به گزارش خبرنگار مهر، کمبود صنایع تبدیلی و فرآوری در بر خی محصولات کشاورزی، سبب ارسال آن به دیگر مناطق می شود و بخشی از محصولات نیز به دلیل نبود صنایع موردنیاز دچار ضایعات می شوند.
کمبود صنایع در برخی محصولات مانند سیب زمینی، هلو، شلیل، عسل، کیوی و ... در حالیست که در برخی دیگر از مصحولات نیز ظرفیت صنایع تبدیلی ایجاد شده مانند صنایع لبنی بیش از نیاز استان است.
با این حال ناهمخوانی بین صنعت و کشاورزی هرساله مشکلاتی را برای فعالان این حوزه ها ایجاد می کنند، از سویی عرصه را برای صنایع تبدیلی تنگ کرده است و از سویی دیگر نوساناتی در بخش کشاورزی ایجاد می کند.
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: استان گلستان به دلیل محدودیتها و عقب ماندگی که در سالهای گذشته در حوزه ایجاد صنعت داشته است، از نظر صنایع تبدیلی نیز با عقب ماندگیهایی مواجه است.
رحمت الله نوروزی گفت: گلستان حدود 13 سال از مازندران جدا شده است و در سالهای گذشته به دلیل تفکر کشاروزی بودن، از صنایع مهم و بزرگ محورم مانده است.
وی اظهار داشت: این درحالیست که توسعه بخش کشاورزی و صنعت لازم و ملزوم یکدیگر بوده و باید به تناسب نیازها هر دوبخش رشد یابد.
وی درعین حال تصریح کرد: برای توسعه بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی نیاز به برنامه مدون و استراتژیک بوده و باید از سرمایه گذاری این بخش حمایت جدی صورت گیرد.
در عین حال مدیرصنایع کشاورزی جهاد کشاورزی گلستان نیز گفت: در برخی صنایع مانند لبنی دو برابر نیاز استان صنایع تبدیلی ایجاد می شود در خوراک دام و طیور نیز برابر نیازها، صنعت گسترش یافته است.
محمدتقی جهانشاهی افزود: این درحالیست که در برخی صنایع مانند سیب زمینی هنوز نتوانستیم نیاز استان را تامین کنیم و بخشی از آن به این دلیل است که ایجاد این صنایع علاوه بر اینکه سرمایه بالایی نیاز دارد، ریسک آن نیز بالاست.
وی اظهار داشت: بخشی نیز شاید به این دلیل است که واریته هایی در تولید سیب زمینی استان بکار رفته که شاید به درد صنعت نخورد.
وی تصریح کرد: در عین حال امسال به دو واحد برای ایجاد صنایع تبدیلی در استان تسهیلات ارائه شد تا انبار فنی برای نگهداری سیب زمینی ایجاد کنند.
جهانشاهی یادآورشد: در زمینه محصول گوجه فرنگی نیز تولید استان سالانه 250 هزار تن بوده درحالیکه 420 هزار تن ظرفیت فرآوری و تبدیلی در استان ایجاد شده است و 13 کارخانه رب گوجه فرنگی در استان احداث شده است.
مدیرصنایع کشاورزی جهاد کشاورزی گلستان عنوان کرد: همچنین در زمینه محصولات سیاه ریشه مانند هلو و شلیل نیز 14 هزار تن ظرفیت فرآوری در استان داریم ولی کمبودهایی نیز در این بخش وجود دارد.
وی بیان داشت: بی ثباتی در تولید از جمله مشکلات بخش کشاورزی است که یکسال محصولی بارآور می شود و کشاورزان سال بعد به آن سوق می یابند و سالی دیگر به محصولی دیگر اقبال نشان می دهند.
مدیرصنایع کشاورزی جهاد کشاورزی گلستان یادآور شد: درحال حاضر ظرفیت برخی صنایع تبدیلی در استان اشباع شده و دیگر مجوز در این بخش صادر نمی شود.
کمبود 80 هزار تنی صنایع تبدیلی
جهانشاهی گفت: اولویتها برای ایجاد صنایع تبدیلی در استان مشخص شده و در حال حاضر در 80 هزار تن از محصولات کشاورزی با کمبود صنایع تبدیلی مواجه هستیم.
مدیرصنایع کشاورزی جهاد کشاورزی گلستان در این زمینه گفت: سرمایه در گردش، کیفیت مواد اولیه، تکنولوژی، نبود شبکه های توزیع سراسری مطلوب از دیگر چالشهای بخش صنعت در حوزه کشاورزی است که باید به آن توجه شود.
همچنین کارشناس بخش صعنعت در گلستان نیز با اشاره به اینکه تاکنون سرمایه گذاری خوبی در حوزه صنایع تبدیلی استان صورت گرفته است، گفت: متاسفانه برخی مزیت ها مورد توجه واقع شده است.
پاک سرشت گفت: نرخ مالیات، نرخ تورم، گرانی مواد اولیه، بهره بانکی بالا، نرم بالای تامین اجتماعی، بی ثباتی ارز عرصه را برای صنایع تبدیلی تنگ کرده است.
وی اظهار داشت: این عوامل سبب می شود تا تولید کشاورزی نیز گران شود و به عنوان نمونه با اینکه در صادرات لبنیات مقام خوبی را داریم ولی به دلیل گران شدن فرآیند تولید در حال از دست دادن این مقام هستیم.
وی عنوان کرد: نوسانات شدید تولید در بخش کشاورزی نیز به ضرر کشاورزان و کارخانجات بود و وجود دلالان و واسطه ها نیز از دیگر مسائل است.
پاک سرشت یادآورشد: بهره وری در محصولات کشاورزی استان در مقایسه با سایر استانها پایین است و تولیدات ما سنتی است و از ارقام پرمحصول کمتر استفاده می شود.
این کارشناس حوزه صنعت یادآورشد: تامین منابع مالی و تقدینگی صنایع و افزایش عملکرد در هکتار از جمله مواردی است که باید برای توسعه صنعت و کشاورزی مورد توجه جدی قرار گیرد.
گلستان حدود 700 هزار هکتار اراضی قابل کشت دارد و سالانه بیش از 72 نوع محصول در آن تولید می شود از سوی دیگر بیش از 800 واحد صنعتی در استان نیز دایر شده است.