تبریز- خبرگزاری مهر: اگر تا حالا به شهرستان سراب سفر نکرده اید و در حال بازگشت از شرق و شمال شرق استان اذربایجان شزقی به تبریز یا در حال بازگشت از این مسیر به سمت شهر و دیار خود هستید با یک بار مسافرت به این شهرستان و دیدن مناظر تاریخی آن به اين نکته پی خواهید برد که بی شک می توان سراب را پایتخت تاریخی آذربایجان دانست.

به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان سراب در 130 کیلومتری تبریز واقع شده است و از سمت شمال با استان اردبیل و شهرستان هریس، از سمت جنوب با شهرستان میانه، از سمت شرق با استان اردبیل و از سمت غرب با شهرستان بستان‌آباد هم‌مرز است.

دامنه های سبلان و بزقوش دنیایی از طراوت و سرسبزی

دامنه های سبلان و بزقوش در شمال و جنوب سراب منظره ی خاص و دیدنی رقم زده که باعث آب و هوای سرد در این شهرستان شده است و به همین علت سراب یکی از نقاط سردسیر کشور محسوب می شود.

وجود این رشته کوه ها فضای دل نشین و منظره ی سرسبزی برای مهمانان و گردشگرانی که برای بار اول به این شهرستان سفر می کنند ، بوجود آورده است.

این طبیعت دل نشین هرساله مردمان دور و اطراف سراب را در روز طبیعت دور هم جمع می کند تا جذابیت های بی حد و حصب خود را برای مسافران نشان دهد.

مسجد سنگی روستای اسنق یکی از اماکن تاریخی سراب

در وسط روستاي اسنق سراب و در میان حیاط وسیعی، مسجدي با ستون ها و روبناي سنگي و سنگ نبشته هاي زيبا قرار دارد. مسجد اسنق چهار ستون سنگي استوانه اي يكپارچه دارد كه در دو رديف قرار گرفته اند. اين ستون ها پايه ها و سر ستون هاي مقرنس خوش طرحي دارند. طرح پايه ها يكنواخت و طرح سرستون ها متفاوت است.

اين مسجد چندين كتيبه در سر در پنجره ها، ديوار شرقی و قسمت هاي ديگر دارد كه حاكي از عظمت بناي اوليه آن است. در داخل مسجد منبر چوبي منبت كاري شده و شكسته اي وجود دارد كه هم زمان با بناي مسجد ساخته شده است.

بر روي قطعه اي از بازوي آن نام باني مسجد، صاحب فخرالدين محمد قيد شده است. آثار باقي مانده از اين منبر نشان مي دهد كه چند هنرمند توانا، وقت زيادي صرف ساختن آن كرده اند.

این مسجد و هنرهای به کار رفته در آن در روستای اسنق گردشگران زیادی را به این شهرستان جذب کرده است.

البته لازم به ذکر است که روستای خوش آب وهوای اسنق و باغ های اطراف آن، جذابیت‌های بسیاری برای گردشگران و مسافران نوروزی دارد و تفرجگاهی بسیار زیبا و طبیعتی چشم‌نواز که می‌تواند اوقات به یاد ماندنی برای گردشگران به وجود آورد.

اولین موزه عشایری کشور در سراب

موزه مردم شناسي عشاير آذربايجان به عنوان اولين موزه عشايري کشور است كه در ساختمان قديمي حمام جلال سراب با مساحتي حدود 700 متر مربع در داخل شهر بنا شده است.

هدف اين موزه که متعلق به دوره قاجار بوده ،به تصوير كشيدن زندگي عشاير آذربايجان است که در دوره قاجار بعنوان حمام عمومی مورد استفاده قرار می گرفت.

اين موزه علاوه بر بخش های اداری ، اطلاع رسانی و کتابخانه تخصصی عشایری از بخش هاي دیگری همچون ماكت هاي مختلفي از نحوه زندگي و زيستگاه عشاير، تابلو نوشته ها، تصاوير متنوع از جلوه هاي فرهنگي عشاير آذربايجان و فضاي مرتع و چوپان تشكيل شده است كه درهم آميختگي تاريخ با طبيعت بكر جذابيت ويژه اي به اين منطقه از شهرستان سراب بخشيده است.

در اين موزه زندگي عشايري، فعاليتها، پوششهاي محلي، توليدات و آداب و رسوم عشايري به  نحو جالب و دیدنی به نمايش گذاشته شده است.

سنگ نبشته های رازلیق و نشتبان یادگاری از اورارتوها

در 13 کیلومتری شمال سراب و در بستر رودخانه ی معروف پسلر سنگ نبشته های رازلیق و نشتبان قرار دارد که به جا مانده از  دوران حکومت اورارتویی بر آذربایجان است.

در قرن نهم قبل از ميلاد از اقوام بومي كوهستان هاي جنوب قفقاز دولت تازه اي بوجود آمد كه به "اورارتو" شهرت يافت. اورارتوها در كشورگشايي هاي خود مناطق آذربايجان فعلي را نيز تسخير كردند.

رازليق عليرغم نام ظاهري آن در دره رودخانه پسلر و مابين روستاي ميراكوه علي ميرزا و ديزج سفيد قرار گرفته، ولي به نام سنگ نبشته رازليق شهرت يافته است، البته گفته می شود که بابک خرمدین نیز در این مکان با شیبلی پیکار کرده است.

كتيبه رازليق مانند كتيبه اورارتويي نشتبان كاملاً رو به جنوب و در دل سنگ خارايي به رنگ خاكستري مايل به آبي در بدنه كوهي بنام زاغان قرار گرفته است .

متن كتيبه و اشاره به اصطلاح "به زور " درتسخير قلعه حکومت قبل، از طرفي قدرت و جايگاه پادشاهان اورارتو و نيز قدرت حكومت قبل از اورارتو را نشان مي دهد.

كتيبه رازليق علاوه بر تاريخ 3000 ساله، در منطقه اي بسيار زيبا و سرسبز با رودخانه اي پر آب و نشات گرفته از دامنه هاي سبلان واقع شده است.

اين كتيبه در سال 1347 در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيده است. تاريخ ثبت ملي اين اثر با توجه به محدوديت ثبت آثار در آن دوره، اهميت و جايگاه والاي تاريخي و فرهنگي آن را نشان مي دهد.

از نقاط دیدنی این شهرستان، علاوه بر دامنه های ساوالان و بزگوش و باغ های روستاهای اطراف سراب، می توان به آبگرم های معدنی آلله حق، اسبفروشان، اردها و ساری قیه و نیز مسجد جامع تاریخی سراب ، تپه باستانی قلعه‌جوق در 2.5 كيلومتري شمال سراب در كنار جاده رازليق به سراب ، چهارطاق ساسانی آغمیون و مقبره مغولي اسفستان اشاره کرد.

گزارش: محمدرضا علی اشرفی