اردبیل – خبرگزاری مهر: با وجود اینکه واگذاری سهام عدالت از جمله سیاستهای محرومیت زدایی دولت عنوان شده، پروسه طولانی واگذاری سود سهام در اردبیل و اجرای سلیقه ای و در پروسه زمانی خاص نارضایتی شهروندان را نسبت به این طرح فراهم کرده است.

به گزارش خبرنگار مهر، طرح اعطای سهام عدالت با هدف بخشش بلاعوض درآمدهای دولت از سال 85 آغاز شد و در ابتدای طرح به دلیل ابعاد شعارگونه اجرایی خود برای بسیاری از شهروندان اردبیلی قابل پذیرش نبود. با این وجود از آن تاریخ تاکنون نزدیک به 832 هزار نفر در استان اردبیل دعوت نامه سهام عدالت دریافت کرده اند.

این در حالی است که علاوه بر شمار قابل توجه افرادی که در لیست انتظار دریافت سهام عدالت هستند، از صاحبان سهم تعداد محدودی توانسته اند در طول این شش سال سود سهام عدالت خود را دریافت کنند.

اجرای طرح توزیع سهام عدالت بر اساس مصوبه سال 1385 هیئت وزیران با نام آئین‌نامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی و هدف عمده توزیع سهام عدالت، بهینه کردن درآمد در کشور و مشارکت دادن همه مردم در اداره امور اقتصادی کشور است.

با این وجود پروسه طولانی مدت اجرای آن موجب شده است شهروندان اردبیلی با گذشت مدت زمان قابل توجه از آغاز طرح هنوز طعم توزیع عادلانه ثروت را به واسطه این طرح ملی احساس نکنند.

یک شهروند اردبیلی به خبرنگار مهر گفت: سهام عدالت 10 میلیون ریالی به دلیل افزایش چند برابری قیمتها هنوز قوت قلب اقتصادی بسیاری از خانوارها نشده است.

تورم به ارزش سهم عدالت پیشی گرفته است

مصطفی دادبخش تصریح کرد: با پرس و جو از دوستان و اقوام متوجه شدیم سود سهام عدالتی پرداختی در این شش سال مبلغ 400 هزار ریال بوده که آنهم به تعداد محدودی پرداخت شده است.

وی با بیان اینکه این مبلغ ارزش ریالی قابل توجهی ندارد، معتقد است پرداخت سود سهم عدالت به حدی به تاخیر افتاده که در حال حاضر مبلغ آن نمی تواند برای خانوارها حتی خانواده های محروم قابل توجه باشد.

در تائید این اظهارات مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری سهام عدالت استان اردبیل در اظهارات اخیر خود رشد سالانه هر برگ سهام عدالت را 20 الی 25 درصد عنوان کرده است.

سجاد کریمی تصریح کرده است افزایش قیمت سهام عدالت بر مبنای قیمت سهام پرتفولیوی عدالت و رشد شاخص بورس آن بوده و طبق آخرین اعلام سازمان خصوصی سازی ارزش هربرگ سهم 10 میلیون ریالی، 20 الی 30 میلیون ریال شده است.

این در حالی است که در چند سال اخیر رشد قیمت کالا ها پنج یا شش برابر شده و یک برگ 10 میلیون ریالی دیروز حداقل نیازمند افزایش شش برابری قیمت برای تناسب با هزینه های امروز خانوارها است.

سهام عدالتی که به عدالت واگذار نشد

یک شهروند دیگر معتقد است اصل واگذاری سهام عدالت محقق نشده و به دلیل اینکه تعدادی موفق به دریافت آن نشده اند، واگذاری سهام عدالت با عدالت انجام نشده است.

فرهاد احدی اضافه کرد: برخی شهروندان در صف انتظار دریافت سهام عدالت هستند و از سویی تعداد ثبت نام کرده بسیاری نیز تاکنون سود خود را دریافت نکرده اند.

در عین حال مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری سهام عدالت استان اعتقاد دارد عدالت اقتصادی به معنای مراعات حقوق اقتصادی در حوزه رفتارها و روابط اقتصادی است، این امر به صورت هدف اقتصادی، زمانی به طور کامل محقق می‌شود که هر یک از افراد جامعه به حق خود از ثروت و درآمد‌های جامعه دست یابند.

البته باید اشاره کرد که گروهی از شهروندان اردبیلی که جزو اولین ثبت نامی های سهام عدالت بوده اند تاکنون دو الی سه بار سود سهام خود را به مبلغ 400 هزار ریال دریافت کرده اند و مالکیت سهام عدالت عملا در ثروتمند شدن خانوارهای محروم تاثیر محسوسی نداشته است.

به گفته یک شهروند اردبیلی علاوه بر طولانی شدن پروسه واگذاری سهم عدالت سود شرکتهای مطرح در مجموعه سهام عدالت به دست صاحبان سهام عدالت نمی رسد.

صمد رضایی پور با بیان اینکه این مهم شائبه انتخاب گزینشی بهره گیری از این شرکتها را برای خانواده های مختلف و گروههای ثبت نامی تشدید می کند، اضافه کرد: در حالی که سود برخی شرکتها به دلیل اینکه صنابع مادر و مهم کشور تلقی می شوند قابل توجه است، بهره شهروندان از آن قابل توجه نیست.

نگرانی از نحوه ادامه طرح در دولت آینده

هرچند سهام عدالت با این شعار که در صورت ثبت نام به دلیل عدم پرداخت وجه نقد چیزی از دست نمی دهد برای بسیاری از شهروندان ایجاد جذابیت کرد اما نگرانی شهروندان از نحوه ادامه اجرای این طرح در دولت آینده موضوعی است که به نظر می رسد از سوی هیچ مسئولی پاسخ شفافی دریافت نکرده است.

دولت به استناد اصل 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده 9 قانون برنامه چهارم توسعه اجرای سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری و در راستای ایده عدالت‌گستری در جامعه طرح توزیع سهام عدالت را بعد از طی مراحل قانونی به اجرا درآورده است.

عدم اجرای وعده های اولیه این طرح موجب شده است سهام عدالت در ذهن شهروندان اردبیلی طرحی در قالب باری به هرجهت و پس اندازی که نمی توان در مواقع اضطرار بر روی آن حساب کرد محسوب شود.

بسیاری از کارشناسان اقتصادی تاکید دارند که در پی اجرای این طرح نه تنها تعادلی در ثروت و درآمد خانوارها اتفاق نیفتاده بلکه به عقیده کارشناسان در موضوع خصوصی سازی نیز نتیجه ای ملموس نیست.

تاکنون 274 میلیارد و 735 میلیون و 130 هزار ریال سود از بخش سهام عدالت به شهروندان اردبیلی پرداخت شده است. رقمی که به نظر می رسد در صورت تجمیع و احداث واحدهای صنعتی بیشتر می توانست محرومیت زدای معیشت اقشار آسیب پذیر باشد.
....................
گزارش: ونوس بهنود