به گزارش خبرنگار مهر سال 91 سالی بود که بازهم آلودگی هوا و تعطیلی پایتخت سر تیتر رسانه ها قرار گرفت. سالی که بر اساس آمار شرکت کنترل کیفیت هوای تهران 146 روز را در شرایط ناسالم و 1 روز را در شرایط بسیار ناسالم گذراند.
در این سال برای نخستین بار ارائه آمار مرگ و میر بر اثر آلودگی هوا شهروندان و حتی مسئولان را شوکه کرد.
محیط زیست شهرداری را به دلیل سهل انگاری متهم اصلی آلودگی هوای تهران می داند اما مسئولان شهداری معتقدند دولت یعنی وزارت نفت، وزارت صنایع و سازمان محیط زیست با نظارت کم رنگ خود عوامل اصلی آلودگی هوا ی پایتخت هستند.
البته در این میان یکی از نمایندگان مجلس در روز های پایانی سال گذشته فرودگاه مهر آباد را عامل ایجاد 50 درصد آلودگی هوای تهران معرفی کرد.
اما محیط زیست استان تهران در دفاع از عملکرد خود در سال گذشته در خصوص کنترل میزان آلاینده ها اعلام کرد: یکی از مهمترین وظایف محیط زیست استان تهران پایش و نظارت زیست محیطی واحد های صنعتی در سطح استان است که در این خصوص با توجه به محدودیت امکانات کارشناسی سعی شده از توان بخش خصوصی در قالب آزمایشگاههای معتمد دارای مجوز زیست محیطیی از سازمان محیط زیست استفاده شود.
محیط زیست استان تهران با بهره مندی از توان این آزمایشگاهها 230 واحد آلاینده را در سال گذشته ممیزی کرد که این آمار نسبت به سال گذشته فقط 55 واحد و نسبت به سال 89، 220 واحد کاهش داشته است.
بنا بر گفته های مدیرکل محیط زیست استان تهران در سال های 90 و 91 تعداد 281 واحد صنعتی فعال در سطح استان به داخل شهرک های صنعتی مجاز منتقل شدند و در مجموع بین سال های 88 تا 90 بیش از 50 درصد از واحد های آلینده در سطح استان تهران کاهش یافته است.
به گفته ، اشرفی پور با توجه به وضعیت الودگی هوا کماکان شاهد ضایعات سوزی و کوره ذوب سرب در مناطق جنوب، جنوب غرب و جنوب شرق تهران به صورت پراکنده هستیم که عموماً در محدوده قانونی شهرداری تهران رخ می دهد و با وجود اینکه برخورد با ضایعات سوزی جزو وظایف شهرداری است اما هیچ اقدامی در این زمینه توسط شهرداری های این مناطق گزارش نشده است.
وی افزود: در سال گذشته از 636 مورد شکایت دریافت شده 58 مورد مربوط به حوزه آلودگی هوا که آلودگی ناشی از مینی بوس های دودزا و عبور کامیون های حمل مصالح در روز مهمترین شکایت های مردمی بوده است.
اما محمد هادی حیدر زاده رییس ستاد محیط زیست وتوسعه پایدار شهرداری تهران گفته است:مبحث آلودگی هوا در فضای رسانه ای وسیاسی فضای مدیریت پینگ پنگی است و همه توپ را به زمین هم می اندازند.
وی با اشاره به اینکه در مدیریت آلودگی هوا چه به صورت رسمی و چه غیر رسمی باید تغییراتی ایجاد شود افزود: در حال حاضر کمترین جریان به سمت متن آلودگی هواست و همه به حاشیه ها توجه دارند و این عامل عواقب بسیار بدی را به دنبال دارد.
یوسف رشیدی مددیر عامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران نیز با بیان اینکه آمار کیفیت هوای تهران بر اساس استاندارد های منسوخ شده در دنیا اعلام می شود گفته است: با وجود در خواست های وزارت بهداشت و بسیاری از کارشناسان و متخصصان دانشگاهی اما سازمان محیط زیست اجازه نمی دهد که کیفیت هوابر اساس استاندارد های جدید اعلام شوند چرا که بر اساس این استاندارد ها بیشتر روز ها هوای پایتخت درشرایط ناسالم قرار می گیرد سازمان محیط زیست بیم ان را دارد که با این استاندارد های جدید کیفیت هوا در مقایسه با سال های گذشته بدتر اعلام شود و تمام دستاورد های طرح جامع کاهش آلودگی هوا زیر سوال رود .
حالا باید دید مشکل آلودگی هوای تهران و دیگر کلان شهر ها امسال چگونه مدیریت می شود آیا مسئولان محیط زیست، شهرداری، استانداری و وزارت خانه های مرتبط با این موضوع حاضر به تعامل و همکاری با یکدیگر می شوند یا همچنان به متهم کردن یکدیگر به جای رسیدن به اصل موضوع ادامه می دهند به هر حال رسانه ها تا رفع مشکل آلودگی هوا این مسئله را با جدیت پیگیری خواهند کرد.