خبرگزاري "مهر" - گروه دين و انديشه : در هفته اي كه گذشت - 5 تا 12 تيرماه ( 26 ژوئن تا 3 ژوئيه) - اقليت مسلمانان در سراسر دنيا به موفقيتهاي چشمگيري در زمينه گسترش تدريس اسلام و حمايت كارشناسان ، روشنفكران و مسئولان به دست آوردند.

گفتگو راهي براي جلوگيري از قضاوت نادرست غربيان

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ،  سالها پس از ورود و گسترش دين اسلام به اروپا ، اين دين الهي همواره در كشورهاي غربي دچار سوء تعبيرشده و بسياري از غير مسلمانان  از بسياري از مفاهيم تعاليم اسلامي آگاه نيستند؛ اين امر تبعات بسياري را براي مسلماناني كه در اقليت به سرمي برند دربر داشته است.

در كشور سوئيس  رابطه ميان جوامع ديني براساس حقوق بنيادين آزادي ديني و فلسفي و تساوي در مقابل قانون تعيين مي شود. در اين كشور قانوني وجود ندارد كه مسلمانان را از انجام فرايض ديني خود باز دارد ؛ اما رسانه هاي اين كشور تصوير اسلام را تخريب كرده و به واسطه فعاليت آنها باورهاي نادرستي درباره اسلام رواج پيدا كرده است . البته در اين ميان،  افراد محقق و حقيقت طلبي  همچون "آرنولد هاتينگر"، كارشناس سوئيسي وجود دارند كه صريحاً از قضاوت نادرست رسانه ها و غرب عليه اسلام انتقاد كرده است.

"آرنولد هاتينگر" در همايش يكروزه اي كه از سوي آكادمي اسلامي پلوس برگزار شد گفت : افزايش اسلام هراسي نتيجه دانش اندك غرب از اسلام است كه منجر به عدم درك صحيح  اين دين مي شود.

"هاتينگر"به زبان عربي تسلط دارد و غرب را بدليل توصيف مسلمانان بعنوان همسايه وحشناك طي قرون متمادي ، مورد سرزنش قرار داد. 

آرنولد هاتينگر

به گزارش "مهر" ، واژه هايي چون جهاد در غرب در مفهوم واقعي خود به كار نرفته و از اين روي مسلمانان را تنها با جنگهاي صدر اسلام در نظر گرفته و آنها را خشن مي پندارند.

اين كارشناس سوئيسي در اين رابطه اظهار داشت، نخستين مستشرقان و اعضاي كليسا ، اسلام را بعنوان يك دين خشن و طرفدار جنگ توصيف كرده اند. چنين تصويري از اسلام به كتابها راه يافت و دنياي اسلام را به همسايه اي وحشتناك بدل كرد كه اين امر بي عدالتي در حق مسلمانان است.

براساس اظهارات "هانتينگر" افرادي كه قصد تخريب جامعه مسلمانان و اثبات نسبت اسلام با تروريسم دارند هيچ گاه توضيح نداده اند كه چرا اسلام به سرعت درآسيا گسترش يافت و اكنون بيشتر جمعيت اين قاره را  مسلمانان تشكيل مي دهند؟

به دليل وجود چنين باورهايي درباره اسلام و توجه به اين امر كه امروزه گفتگوي اديان در سراسر دنيا به عنوان نياز جهان مدرن درنظر گرفته مي شود فعالان سوئيس موسسه گفتگوي ديني را در شهر زوريخ تأسيس كردند تا نياز جوامع ديني سوئيس در رابطه با گفتگو ديني و بين اديان برآورده شود و مسلمانان سوئيس به واسطه آن توانايي خود را در گفتگوها، ادغام در جامعه سوئيس و از بين بردن باورهاي نادرست درباره اسلام نشان دهند.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، "سبريال ترلمز" مدير موسسه « همكاري و گفتگو» در مراسم افتتاحيه اين موسسه كه با حضور شخصيتهاي برجسته مسلمان، مسيحي و يهودي  برگزار شد اظهار داشت، از بين بردن باورهاي نادرست عليه يك جامعه خاص در كشور و ترويج گفتگو در صدر كار دستور اين موسسه قرار گرفته است. چنين گامهايي همزيستي مسالمت آميز ، تساهل، و پذيرش افراد را در جامعه سوئيس افزايش مي دهد.

ميان افرادي كه در اين مراسم حضور داشتند مي توان به "اسماعيل آمين"، رئيس اتحاديه سازمانهاي اسلامي زوريخ، "رودي ريش"، رئيس شوراي كليساهاي سوئيس و "هري برگ"، رئيس شوراي فرهنگي يهودي اشاره كرد.

همزيستي موفقيت آميز ميان نژادهاي گوناگون در سوئيس يكي از شاخصهايي است كه مسلمانان سوئيس مي توانند به واسطه وجود چنين موسساتي از آن بهره ببرند. اين موسسه جديد  همچنين فرصت شركت در گفتگوهايي را با موضوعات آموزشي، بهداشتي، اجتماعي و فرهنگي براي پيروان اديان گوناگون فراهم كرده و همچنين مي تواند به عنوان بهترين راه از بين بردن باورهاي نادرست عليه اسلام مورد توجه قرار گيرد.

در سال 1990، جمعيت مسلمان در سوئيس 152200 نفر يا 2/2 درصد جامعه بود، اما گسترش چشمگير اسلام در سوئيس نشان مي دهد كه اسلام پس از مسيحيت دومين دين بزرگ سوئيس به شمار مي رود. جمعيت مسلمانان در اين كشور از چندين مليت تشكيل شده است و داراي فرهنگهاي گوناگوني است. اكنون 73 درصد كل جمعيت مسلمان در شهرهاي بزرگ اين كشور همچون زوريخ، برن، سنت گالن زندگي مي كنند. 76 درصد مسلمان در بخش آلماني زبان و 14 درصد آنان در بخش فرانسه زبان اين كشور به سرمي برند.

تحريم  همايش گفتگوي اديان قطر از سوي شخصيتهاي برجسته مسلمان و مسيحي

به گزارش خبرنگارگروه دين و انديشه "مهر" ، مسلمانان خاورميانه با برگزاري همايشي در زمنيه گفتگوي ديني خواستار ترويج گفتگوميان پيروان سه دين ابراهيمي شدند و هر تلاشي را مبني بر نسبت دادن دين با تروريسم يا استفاده از دين براي اهداف سياسي محكوم كردند.

هدف اين همايش تعميق دانش متقابل ميان پيروان اين سه دين ، تحكيم فرهنگ گفتگو و بررسي ارزشهاي منفي تاريخي است كه مانعي در راه تفاهيم دوجانبه ميان پيروان اين سه دين به شمار مي رود عنوان شده بود. اين همايش همچنين خواستار راه اندازي بخشهاي آكادميك در دانشگاههاي عربي و اسلامي شده تا درك دين و تبادل ديدار ميان آموزگاران اين سه دين براي تعميق فرهنگ گفتگو در ميان آنها گسترش يابد. تأسيس و راه اندازي شوراهاي همزيستي ديني در كشورهاي اسلامي براي تحكيم روحيه همزيستي، همكاري و تحصيل صلح و هارموني اجتماعي از ديگر مواردي است كه در اين همايش مورد تأكيد قرار گرفت.

اما در اين ميان دعوت سه خاخام صهيونيست از اسرائيل باعث شد شخصيتهاي برجسته اي از كشورهاي ايران، مصر و قطر  اين همايش را تحريم كنند. در ميان اين چهره ها مي توان به حجت الاسلام رشاد رئيس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي، دكتر اعواني رئيس موسسه پژوهشي حكمت و فلسفه ايران و آيت الله تسخيري رئيس مركز تقريب مذاهب اسلامي و همچنين شيخ يوسف القرضاوي از عالماي برجسته مسلمان درقطر و پاپ شنودا سوم ، رهبر ديني كليساي قطبي مصر اشاره كرد.

در سومين همايش بين اديان دوحه بيش از 9 خاخام به نمايندگي از دين يهوديت از خارج اسرائيل و سه خاخام صهيونيست از اسرائيل دعوت شده بودند. در اين همايش 5 نماينده يهودي از ايالات متحده و فرانسه شركت كردند. سومين همايش گفتگوي ديني از سوي دانشكده شريعت در دانشگاه قطر برگزار شد.

گسترش تدريس اسلام در انگلستان و اتريش

به گزارش "مهر" ، افتتاح موسسات گفتگوي اديان در سطح  جامعه و ورود اسلام به مدارس و دانشگاه ها در سطح نوجوانان و جوانان از اهميت ويژه اي برخودار است. نظام آموزشي اولين نقطه ارتباطي جوانان مسلمان در ورود به جامعه اي بزرگتر از خانواده محسوب مي شود. وجود فضاي حاكي از احترام و فراهم كردن نيازهاي آنها تأثير بسزايي در رفتار جوانان مسلمان در ادغام در و حضور در جامعه دارد. اكثريت مسلمان در مدراس غير اسلامي تحصيل كرده و سازمانهاي جامعه اسلامي در زميته توانايي اين مدارس براي پاسخ به نياز دانش آموزان مسلمان ابراز نگراني كرده اند.

آكادمي اسلامي اتريش كه در روند تدريس اسلام در تأثير به سزايي داشته است در سال 1998 با هدف تربيت مدرس اسلامي تأسيس شد. دانش آموزاني كه به زبانهاي آلماني و عربي تسلط داشته باشند سه سال پس از اتمام مقطع متوسطه در آكادمي اسلامي آموزش مي بينند.

اسلام در سال 1980 به اتريش وارد شد و دوسال بعد در سال 1982 موضوعات اسلامي براي اولين بار به مدارس راه يافت. اكنون 300 مدرس در 1800 مدرسه به تدريس اسلام مشغول هستند.

رئيس سازمان اعتبار ديني اسلام در اتريش اظهار داشت، اكادمي اسلامي دانش آموزان را براي تدريس اسلام در مدارس ابتدايي آماده مي كند. فارغ التحصيلان آكادمي اسلامي مجوز تدريس در تمام كشورهاي عضو اتحاديه اروپا به استثناء آلمان را دريافت مي كنند.

سازمان اعتبار دين اسلام داراي صلاحيت انتخاب آموزگاران و آماده كرده واحدهاي تدريس موضوعات اسلامي و زبان عربي به شمار مي رود.

مسلمانان انگلستان نيز در همين راستا اقدام به توزيع بسته هاي آموزشي اسلام در مدارس كردند تا موقعيتي مناسب براي درك بهتر از دين اسلام در مدارس فراهم كنند. اين بسته هاي حاوي اطلاعاتي در زمينه تعاليم اساسي و پايه اي دين اسلام است در مدارس سراسر شهر هارو، لندن توزيع شد.

گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" مي افزايد، اين بسته شامل كتابها، ابزار، سي دي، ويدئو و ديگر ابزار  كمك آموزشي است كه در زمنيه اعتقادات ديني مسلمانان بوده و تمرينهايي است كه مي توان بصورت تعاملي در كلاس درس انجام داد.

شوراي مسلمانان انگلستان نيز در نظر دارد با همكاري وزارت آموزش و پرورش منابعي براي مقطع متوسطه توليد كنند كه در سراسر مدارس شهر هاروي، لندن توزيع مي شود.

دبيركل شوراي مسلمانان انگلستان، آموزش را كليدي  براي ايجاد جامعه شفاف و وجود تفاهم در ميان اعضاي آن توصيف كرد وافزود : اين منابع آموزشي توسط گروه متخصصان و كارشناسان آموزش توليد شده و هدف آن حمايت از تدريس اسلام در مدارس و فراهم كردن منابعي است كه كودكان به آن علاقه داشته و در عين حال خلاقانه باشد تا اطلاعات پايه اي دين اسلام را به آنها آموزش دهد.

شوراي مسلمانان انگلستان هدف از اين اقدام مبتكرانه را تضمين اين امر عنوان كرد كه هر كودك محصلي در انگلستان از طريق مدرسه خود به منابع داراي كيفيت درباره اسلام دسترسي داشته باشد.

هاروي يكي از حومه هاي لندن محسوب مي شود كه در شمال غربي اين شهر واقع شده و داراي جمعيت 208 هزار نفري است.

 تحقيقي كه شوراي مسلمانان انگلستان انجام داده است نشان مي دهد دسترسي رسمي به كيفيت آموزش مهمترين مسئله اي است كه خانواده هاي مسلمان با آن رو به رو هستند. در بريتانيا به جز اسكاتلند و ولز، زبان انگليسي وسيله برقراري ارتباط و آموزش در مدارس تلقي مي شود. تسلط به زبان انگليسي براي تضمين موفقيت دانش آموزان ضروري است و حفظ و تقويت زباني چون عربي براي مسلمان انگلستان از اولويت هاي جوامع اقليت مسلمان محسوب مي شود. سازمانها، مساجد و انجمن هاي اسلامي اقدام به ايجاد كلاسهايي براي يادگيري زبان عربي براي قرائت قرآن در نظر گرفته اند تا دانش آموزان مسلمان اين مدراس هويت اسلامي خود را همزمان با كسب موفقيت در جامعه حفظ كنند.

به گزارش "مهر" ، دانشجويان مسلمان انگلستان نيز در سطح بالاتر در زمينه آموزش آكادميك در همايشي كه با حضور 500 نماينده و اعضاي آكادميك مسلمان در دانشگاه لستر برگزار شد به بررسي رفاه دانشجويان مسلمان در دانشكده پرداختند و در اين زمينه به مشكلات مربوط به نيازهاي تغذيه و خوراك حلال، فقدان نمازخانه و مشكلات عدم توجه به مناسبتهاي ديني اشاره كردند. رئيس اتحاديه ملي دانشجويان نيز با حضور خود در اين همايش بر روابط نزديك ميان فدراسيون انجمن اسلامي دانشجويان انگلستان و اين اتحاديه و اهميت مسائل مربوط به مسلمانان  از نظر اين اتحاديه تأكيد كرد. وي همچنين از گسترش روابط اين اتحاديه با فدراسيون انجمن اسلامي هاي دانشجويان انگلستان ابراز مسرت كرد و گفت، ما به همكاري با اين فدراسيون ادامه داده و اين امر را تضمين مي كنيم كه همه دانشجويان مسلمان نقش لاينفكي را در اتحاديه خود ايفا كنند.

مبارزه با اسلام هراسي در فرانسه مورد تأكيد قرار گرفت

به گزارش "مهر"، شوراها، انجمنها، سازمانها و اتحاديه هاي ديني مسلمانان علاوه بر فراهم كرده خدمات و تسهيلات اسلامي براي اقليت در حال رشد كشورهاي غربي نقش تعيين كننده اي در اعمال سياستهاي دولتهاي غربي بر مسلمانان ايفا مي كنند. درميان شوراهاي بانفوذ مسلمانان در غرب مي توان به شوراي ديني فرانسه اشاره كرد. اين شورا هفته گذشته براي سومين بار پس از برگزاري رأي گيري، دليل بوبكر را به عنوان رئيس شورا انتخاب كرد. چهل و هشت نفر از 65 نفر شوراي ديني مسلمانان فرانسه به نفع بوبكر رأي داده اند كه  سه سال متمادي به عنوان رئيس اين شورا فعاليت مي كند. دليل بوبكر كه متصدي امور مسجد جامع پاريس است به عنوان فردي ميانه رو در نظر گرفته مي شود كه روابط نزديكي با دولت اين كشور دارد.

بوبكر نيز اظهار داشت فعاليت هاي خود را علاوه بر مبارزه با اسلام هراسي و تبعيض عليه مسلمانان در راستاي از بين بردن موانع كه در راه ساخت مساجد و فروش گوشت حلال وجود دارد گسترش مي دهد. وي همچنين افزود، شوراي ديني مسلمانان فرانسه به مسلمانان فرانسه در سفر به عربستان براي به جاي آوردن حج واجب و حج عمره كمك مي كند و روحانيون را به بيمارستانها و زندانها اعزام كند.

شوراي ديني مسلمانان فرانسه با ابعاد ديني زندگي مسلمانان فرانسه همچون ساخت مساجد، آموزش امامان، اعزام روحانيون به بيمارستانها، زندانها و ارتش سروكار دارد. در حدود 6 تا 7 ميليون مسلمان در فرانسه زندگي مي كنند كه اين تعداد بزرگترين جامعه اقليت مسلمان در اروپا محسوب مي شوند.

مسجد عمر بن الخطاب، كاليفرنيا

اقدامات مسلمانان آمريكا و قدرداني غرب از تمدن اسلامي

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر"، پس از حملات يازدهم سپتامبر باورهاي نادرستي كه درباره اسلام و مسلمانان وجود داشت تقويت شده و گسترش يافت. يازدهم سپتامبر در تمام كشورهايي غير اسلامي فضايي را براي مسلمان ايجاد كرد كه به واسطه آن حس كردند به حاشيه اجتماع رانده شده و ناديده گرفته مي شوند. در اين ميان عده اي به انجام اعمال خرابكارانه اي پرداختند كه علت آن را غير از اسلام هراسي نمي توان دانست.  اين در شرايطي است كه حملات خرابكاران در ايالات متحده آمريكا بيش از كشورهاي اروپايي به چشم مي خورد، اما در اين ميان فعالان مسلمان بيكار ننشسته و با همكاري مقامات اقدام به بازسازي، ترميم و ارائه دادخواست عليه خرابكاران پرداختند.

چندي پيش مسلمانان، فعالان ملي و مقامات اجرايي ايالت متحده براي بازسازي مسجد سوخته در مجيو دزرت، جنوب كاليفرنيا اقدام كردند. اعضاي سازماني جوانان متحد مساجد، شوراي امور عمومي مسلمانان مستقر در لس آنجلس، نمايندگان فرماندار شهر سن برنارديو، مقامات اف بي آي و دفتر جرايم الكل و اسلحه گرم ، ستادي را براي جمع آوري بودجه بازسازي اين مسجد آغاز كردند.

تا كنون هيچ فردي در ارتباط با حمله احتراقي كه موجبات تخريب اين مسجد را فراهم كرد دستگير نشده است. در هفته هاي پس از آتش سوزي دو نفر متهم به شليك به ساختمان مسجد شدند اما ارتباطي ميان آنها و آتش سوزي كشف نشد. شايان ذكر است چنين اقداماتي نه تنها به افزايش آگاهي در زمينه ترميم مسجد كمك مي كند بلكه باعث ترميم بافت اوليه تكثرگرايي آمريكا نيز مي شود. ستاد جمع آوري بودجه براي بازسازي اين مسجد تا كنون 100 هزار دلار جمع كرده است.

برخي از فعالان گفتگوي ديني در ايالات متحده به ترويج گفتگو پرداخته تا بدين واسطه كشمكشهايي كه ميان اسلام و غرب وجود دارد تعديل يافته و از بين برود.

به گزارش "مهر"، "ويليام گراسيس" مدير مؤسسه متانكسوس، فيلادلفيا تصريح كرد: موارد بسياري است كه بايد از تمدن غني و با شكوه اسلامي كه زماني بعنوان مركز دستاوردهاي علمي دنيا بود بياموزيم.

گفتگوي ميان دين و علم دقيقاً نوعي از سياست شهري است كه مي توان در مورد كشمكشي كه ميان مسلمانان و غرب وجود دارد بكار آيد.

وي هدف از برنامه « دليل جهاني : علم، دين و بنيادهاي جوامع شهر» را ساخت شبكه هاي جوامع محلي در كشورهاي اسلامي و تسريع در برگزاري  مجموعه همايشهاي برجسته در پايتختهاي كشورهاي خاورميانه عنوان كرد تا با ايجاد سازمانهاي ملي گفتگوي آزاد ميان علم و دين در خاورميانه و فراتر از آن  گسترش يابد.

اين اقدام ابتكاري تا حدي يك رنسانس معنوي، علمي و آموزشي در غرب محسوب مي شود ، چرا كه اين اقدام در راستاي  نياز روشنگري در دنياي اسلام صورت مي گيرد.