ارومیه - خبرگزاری مهر: گنجینه موزه ارومیه که به دلیل دارا بودن آثاری با قدمت 9 هزار ساله، دومین گنجینه تاریخی كشور بعد از موزه ملی ایران باستان به شمار می رود این روزها خود را برای استقبال از میهمانان نوروزی آماده می کند.

به گزارش خبرنگار مهر، موزه ارومیه به عنوان یكی از غنی ترین موزه های ایران با 30 هزار قلم اشیا تاریخی است كه در سال 1346 با یك بخش باستان شناسی به وسعت 750 متر مربع احداث شده و عرصه آن 300 متر مربع و اعیانی این موزه حدود سه هزارو 00 متر مربع است.

این موزه همچنین داراي يك تالار بزرگ مخصوص اشياي باستاني و تاريخي دوره‌هاي مختلف تاريخي و تالاري كوچك است كه به موزه مردم شناسي اختصاص دارد.

در موزه اروميه مجموعه‌اي از كتاب‌هاي نفيس خطي كه اكثر آن‌ها قرآن مجيد و كتب ديني و اسلامي است، نگهداري مي‌شود، همچنين اشيايي از دوره‌هاي ما قبل تاريخ، تاريخي و اسلامي و نيز اشيايي مربوط به هنرهاي ملي و تزييني مردم شناسي، صنايع دستي و... نيز در اين موزه به چشم مي‌خورد.

در اين موزه سه خط نوشته از هزاره اول ق.م به نام‌هاي استل كله شين، استل موانا و كتيبه محمودآباد نگهداري مي‌شود كه به خط ميخي اورارتوبي است، جديدترين آثار اين موزه مربوط به دوره قاجار است.

اين موزه از چهار بخش پيش از تاريخ، تاريخي، اسلامي و مردم شناسي تشكيل شده است و اشياي نگهداري شده در آن متعلق به هزار اول تا اواخر دوره قاجار است.

نگهداری بیش از 30 هزار اشیای تاریخی در موزه ارومیه

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی در خصوص این گنجینه ارزشمند می گوید: در این موزه بیش از 30 هزار قلم اشیا تاریخی نگهداری می شود كه 500 قلم آن از موزه ملی به این گنجینه منتقل شده اند.

جعفر ذوالفقاری در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: موزه ارومیه به نوعی گنجینه عمومی از موزه های غنی كشور از نظر غنای آثار نگهداری شده در آن است و نوع آثار آن عبارت از آثار باستانی و مردم شناختی و هنری و كتاب‌های خطی است.

وی یاد آور شد: موزه ارومیه دارای دو تالار بزرگ و كوچك است كه در تالار بزرگ نسخ خطی و آثار متعلق به دوره‌های ما قبل تاریخ و تاریخی و نیز آثار باز یافته از مرز بازرگان در غرفه‌های مستقل و جداگانه به معرض نمایش درآمده است.

ذوالفقاری ادامه داد: تالار كوچكتر به موزه مردم شناسی تعلق دارد كه پوشاك و زیورآلات مناطق مختلف ایران و به ویژه طوایف و تیره های ساكن آذربایجان غربی همراه با دیگر آثار زندگی مردم منطقه به نمایش درآمده است.

وی عنوان کرد: هم اكنون موزه دارای یك گنجینه نگهداری آثار و اموال، آزمایشگاه و كارگاه مرمت اشیاء، كتابخانه، دو سالن باستان شناسی و مردم شناسی، بخش فروش نشریات و آمفی تئاتر است.

بخش‌هاي مختلف موزه:

بخش ما قبل تاريخ: در اين بخش اشياي مربوط به دوره ما قبل تاريخ كه در حفاري‌هاي تپه‌هاي اسماعيل آباد، املش گيلان، حسنلوي نقده، سيلك كاشان، دينوخواه و عمارلو به دست آمده و شامل اشياي سفالي خام، پخته و مفرعي است، در معرض نمايش عموم قرار دارد.

بخش تاريخي لرستان: اشياي تاريخي اين بخش كه در منطقه لرستان كشف شده است،بیشتر مفرغ و برنز و بيشتر وسايل جنگي و آلات فلزي ديگر و اشياي سفالي مربوط به هزاره اول ق. م است.

بخش تاريخي: اشياي اين بخش شامل اشياي مربوط به قبل از اسلام است. اين اشياء بيشتر سفالين و فلزي است و مربوط به نواحي شوش، ديلمان، خوروين، نوروز محله، ري، رودبار، گري، رحمت آباد، سياهكل، عمارلو و نهاوند است.

بخش سكه ها: اين بخش شامل سكه‌هايي از دوره‌هاي قبل از اسلام و حكومت‌هاي قبل از اسلام در ايران و نيز سكه‌هايي از ادوار اسلامي امويان، عباسيان، آل بويه، سلاجقه، اتابكان، مغول، تيموريان، آل جلاير، آق قويونلو، صفويه و زنديه است.

بخش اسلامي: اكثر اشياي موزه‌اي اروميه متعلق به دوره‌هاي اسلامي و نشان دهنده تمدن اسلام در اين خطه و تاثير آن در ساخت و پرداخت ظروف و آثار تاريخي است.

اشياي اين بخش ظروف بي نهايت ظريقي با خطوط كوفي يا آياتي از قرآن مجيد و همچنين سر علم‌هاي ايام سوگواري، نوشته‌هاي كوفي و عربي و آياتي از كتاب مقدس آسماني اسلامي هستند و از مناطق مختلف كشور جمع آوري شده‌اند.

اين اشيا از تاريخ رواج دين مبين اسلام تا قرن چهاردهم هـ.ق را شامل مي‌شوند. اين اشياء شامل ظروف سفالين و اشياي فلزي است كه از گرگان، ري، كرج، قوچان، سبزه وار، نيشابور، اراك، كاشان، ساوه، شوش، گنبد كاووس، بيرجند و اصفهان به دست آمده است.

بخش مردم شناسي: در بخش مردم شناسي موزه اروميه لباس‌ها و وسايل مربوط به قرون گذشته، اشياي مسي، برنجي، شيشه اي، پارچه اي، سفالين و تخته‌اي و همچنين مجسمه‌هايي از اقوام و عشيره‌هاي مختلف كشور با لباس‌هاي محلي به نمايش گذاشته شده است.

بخش هنرهاي تزييني: در اين بخش اشياي بسيار جالبي چون خط نوشته‌ها و آياتي از قرآن مجيد به خط نسخ و نستعليق و تابلو و مينياتور و مرقع و قلمدان‌هايي از قرون سيزدهم و چهاردهم هـ. ق به نمايش گذاشته شده است.

آذربايجان غربي علاوه بر موزه اروميه داراي موزه‌هاي تاريخي از جمله خوي، مياندوآب، سايت موزه مجموعه جهاني تخت سيلمان، نقده، مهاباد است كه ايام تعطيلات نوروزي بهترين فرصت با آشنايي با تاريخ و تمدن كهن ايران اسلامي است.

سکینه اسمی