به گزارش خببرنگار مهر، محمد جعفرزاده بعد از ظهر شنبه در نشست خبری با رسانه های گروهی استان اردبیل اضافه کرد: از این تعداد 24 هزار ماموریت منجر به انتقال مصدوم شده و بقیه در محل از فوریت های پزشکی برخوردار شده اند.
وی با بیان اینکه از مجموع ماموریت های این مرکز سه هزار و 600 مرود تصادف بوده و بقیه حادثه می باشد، یادآور شد: در این ماموریت ها میانگین رسیدن به بالین مصدوم در مناطق شهری شش دقیقه و در حوادث جاده ای 11.1 دقیقه بوده است.
به گفته رئیس مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان این تعداد ماموریت اورژانسی از سوی 21 پایگاه فعال جاده ای، 15 پایگاه فوریت های پزشکی شهری، 50 دستگاه آمبولانس، دو دستگاه اتوبوس آمبولانس و 297 نفر نیروی انسانی ارائه شده است.
وی با بیان اینکه از کل نیروهای انسانی فعال در این مرکز 90 نفر دیپلم و 207 نفر دارای تحصیلات دانشگاهی است، یادآور شد: 90 نفر کاردان، 107 کارشناس، سه نفر کارشناس ارشد و هفت پزشک در مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی استان مشغول فعالیت هستند.
جعفرزاده همچنین از ثبت 50 هزار مزاحمت تلفنی در 11 ماهه گذشته در این مرکز خبر داد و متذکر شد: بیشتر این تماس ها با خط ایرانسل و تلفنهای همگانی بوده است.
وی با بیان اینکه مزاحمان در سنین نوجوانان و جوانان بوده اند، عنوان کرد: با توجه به سئولات تکنسین ها و بازگویی علائم بالینی از سوی تلفن کننده بیشتر این مزاحمت ها شناسایی شده و ترتیب اثر داده نمی شوند.