------------------
عکس و گزارش: رحیم میرعظیم