بهمن‌ سال 91 همچون همیشه رنگ و بوی جشنواره‌های فیلم، تئاتر، موسیقی و تجسمی فجر و جشنواره تولیدات تلویزیونی "جام جم" را داشت که البته حواشی این رویدادها نسبت به سال‌های قبل پررنگ‌تر بود.

خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر: همواره با فرا رسیدن ماه بهمن حال و هوای برگزاری جشنواره‌های متعدد هنری خانواده و اهالی هنر را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. هنرمندان عرصه‌های سینما، تئاتر، موسیقی و تجسمی فجر خود را برای حضور و شرکت در این رویدادهای مهم هنری در داخل کشور آماده می‌کنند. همانگونه که هر سال انتظار آن می‌رود که حاشیه‌های متعددی در برگزاری این رویدادهای هنری وجود داشته باشد، بهمن‌ماه سال 91 هم از این حاشیه‌ها بی‌نصیب نماند.

در عرصه سینما حاشیه‌ها پیش از برگزاری سی و یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر آغاز شده بود و برخی از این حواشی ربطی به جشنواره نداشتند. به عنوان مثال تشکیل کمیته نظارت و بازرسی سینما و تشکیل اولین پرونده توسط این کمیته علیه یک مقام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و چند سینماگر که باعث نمایش فیلم در سینما آزادی شده بودند، یکی از این حواشی بود.

دستور به تعلیق درآمدن پرونده مالیاتی سینماگران به مدت 6 ماه از سوی رئیس جمهور، تشکیل جلسه اضطراری رییس‌های سه صنف پخش کنندگان، تهیه کنندگان و سینماداران و نماینده وزارت ارشاد برای صدور حواله اکران سینما آزادی تنها تا 15 اسفندماه 91، استعفای پرویز شیخ‌طادی از کمیته ساماندهی صنوف سینمایی به دلیل عدم پایبندی وزارت ارشاد به تعهداتش و نشست نقد و بررسی فیلم "پذیرایی ساده" مانی حقیقی با حضور کارگردان و مسعود فراستی منتقد سینما در لانه جاسوسی و سخنانی که در آن نشست زده شد از دیگر حاشیه‌های سینمای ایران در ابتدای بهمن‌ماه سال گذشته بودند.

سینمای ایران در ابتدای یازدهمین ماه سال 91 امید بهکار کارگردان و تدوینگر جوان و همچنین مسعود بهنام صدابردار و صداگذار پیشکسوت خود را از دست داد.

اما با شروع سی و یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم فجر و کنار گذاشتن چند فیلم از کارگردان‌های جوان سینما حاشیه‌ها رنگ و بویی جشنواره‌ای به خود گرفت. واکنش‌ها به حذف برخی چهره‌های جوان کارگردانی سینما کار را به جایی رساند که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی وساطت کرد تا مشکل به وجود آمده حل شود. اما در نهایت دبیر و دبیرخانه جشنواره با حضور برخی از این کارگردان‌ها و آثارشان در جشنواره موافقت کرد.

برج میلاد هم که طی سال‌های اخیر میزبان سینمای رسانه‌ها بود سال 91 به عنوان کاخ جشنواره به فعالیت خود در جشنواره فیلم فجر ادامه داد که این فعالیت پر از حاشیه بود. سالن رسانه‌ها بیشتر از آنکه میزبان اهالی رسانه و منتقدان باشد پذیرای خانواده‌ها و کودکان و نوزادانی بود که با کارت‌هایی که برای‌شان صادر شده بود صندلی‌های سینمای رسانه را به خود اختصاص داده بودند. همین امر باعث شد در زمان نمایش برخی فیلم‌ها خبرنگاران از روی سن سالن سینمای همایش‌های برج میلاد تماشاگر فیلم‌ها باشند.

حواشی در برج میلاد تنها به سالن سینما ختم نشد و نشست‌های پرسش و پاسخ آثار شرکت کننده در جشنواره نیز شاهد اتفاقاتی عجیب نظیر قهر کردن مجری برگزاری نشست‌ها، درگیری‌های لفظی برخی از عوامل و دست‌اندرکاران فیلم‌ها و ... بود. در پایان جشنواره نیز جایزه آرای مردمی و همچنین جوایز اختصاص پیدا کرده به پروژه‌های میلیاردی سینما و همچنین بیانیه هیأت داوران در مخالفت با حوزه هنری باعث بروز حواشی متعدد دیگری برای سینمای ایران در بهمن‌ماه سال 91 بود.

صهیونیستی دانستن سینما توسط فرج‌الله سلحشور و دعوت بهروز شعیبی کارگردان فیلم تحسین شده "دهلیز" به مهربانی کردن به سینما و همچنین انتقاد فرزند زنده‌یاد رسول ملاقلی‌پور به جایزه‌های اختصاص پیدا کرده جشنواره فیلم فجر به فیلم "استرداد" اتفاقات دیگری بودند که طی برگزاری مراسم اختتامیه دومین جایزه گفتمان سینمای انقلاب در بهمن‌ماه سال گذشته رخ دادند.

عرصه تئاتر نیز که همیشه در بهمن‌ماه هر سال شاهد برگزاری جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر است شاهد برگزاری سی و یکمین جشنواره بود. این جشنواره نیز که با حواشی زیادی نظیر کم بودن بودجه و جوان‌گرایی بیش از حد و میزبانی نکردن تالار مولوی از آثار جشنواره همراه بود تا به روزهای پایانی نزدیک شود شاهد بروز اتفاقات دیگری نیز بود. یکی از مهمترین اتفاقاتی که در پایان این جشنواره رخ داد حضور محمود احمدی‌نژاد و اسفندیار رحیم‌مشایی در مراسم اختتامیه جشنواره سی و یکم تئاتر فجر بود.

حضور رئیس جمهور و یار دیرینه‌اش در این مراسم باعث شد تا برای اولین بار مراسم اختتامیه جشنواره تئاتر فجر ساعت 10 صبح در تالار وحدت برگزار شود. احمدی‌نژاد و مشایی در این مراسم از چند چهره در نظر گرفته شده توسط دبیرخانه جشنواره تجلیل کردند که البته برخی از این چهره‌ها در مراسم حضور نداشتند.

انتخاب اسماعیل عالی‌زاد به عنوان دبیر سی و دومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با وجود کمترین تجربه تخصصی در عرصه تئاتر و مدیریت آن، انتشار خبر اولین حضور نیکی کریمی در تئاتر با نمایش "شام با دوستان" به کارگردانی آیدا کیخایی و همچنین نشست رسانه‌ای نمایش "قحطی نور" به کارگردانی امین حیایی و گفتن جمله معروف "من بازیگرم و به سیاست کاری ندارم" از سوی او حواشی دیگر عرصه تئاتر در بهمن‌ماه سال 91 بودند.

موسیقی ایران در دومین ماه زمستان سال گذشته همایون خرم یکی از هنرمندان تأثیرگذار خود را از دست داد. همچنین محمدرضا گرگین دیگر هنرمند این عرصه بود که در بهمن‌ماه 91 دار فانی را وداع گفت. اما بیست و هشتمین جشنواره موسیقی فجر حواشی زیادی نداشت و وزیر ارشاد نیز در جلسه شورای سیاست گذاری جشنواره از افتتاح 8 تالار مختص اجرای موسیقی در سراسر کشور در آینده‌ای نزدیک خبر داد. شاید انتشار خبر پلمپ یک استودیوی غیر مجاز ضبط صدا و موسیقی در شرق تهران یکی از حواشی قابل توجه عرصه موسیقی در یازدهمین ماه سال 91 بود.

عرصه صدا و سیما نیز در بهمن‌ماه سال گذشته شاهد برگزاری جشنواره تولیدات تلویزیونی "جام جم" بود. در این مراسم رئیس سازمان صدا و سیما از جمع شدن سیستم آنالوگ و دیجیتالی شدن پخش و گیرنده‌ها تا بهار سال 92 خبر داد. وی همچنین در بخشی از سخنان خود با اشاره به مجموعه "پایتخت" ساخته سیروس مقدم عنوان کرد که با دیدن بعضی از قسمت‌های این مجموعه تلویزیونی می‌خندیده است.

هنرهای تجسمی نیز در بهمن‌ماه سال گذشته در حالی به استقبال پنجمین جشنواره هنرهای تجسمی رفت که مؤسسه فرهنگی هنری صبا که از مهمترین مکان‌های این عرصه هنری میزبان آثار جشنواره نبود. مدیر مؤسسه دیر اقدام کردن مدیران جشنواره را به عنوان دلیل این اتفاق بیان کرد و مدیران جشنواره بدقولی مدیریت مؤسسه را مطرح کردند. اما هیچ کدام این بحث‌ها باعث نشد تا مؤسسه فرهنگی هنری صبا میزبان جشنواره هنرهای تجسمی فجر باشد.

از دیگر حواشی هنرهای تجسمی در بهمن‌ماه 91 استعفای محمود شالویی مدیر مستعفی هنرهای تجسمی معاونت هنری از اداره‌کل ارشاد اصفهان بود. شالویی که بعد از استعفا از تهران به اصفهان رفته بود با استعفا از اصفهان به تهران بازگشت.