همزمان با افزایش تحریم‌های بین‌المللی، ایران با امضای یکی از پیچیده ترین قراردادهای حفاری در صنعت نفت و گاز جهان، رقابت جدیدی را با شرکت گازپروم روسیه برای حفاری و توسعه یک میدان مشترک نفتی با عراق آغاز کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، پس از چند سال وقت کشی شرکت گازپروم روسیه برای توسعه یک میدان مشترک نفتی با عراق، در نهایت شرکت ملی نفت ایران توسعه یکی از پیچیده‌ترین میادین نفتی جهان را به کنسرسیومی متشکل از پیمانکاران داخلی واگذار کرد.

با وجود آنکه در نیمه مشترک میدان نفتی آذر (بدرا) طرف عراقی با مشارکت و سرمایه‌گذاری شرکت‌های بزرگ نفت و گاز جهان همچون گازپروم روسیه، PTAO ترکیه و کوگاز کره‌جنوبی هنوز موفق به استخراج طلای سیاه از این میدان مشترک نشده، ایران یکی از پیچیده‌ترین عملیات حفاری نفت جهان را کلید زده است.

حفاری میدان نفتی آذر در حالی توسط شرکت‌های حفاری ایرانی آغاز شده است که هم اکنون صنعت نفت ایران یکی از سخت ترین دوران حیات خود را با افزایش تحریم و محدودیت‌های بین‌المللی تجربه می‌کند.

با این وجود یکی از بزرگترین قراردادهای حفاری تاریخ صنعت نفت از حیث پیچیدگی و گستردگی مسائل فنی و عملیاتی بین شرکت ملی نفت ایران و پیمانکاران داخلی و در غیاب شرکت‌های خارجی امضا شده است.

امضای پیچیده‌ترین قرارداد نفت جهان در غیاب خارجی‌ها

حمید کریمی در گفتگو با مهر با اشاره به امضای قرارداد حدود 222 میلیون یورویی حفاری 10 حلقه چاه جدید تولیدی و توسعه‌ای در میدان مشترک نفتی آذر، گفت: حفاری میدان نفتی آذر بر خلاف بسیاری از میادین نفتی خشکی ایران و حتی جهان دارای پیچیدگی‌های گسترده فنی و عملیاتی است.

این مقام مسئول در شرکت ملی نفت با اعلام اینکه برای حفاری یک حلقه چاه نفت در استان خوزستان به حداکثر 80 تا 90 روز زمان نیاز است، تصریح کرد: اما برای حفاری یک حلقه چاه در میدان نفتی آذر باید 270 تا 280 روز زمان صرف کرد.

مجری طرح توسعه میدان آذر در شرکت مهندسی و توسعه نفت از عمق بالای مخزن هیدروکربوری و نیاز به حفاری در سازندهای مختلف نفتی میدان آذر به عنوان دومین ویژگی منحصر به فرد حفاری این میدان مشترک نفتی یاد کرد و افزود: برای دسترسی به سازند اصلی هیدروکربوری این میدان نفتی باید یک حلقه چاه تا عمق 4750 متر حفاری شود.

وی با بیان اینکه در این شرایط خاص فنی و عملیاتی هر شرکت داخلی و حتی بین‌المللی توان حفاری در این میدان مشترک نفتی را ندارد، تبیین کرد: بر این اساس قرارداد یکی از پیچیده‌ترین عملیات حفاری این میدان نفتی با گلوبال پتروتک کیش امضا شده است.

کریمی با یادآوری اینکه یکی از اهداف ایران تولید زودهنگام نفت از این میدان مرزی در مدت سه سال است، تاکید کرد: از این رو با حفاری 10 حلقه چاه جدید، امکان تولید زودهنگام روزانه 30 هزار بشکه نفت فراهم می‌شود.

مجری طرح توسعه میدان نفتی آذر با بیان اینکه در حال حاضر 2 دستگاه دکل عملیات حفاری میدان نفتی آذر را آغاز کرده اند، یادآور شد: تا پیش از پایان سالجاری یک دستگاه دکل و در بهار سال 1392 دومین دکل حفاری در این میدان مشترک نفتی مستقر خواهد شد.


خداحافظی غول گاز جهان از میدان نفتی آذر

به گزارش مهر، میدان نفتی آذر سال 1384 با مشارکت شرکت‌های استات اویل هیدروی نروژ و لوک اویل روسیه در 20 کیلومتری جنوب شرقی شهرستان مهران در استان ایلام با ذخیره قابل برداشت 400 تا 650 میلیون بشکه نفت خام کشف شد.

با توجه به اینکه قرارداد استات اویل هیدرو و لوک اویل در بلوک نفتی آذر از نوع "اکتشاف – توسعه" امضا شده بود این کنسرسیوم از این امتیاز شرکت ملی نفت ایران برخوردار بود که توسعه میدان را در اختیار بگیرد.

در نهایت پس از نزدیک به دو سال مذاکره بنا به دلایل نامشخصی کنسرسیوم روسی – نروژی از طرح توسعه میدان مشترک نفتی آذر انصراف دادند و مذاکرات با سایر پیمانکاران داخلی و خارجی آغاز شد.

در بین شرکت‌های علاقمند به توسعه میدان آذر یکی از شرکت‌ها گازپروم روسیه بود که مذاکرات متعددی با این غول گاز جهان برای توسعه میدان مشترک نفتی آذر (مشترک با بدرای عراق) انجام شد که در نهایت سال گذشته روسها رسما از توسعه آذر کنار گذاشته شدند.

در مدت سه سال مذاکره با گازپروم روسیه هیچگاه به طور شفاف مواضع و سیاست خود را در قبال توسعه میدان نفتی آذر اعلام نکرد و به عبارت دیگر با وقت کشی مانع تعیین تکلیف توسعه این میدان نفتی توسط ایران شد.

از سوی دیگر در حالی شرکت ملی نفت مشغول مذاکره با گازپروم بود که این شرکت روسی بهمن ماه سال 1388 در قالب کنسرسیومی متشکل از شرکت دولتی نفت ترکیه (پی.تی.ای.او) و کوگاز کره جنوبی قرارداد نیمه مشترک آذر (میدان بدرا) را با وزارت نفت عراق امضا کرد.

بر این اساس این کنسرسیوم بین المللی قصد دارند تا پایان سال 2013 میلادی روزانه تا سقف 15 تا 20 هزار بشکه نفت خام برای عراق از محل توسعه میدان مشترک نفتی با ایران تولید داشته باشند.