حجت الاسلام سید محمد ثقفی در مورد ارزیابی وضعیت فرهنگی و فکری جامعه درسال 91 گفت: توسعه فیلم ها و سریال های ملی باید دستور کار رسانه ملی قرار بگیرد. در زمانی که با تهاجم فرهنگی غرب مواجه هستیم باید هویت ایرانی اسلامی امان را اثبات کنیم. باید ورزش های ملی و پهلوانی و آئین فتوت و جوانمردی ایرانی که عیاران بوده اند در کشور بازسازی و احیا شود. تقویت فرهنگ جوانمردی و پهلوانی برای تربیت و بازسازی هویت اجتماعی جوانان از ضروریات است.
استاد جامعه شناسی دانشگاه آزاد اظهارداشت: یکی از کارهای خوب وزارت ارشاد هم تقدیر و تجلیل از نویسندگان و هنرمندان ملی و برتر کشور بود. البته انتشار چند روزنامه جدید درسال جاری از کارهای خوب دیگر است که به سطح فرهنگی جامعه کمک شایانی می کند. مذاکرات 5+1با ایران هم امسال موفقیت آمیز بود و هردو طرف دست از پافشاری بر مواضع پیشین خود برداشتند. به ویژه فتوای مقام معظم رهبری مبنی بر حرام دانستن از استفاده از بمب اتم و فهماندن آن به غربی ها در این موفقیت تأثیر زیادی داشته است.
وی درمورد اینکه نیاز فرهنگی ای که در پایان سال 91 احساس می شود چیست هم عنوان کرد: ما به یک شجاعت اخلاقی نیازداریم. هرکسی برای آرام سازی جو موجود، و برای بازگشت اعتماد به درون ملت و ایجاد وحدت ملی باید به نوعی به خطاهایش اعتراف کند. بالاخره همه ما خطاکاریم و با یک زبان ملایم با اعتراف به خطا از رأفت اسلامی بهره مند شویم. دومین نکته این است که ما نباید خود را بهتر از دیگران بدانیم و بگوییم بهتر از ما کسی وجود ندارد و دیگران را از صحنه حذف کنیم. خوبی های افراد آنهایی که به فرهنگ این سرزمین چه قبل از انقلاب و چه بعد از آن خدمت کرده اند باید گفته شود. و بر طبق آیه شریفه وَالَّذِينَ جَاؤُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَؤُوفٌ رَّحِيمٌ «و [نيز] كسانى كه بعد از آنان [=مهاجران و انصار] آمده اند [و] می گويند پروردگارا بر ما و بر آن برادرانمان كه در ايمان آوردن بر ما پيشى گرفتند ببخشاى و در دلهايمان نسبت به كسانى كه ايمان آورده اند [هيچ گونه] كينه اى مگذار پروردگارا راستى كه تو رئوف و مهربانى.» شجاعانه از گذشتگانمان که باعث انتقال فرهنگ به ما شدند به نیکی یاد کنیم و الان که بی اخلاقی بر جامعه حاکم شده با رهنمود این آیه شریفه جبران مافات کنیم و بدبینی و بد نشان دادن گذشتگان که یک سنت زشت شده است را کنار بگذاریم.
ثقفی درمورد اینکه فضای فرهنگی و فکری و اندیشه ای کشور را چگونه می بیند هم یادآورشد: فضا بسته است. اگر می خواهیم از انتخاباتی که پیش رو داریم سربلند بیرون بیاییم باید همه آنهایی که در ذهن و وجدان جمعی جامعه جای دارند در انتخابات حضور فعال داشته باشند. لذا با یک آشتی ملی و زدودن کینه به همه کسانی که پایگاه مردمی دارند اجازه حضور در صحنه انتخابات را بدهیم.