یک کارشناس قبرسی با بیان اینکه مذاکره بین گروههای سوری تنها راه حل بحران سوریه است، از تلاش غرب برای جلوگیری از قدرت گرفتن ایران خبر داد.

"محی الدین تولگا اوزساغلام" پژوهشگر گروه روابط بین الملل دانشگاه خاورمیانه ترکیه" به خبرگزاری مهر گفت: از جمله مسائل مهمی که در همایش خلیج فارس مورد بحث قرار گرفت، بحث شیعه و سنی و نیز تحولات منطقه از جمله جنبش های مردمی در بحرین و عربستان بود. بحث تحولات سوریه نیز از مباحث مطرح شده در این همایش بود. از سوی دیگر نقش ایران و ترکیه در این تحولات و روابط این دو کشور همسایه مورد تاکید کارشناسان قرار گرفت.

وی افزود: ترکیه در موضوع سوریه مواضع متفاوتی نسبت به ایران دارد. این کشور به خاطر عضویت در ناتو به حامیات مخالفان نظام سوریه پیوسته و این مسئله ای نیست که پنهان شود. ترکیه سیاست حمایت دیپلماتیک و نظامی از مخالفان را در پیش گرفته و اعلام کرده که "بشار اسد" باید از قدرت کناره گیری کند.

به گفته این پژوهشگر خاورمیانه آنچه که در سوریه رخ می دهد نیازمند حل و فصل از داخل است. در این کشور گروههای مخالف و حامی دولت باید بر سر میز مذاکره نشسته و اختلافات خود را از راه مذاکره حل کنند. هر چند برخی تلاش می کنند موضوع سوریه را دعوای بین شیعه و سنی جلوه دهند، اما این اقدام با هدف دامن زدن به وضعیت این کشور انجام می گیرد. گروههای سوری باید به این مسئله واقف بوده و از افتادن در این دام خودداری کنند.

وی یادآور شد: در خلیج فارس هم ما شاهد جریانی هستیم که به دنبال طرح موضوع اختلاف بین شیعه و سنی است. قطر و عربستان در این زمینه نقش آفرینی کرده و در راستای سیاست های آمریکا گام بر می دارند.

اوزساغلام در پایان تاکید کرد: تفاوت نگاه ایران در منطقه این است که این کشور سیاستی مستقل داشته و بر مبنای منافع منطقه حرکت می کند. این در حالی است که آمریکا و کنسرسیوم های بین المللی نفتی خواهان کمرنگ کردن نقش ایران در منطقه هستند. از سوی دیگر گسترش مناسبات سیاسی و اقتصادی ایران با ژاپن، چین، روسیه و ترکیه مورد پسند کشورهای غربی نبوده و آنها به دنبال محدود کردن این کشور هستند. از این رو با اعمال تحریم های گوناگون چنین هدفی را دنبال می کنند.