به گزارش خبرنگار مهر، روزهای پایانی سال تب و تاب خرید شب عید در تبریز هم به اوج خود رسیده و تمامی خیابان های منتهی به مراکز خرید شاهد ترافیک سنگینی هستند که اغلب به واسطه خودروهای شخصی بوجود آمده است.
اما در این میان ایستگاه های اتوبوس هم مملو از جمعیت بوده و ظرفیت و تعداد اتوبوس های شهری پاسخگوی خیل جمعیت نبوده و از سوی دیگر با افزایش ترافیک در روزهای پایانی سال تاکسی ها هم تمایلی برای مسافرکشی به مرکز شهر ندارند.
سر در گمی شهروندان برای تردد در شهر، کلافگی رانندگان و ترافیک سنگین این روزهای خیابان های تبریز جای خالی طرح ترافیک را فریاد می زنند اما این درحالیست که همچنان کسی به یاد اجرایی کردن این طرح فراموش شده حتی به صورت مقطعی هم نمی افتد!
تاکسی های پر از خالی و انتظارهای بی پایان!
انتظارهای طولانی و تردد تاکسی های پر از خالی و بی خیالی رانندگان آنها صحنه های تکراری این روزهای خیابان های تبریز هستند که گویا تمامی ندارند.
انتظار برای تاکسی در مسیرهای بازار، ولی عصر، آبرسان و منصور از مرز 30 دقیقه تا یک ساعت گذشته است و گویا برای مسیر بازار تبریز دیگر تاکسی وجود ندارد و مسافران مدتها در تماشای تاکسی های خالی می مانند تا شاید تاکسی قسمت آنها شود.
در این میان اما رانندگان تاکسی علت این مهم را ترافیک سنگین خیابان ها و مراکز خرید عنوان کرده و می گویند: ترافیک مرکز شهر به طرز قابل توجهی افزایش یافته و مسیر های 20 دقیقه را 40 تا 60 دقیقه طی می کنیم که این موضوع خسته کننده و غیر قابل تحمل است.
علی کرباسی یکی از رانندگان تاکسی همچنین عنوان می کند: از سوی دیگر قیمت بالای بنزین و استهلاک ماشین را هم در نظر بگیریم این کلاج و ترمز زدن ها در ترافیک سنگین برای 600 تومان صرف نمی کند.
زنجیره طولانی مسافران اتوبوس
از سوی دیگر اتوبوس ها که بی شباهت به آبمیوه گیری نیستند؛ مسافران خود را سوار بر رکاب خود کرده و آهسته و با آرامش به مقصد می رسانند.
مسافران تبریزی که تاکسی این روزها پیدا نمی کنند بیش از هر زمان دیگری از درد نبود وسایل نقلیه عمومی سوار بر اتوبوس ها کیپ تا کیپ هم می ایستند تا به هر صورتی که شده خود را به بازار برسانند.
در این میان فاصله زمانی بین رسیدن هر اتوبوس تا اتوبوس دیگر زیاد بوده که مسافران شهری را خسته و کلافه می کند و در نهایت با رسیدن اتوبوس ها که بیش از حد نرمال هم مسافر دارد به هر زحمتی که شده سعی در سوار شدن می کنند.
گرچه از همان روزهای آغازین اسفند ماه علیرضا نوین شهردار تبریز تاکید کرده بود که ناوگان اتوبوس رانی افزایش یافته و حتی از اتوبوس های شرکت های خصوصی هم برای حمل و نقل عمومی در این روزهای پایانی سال استفاده شود اما این مهم اجرایی نشده و تعداد اتوبوس های موجود جوابگوی مسافران شهری نیستند.
نادره فرامرزی یکی از شهروندان تبریزی در این خصوص می گوید: ترافیک تبریز در روزهای پایانی سال غیر قابل تحمل بوده و کوتاهترین مسیر ها را که پیش از این در مدت زمان کم طی می کردیم نمی توان 20 دقیقه ای به مقصد رسید.
وی ادامه می دهد: مسیر های مستقیم پر ترافیک بوده و متاسفانه برای مسیرهای پر تردد تاکسی و اتوبوس به تعداد کافی وجود نداشته و برای رسیدن به مقصد مورد نظر گاه مجبور می شویم از مسیر های دیگر رفته و در واقع شهر را دور بزنیم تا به مقصد برسیم.
ورود خودروهای شخصی به مرکز شهر محدود شود
معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تبریز، ترافیک در محدوده مرکزی شهر را در آستانه عید امری طبیعی دانسته و می گوید: با تمام این اوصاف در محدوده مرکزی شهر طرح ممنوعیت ورود خودروهای شخصی باید وجود داشته باشد تا از بار ترافیکی در این منطقه را نه تنها در ایام پر تردد که در تمام طول سال کاسته و آنرا کنترل کند.
یعقوب وحیدکیا ادامه می دهد: ممنوعیت ورود خودروهای شخصی در محدوده 320 هکتاری مرکزی شهر مصوب شده اما هنوز اجرایی نشده است.
وی در عین حال تاکید می کند: برای کاهش ترافیک در محدوده مرکزی تبریز ضروریست تدابیر ویژه ای انجام شود.
هدفمندی یارانه ها بی تاثیر در کاهش ترافیک
معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تبریز یاد آور می شود: طرح ترافیک تبریز سال 86 مصوب و به امضای وزیرکشور برای اجرایی شدن آن رسید اما این طرح به دلیلی مثل طرح های دیگر موقت شد.
وی تشریح می کند: با اجرایی شدن سهمیه بندی بنزین و هدفمندی یارانه ها تصور می شد از بار ترافیک شهری تبریز کاسته شود و این درحالی است که این طرحها تاثیری در کاهش ترافیک در این کلانشهر نداشته اند.
وحیدکیا تاکید می کند: شورای ترافیک و استاندار آذربایجان شرقی اجرایی شدن طرح ترافیک را صلاح نمی دانند و همچنان منتظر نتایج دو طرح هدفمندی یارانه ها و سهمیه بندی بنزین هستند.
وی در عین حال افزود: در این میان طرح های موقتی برای کنترل ترافیک در نظر گرفته شده که از جمله آنها می توان طرح های ضربتی پلیس و راهنمایی رانندگی، احداث پارکینگ و ایجاد ایستگاه های دوچرخه سواری را در سطح شهر نام برد که البته تاثیر قابل توجهی در کاهش ترافیک نداشته اند.
با تمامی این اوصاف آنچه مشخص است طرح های ضربتی، درمان سرپایی و موقتی هستند که بی شک ثمره ای نخواهد داشت و طرح های خاک خورده را روزی باید از صندوقچه خاطرات خارج کرده و آنها را برای ساماندهی بهتر اجرایی کنیم.
گزارش:یاسمن مولانا