گرگان - خبرگزاری مهر: گلستان 17 سایت پرنده نگری دارد که این سایت ها بهشتی برای طبیعت گردان و علاقمندان به دیدن پرندگان نادر و کمیاب هستند که می توان خاطرات زیبا و فراموش نشدنی در آن ثبت کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، گلستان با داشتن مناطق و زیستگاه های حفاظت شده مامنی مناسب برای لانه گزینی، زادآوری و ترانه خوانی پرندگان شکاری نادر و در معرض انقراض است.

این استان با داشتن دشتهای شمال شهرستانهای مراوه تپه، کلاله ، گنبد، آق قلا و بندر ترکمن به دلیل وجود  تپه ماهورهایی که برای لانه گزینی و تخم گذاری و جوجه آوری پرندگان شکاری مناسب هستند.
 
چنگر، فوتکا، مرغابی، قو، غاز، پلیکان، فلامینگو، باتلان، انواع حواصیل و پرستو از انواع گونه‌های ارزشمند پرندگان مهاجری هستند که به تالابهای استان گلستان مهاجرت می‌کنند.
 
 
بر اساس آمار، هر سال حدود 300 هزار پرنده به گلستان می‌آیند و شش ماه سرد سال را در تالابهای استان سپری می‌کنند و مرغابی، غاز، قو، پلیکان، باکلان، پرستوی دریایی، سلیم، کاکایی، چنگر، اگرت، خوتکا، گیلان شاه و تلیله از مهمترین پرندگان مهاجر به استان گلستان است.
 
برخی از این پرندگان مانند پلیکان، فلامینگو و قو جزو گونه‌های حمایت شده و برخی نیز مانند پلیکان پا خاکستری و عقاب دریایی دم سفید از جمله گونه‌های در خطر انقراض به شمار می‌روند.
 
برابر قوانین، شکار و صید گونه های مرغابی سانان حفاظت شده در ایران شامل قوها، غاز پیشانی سفیدکوچک، غاز پازرد، اردک سرسفید، اردک بلوطی، اردک تاجدار، اردک مرمری، اردک چشم طلایی، اردک سرسیاه، اردک دم دراز و مرگوسها می شود. 
 
 
نا امن شدن زیستگاههای پرندگان در سایه شکار بی رویه و برخی بی تدبیریها و خشکسالی تالابها موجب شده تا دیدن گونه های ارزشمند پرندگان مهاجر در تالابهای گلستان در سالهای آینده به رویایی دست نیافتنی مبدل شود.
 
مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان گفت: دشتهای بسیار وسیع در شمال استان زیستگاههای مناسبی برای پرندگان نادر شکاری هستند.
 
محمد مشتی در گفتگو با خبرنکار مهر افزود: این دشتها از شرقی ترین بخش استان در شهرستان مراوه تپه تا مرز غربی استان در بندرگز را در برمی گیرد و این  بوم سازگانهای دشتی محل مناسبی برای زیست و بقای گونه های متعددی از پرندگان شکاری با ارزش هستند.
 
ممشتی بیان داشت: امروزه نقش پرندگان شکاری از نظر اکولوژیک در طبیعت بسیار مهم بوده و در راس هرم غذایی قرار دارند، این پرندگان کنترل کننده بسیاری از جوندگان هستند.
 
 
وی بیان داشت: شهرستانهای مراوه تپه، کلاله، گنبد، و آق قلا و بندر ترکمن به دلیل وجود  تپه ماهورهایی که برای لانه گزینی وتحم گذاری و جوجه آوری پرندگان شکاری مناسب هستند.
 
وی یادآور شد: مناطق دشتی استان نظیر نواحی کرند، هوتن، آی تمر، صوفیکم، گمیشان، دشت سربازگمنام، نفتیجه، سقرتپه، نواحی دیوارتاریخی گرگان و غیره مورد توجه صیادان و قاچاقچیان بازهای شکاری هستند.
 
به گزارش مهر، چهار تالاب بین‌المللی گلستان شامل گمیشان، آلاگل، آلماگل، آجی گل، خلیج گرگان، دریاچه شور و صوفیکم، سد و آب بندان های استان با مساحت 50 هزار هكتار مكانی گرم برای پرندگان است. 
 
 
تالاب‌های گلستان و خلیج گرگان نخستین ایستگاه پرندگان مهاجر است و آنان پس از این، به سمت نواحی جنوبی كشور، به راه خود ادامه می‌دهند.
 
برخی از این پرندگان مانند پلیكان، فلامینگو و قو جز گونه‌های حمایت شده و برخی نیز مانند پلیكان پا خاكستری و عقاب دریایی دم سفید از جمله گونه‌های در خطر انقراض به شمار می‌روند.