خبرگزاری مهر ـ گروه فرهنگ و ادب: سالهاست که کشاورزی دنیا با تکیه بر روشهای فناورانه به سمت پرمحصول شدن و در عین حال، کیفیت بهتر رفته است. در چنین هدفگیری هوشمندانهای، بذرها اصلاح شده و تغییر کردهاند؛ چون هر موفقیتی مرهون تلاش روی دانهای است که در کشاورزی، زیربنای کار محسوب میشود.
طرح رمان نوجوان، روی دانه کار کرده است و این اصلاح دانه، چیزی نیست جز تزریق تفکر در آفرینش یک اثر داستانی. حتم دارم که غالب نویسندگانی که در این طرح، کاری خلق کردهاند، برای از آب و گل درآوردن هر اثر، ساعتها، روزها و ماهها در خلوت خود به اندیشههای نسل نو فکر کردهاند. چون جهان با گونههای مختلف هنری برای نسل نوجوان و جوان با شتابی باورنکردنی به سمت تفکر میرود.
سینما و تولیدات امروز جهان در عرصه ادبیات و هنر، بهترین گواه این موضوع است. آفرینش کارهای نوینی که «هریپاتر» در حوزه داستاننویسی آنها را نمایندگی میکند و تولید انیمیشنهایی نظیر «آواتار»، آیا جز این است که نشان میدهد فعالان جهان فرهنگ و هنر، اندیشههای نسل آینده را هدف گرفتهاند؟
اما این اصلاح بذر در یک اتاق شخصی و خیال فردی صورت نگرفته است. به ثمر نشستن طرح رمان نوجوان امروز، حاصل یک تلاش جمعی در تالار بزرگی از نویسندگان و هنرمندان است که تقلا میکنند در این مهندسی، سهم خود را به خوبی ایفا کنند. بنابراین هنگامی که اثری شایستهتر از بقیه خود را در پیشگاه داوریها بالا میکشد، به یقین همه کسانی که در این تالار پرافتخار کنار هم نشستهاند، در این بالندگی سهم دارند.
طرح رمان نوجوان امروز، یک طرح ترویجی هم هست. در سه سالی که از تولد این آفریده ادبی میگذرد، تحرک و پویایی بیشتری در حوزه تألیف به وجود آمده و چون در این مجال کوتاه فرصت آمار دادن و مقایسه تطبیقی نیست، به اعتنای آنچه در رسانهها میخوانیم، متوجه خواهیم شد که نهادهای دیگری جز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هم برای تولید ادبی در حوزه نوجوان آستین همت بالا زدهاند.
نفع چنین اتفاقی که بتواند موازنه تحقیرآمیز نسبت تألیف به ترجمه را در کشور تغییر دهد، متوجه تمام جریانهای فرهنگی و جامعه مخاطبان نوجوان خواهد شد؛ حتی اگر سالها بعد، پیشروندگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در راهاندازی چنین نهضت ادبی در هیچ گوشهای از تاریخ فعالیتهای فرهنگی ایران زمین ثبت و ضبط نشده باشد.
طرح رمان نوجوان امروز، یک خصلت دیگر هم دارد و آن اینکه برای نویسندگان و پدیدآورندگانش، یک پاتوق منظم ساخته و آنها را برای سفرهای مرتب، همنشینیهای خودمانی و گپ و گفتهای صمیمی از چهار گوشه کشور جمع میکند. این در حالی است که حتی برخی تشکلهای نویسندگی در کشور ما برونداد ارزشمند چنین پاتوقهایی را یا هنوز به درستی درک نکردهاند و یا در تشکیل این پاتوقها و گرد هم آوردن هنرمندان توفیق آشکاری نداشتهاند.
چهره به چهره شدن با مخاطب و بازخوردگیری مداوم از جامعه خوانندگان آثار هم از مزایای طرح رمان نوجوان امروز است. کانون پرورش فکری با داشتن شبکه دیرپا و وسیعی از کتابخوانان عضو خود، مزیتی بینظیر در میان دستگاههای فرهنگی دارد که نویسندگان و دستاندرکاران انتشار رمان نوجوان امروز، حتماً از چنین ظرفیتی غفلت نکردهاند؛ چنانکه مانند گذشته آنان مخاطبان آثارشان را در کنار خود دیدند و در آخرین سفر خود به مشهد، نقدهای فارغ از تعارف و دقیق نوجوانان، ذهن نویسندگان را برای خلق کارهایی بهتر و شایستهتر باز کرد.
نادیده گرفتن طیفبندیهای رایج در ادبیات کشور و دعوت از چهرههای گوناگون برای حضور در این تالار بزرگ نیز از دیگر خصلتهای این طرح است.
داشتن چنین شاخصههایی در تراز ملی برای طرحی که انتشار صد اثر در گونه رمان را هدفگیری کرده است، میتواند بعدها در یک تراز بینالمللی هم ایجاد رقابت کند.