حمید تیموری در گفتگو با خبرنگار پارلمانی مهر، درخصوص گزارش تفریغ بودجه 90 کل کشور اظهارداشت: با اصلاح آئین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی طبق ماده 221 این آئین نامه تکلیف شده است که دیوان محاسبات کشور گزارش تفریغ بودجه را حداکثر تا پایان دی ماه سال بعد به مجلس ارائه کند.
وی ادامه داد: در 5 سال گذشته در مجلس هشتم و نهم توانستیم 5 گزارش متوالی تفریغ بودجه را قبل از ارائه لایحه بودجه سنواتی تسلیم مجلس کنیم.
معاون حقوقی پارلمانی دیوان محاسبات خاطرنشان کرد: امسال با توجه به محدودیت هایی که برای ما ایجاد شد از جمله تاخیر و ابلاغ دیر هنگام لایحه بودجه 90 و تمدید دوماهه مهلت مصرف اعتبارات تملک دارایی سرمایه ای که تا پایان شهریور 91 تمدید کرد و افرایش تعداد بندهای اجزای ماده واحده که 16 درصد رشد داشت، راه سختی برای تفریغ بودجه داشتیم. در نهایت توانستیم ده روز زودتر از موعد مقرر در تاریخ 20 دی ماه گزارش تفریغ بودجه 90 را تقدیم مجلس شورای اسلامی کنیم.
تیموری با بیان اینکه لایحه بودجه ای که به مجلس داده می شود، واقعا بودجه کل کشور به مفهوم عامی که همه در نظر داریم نیست، گفت: دلیل این موضوع عدم درج بودجه شهرداری ها و مناطق آزاد، نهادهای عمومی غیر دولتی و خیلی از دستگاهها در این قانون است، بنابراین تفریغ بودجه هم تفریغ بودجه کل کشور نیست بلکه تفریغ بودجه ای است که به تصویب مجلس رسیده است.
وی درخصوص پیشنهادات دیوان محاسبات کشور به نمایندگان برای بررسی لایحه بودجه کل کشور نیز گفت: دیوان محاسبات به هنگام تسلیم تفریغ بودجه نظرات و پیشنهادات خود را نیز تقدیم مجلس می کند. گزارش تفریغ بودجه 90 در 41 جلسه کارگروه فنی حقوقی و 11 جلسه هیات عمومی دیوان محاسبات تهیه شد و نظرات و پیشنهادات دیوان هم ضمیمه گزارش تفریغ بودجه تسلیم مجلس شده است.
معاون حقوقی پارلمانی دیوان محاسبات کشور ادامه داد: بودجه سال 90 حجیم تر از سال 89 بوده و وسعت کار دولت هم بیشتر از سال 89 بوده و البته انضباط آن هم بیشتر از 89 بوده که بخشی از آن مدیون اقدامات و کارهای انجام شده در دیوان محاسبات تحت عنوان اقدامات پیشگیرانه است.
تیموری گفت: دیوان محاسبات در حال حاضر نظارت مستقیم در حین اجرای بودجه دارد به این معنی که در مورد بودجه سال 90 در طی سال در سه برهه زمانی سه ماهه اول، دوم و سوم، رصد کردیم. موارد انحراف هم خدمت دولت و دستگاههای اجرایی و مجلس ارائه کردیم که بسیاری از موارد در طول سال اصلاح و رفع شد. البته برای سال 91 هم چنین کاری را انجام دادیم و بازخورد خوبی هم دریافت کردیم. در مورد عملکرد دولت در سال 90 اعلام کردیم که چه مواردی مورد تایید بوده و چه مواردی تایید نشده است.
وی ادامه داد: خواهش ما از نمایندگان مجلس این است که عنایت ویژه ای به گزارش دیوان از اظهار نظرها و پیشنهادات کارشناسانه داشته باشند زیرا این می تواند کمکی به نمایندگان در نظام قانونگذاری در بودجه 92 باشد که این بودجه مناسبت تر از بودجه 91 و حتی سنوات قبل تدوین و تصویب شود.
تیموری خاطرنشان کرد: گزارش اظهار نظرها و پیشنهادات دیوان محاسبات در 4 بخش از مرحله ابتدای تهیه بودجه تا مرحله اجرا و نظارت در بخش های مختلف، تهیه شده که درخواست کردیم در تدوین و اجرا و نظارت بودجه شاخص ها و نظاماتی را به کار گیرند که بودجه از شفافیت مناسبت تری برخوردار شود.
وی افزود: وجود ردیف های متفرقه زیاد در بودجه سنواتی از جمله در بودجه 90 و 91 به نظر می رسد از شفافیت بودجه کاسته است. اختصاص اعتبارات مختلف، تعیین دستگاههای مختلف برای انجام یک موضوع واحد یا کم کردن بودجه از سرجمع بودجه دستگاهها مشکلاتی را ایجاد می کند که بهتر از است از آن پرهیز شود.
معاون حقوقی پارلمانی دیوان محاسبات گفت: در بودجه های سنواتی همیشه اعلام شده که دستگاههای اجرایی تا سقف یک درصد از بودجه خود را به اموری مثل پژوهش اختصاص دهند، قبول کنید که یک سازمان مثل سازمان ثبت احوال، بودجه خود را به پژوهشهایی اختصاص می دهد که متفاوت از پژوهشهای وزارت نفت است بنابراین خواهش ما این است که سرجمع بودجه را مشخص و دستگاه متولی را مشخص و واحد کنند. در این صورت امر نظارت هم راحت تر خواهد بود و شاهد یک نظارت پویا و کارآمدتر از قبل خواهیم بود.