دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: می‌توان بحث مطالعه را مدیریت کرد، اما در فضای مجازی، کار سخت‌تر از مدیریت مطالعه مکتوب و کاغذی است و بحث اول در این عرصه، تولید محتواست.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از پایگاه‌های اینترنتی پژوهشی «عترت»، «ولایت فقیه» و «ایران نمایه» و نرم افزار لوح کریم پیش از ظهر امروز دوشنبه 7 اسفند با حضور منصور واعظی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و حجت‌الاسلام والمسلمین مرتضی آقاتهرانی رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در سالن اجتماعات دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی برگزار شد.

واعظی در این برنامه گفت: یکی از اتفاقات ارزشمند چند سال اخیر، از بین رفتن این توهم بوده که مردم ایران اهل مطالعه نیستند. این اتهام به مرور برطرف شده و امروز کمتر کسی از آن صحبت می‌کند. یکی از الطاف الهی برای ما، انقلاب اسلامی بود که یکی از دستاوردهایش ارتقای سطح علم و دانش در کشورمان است. طبق آخرین سنجشی که اردیبهشت ماه امسال انجام دادیم، سرانه مطالعه هموطنان 75 دقیقه بوده که بیش از 15 دقیقه‌اش به کتاب اختصاص داشته است. در سال 90 هر ایرانی 2 و نیم جلد کتاب خوانده و بیش از 21 دقیقه از این آمار به مطالعه قرآن و ادعیه اختصاص داشته و مابقی هم به مطالعه نشریه و مطالعه در فضای مجازی پرداخته شده است.

وی افزود: یکی از بحث‌های مهم و مورد توجه نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، مطالعه در فضای مجازی است. در 4 سال اخیر با بررسی‌ها مشخص شده است که گرایش به مطالعه در فضای مجازی هر روز در حال افزایش است. این موضوع بین جوانان کشور شتاب بیشتری دارد. سنجش‌ها حتی نشان می‌دهند که میزان مطالعه نوجوانان هم در فضای مجازی نسبت به مطالعه مکتوب بیشتر شده است. درباره این که این پدیده خوب یا بد است، باید سنجش‌های دیگری صورت بگیرد و مطالعه در فضای مجازی هم نقاط قوت و ضعفی دارد. با وجود نقاط مثبت و خوبی که این گونه مطالعه دارد، از نقاط ضعفش غافل نیستیم. خواندن کتاب از روی نسخه مکتوب و کاغذی، آرامش بیشتری را حاصل می‌شود، عمیق‌تر است و با دقت بیشتری همراه است. ضمن این که معمولا خلاقیت فرد در مطالعه از روی نسخه مکتوب، بیشتر بروز می‌کند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور گفت: با گذشت از این نکات، اگر بخواهیم به واقعیت بپردازیم، باید بگوییم که جامعه به سمت فضای مجازی حرکت می‌کند. ما هم به عنوان متولیان نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اگر رسالتی درباره مطالعه مردم داریم، باید به این موضوع توجه داشته باشیم. یکی از سنجش‌هایی که در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور انجام می‌دهیم، این است که 100 کتابی که در طول سال بیشترین میزان امانت را به خود اختصاص داده‌اند، معرفی می‌کنیم. در سال اولی که وارد نهاد شده بودیم، یعنی 6 سال پیش، فهرستی که از این 100 کتاب تهیه شده بود، راضی کننده نبود و به نظر می‌رسید مطالعه مردم در جهت اهداف و گرایش‌های دینی جامعه و انقلاب نبود.

واعظی ادامه داد: اما در آخرین سنجشی که در این زمینه انجام دادیم، بیش از 50 درصد کتاب‌های فهرست، عناوینی بودند که طی 2 تا 3 سال اخیر منتشر شده‌اند و باقی کتاب‌ها هم انصافا کتاب‌های خوب و با کیفیتی بودند. به این ترتیب احساس می‌شود با برنامه‌ریزی مناسبت و بدون هیچ اجباری، مطالعه مفید در کشور در حال شکل‌گیری است. پس می‌توان بحث مطالعه را مدیریت کرد. اما در فضای مجازی، کار سخت‌تر است و بحث اول در این عرصه، تولید محتواست.

در ادامه این مراسم محمدرضا اخضریان کاشانی مدیرعامل موسسه فرهنگی نمایه درباره نرم‌افزار لوح کریم که در این برنامه رونمایی شد، گفت: این نرم‌افزار، مجموعه کامل 72 قرائت ترتیل قرآن توسط 72 قاری است. داخل هر لوح فشرده این مجموعه نرم‌افزار،‌ یک ترتیل قرآن،‌ یک ترجمه فارسی و 10 ترجمه به زبان‌های دیگر وجود دارد. این نرم‌افزار در تمام سیستم‌های عامل پشتیبانی می‌شود و در تمام سیستم‌های پخش صوت هم قابل استفاده است. سعی داریم هر لوح فشرده این مجموعه را با قیمت کمتر از هزار تومان عرضه کنیم و نکته دیگر این که هر فردی می‌تواند این سی‌دی‌ها را کپی کند و از نظر کپی‌رایت منعی برایش وجود ندارد.

پایگاه‌های پژوهشی اینترنتی «عترت»، «ولایت فقیه» و «ایران نمایه» در بخش بعدی این برنامه رونمایی شدند. کاشانی درباره سایت ایران نمایه گفت: فهرست مقالاتی که در این سایت وجود دارد، رایگان است اما برای دسترسی به مقالات، مشترک و کاربر، باید ضمن ثبت نام، 200 تومان نیز پرداخت کند. اما استفاده از مقالات پایگاه پژوهشی عترت یا 14 خورشید اهل بیت، که شامل بیش از 20 هزار مقاله درباره ائمه اطهار و معصومین است،‌ رایگان است.