به گزارش خبرنگار مهر، دو هزار و 200 نانوایی در شهرها و روستاهای اردبیل عهده دار مسئولیت تهیه و توزیع نان هستند و با وجود اینکه در تناسب این تعداد با جمعیت ساکن در این منطقه اشکالاتی وجود دارد اما یکی از گلایه های عموم شهروندان بهداشت پخت نان و کیفیت پایین پخت است.
بطوریکه این مهم در نتیجه بازرسی های به عمل آماده توسط مسئولان بهداشت استان به اثبات رسیده و در عین حال بی توجهی به رفع آن مشکل موجود را به قوت خود باقی گذارده است.
از سویی تناقض گویی در وضعیت بهداشتی نانوایان و حتی آمارهای ارائه شده از وسعت بازرسی ها موجب شده، یکی از استانهای تولید کننده گندم کشور تاکنون به نان مطلوب دست نیافته باشد.
بی توجهی نانوا به اخطارهای بهداشتی
یکی از شهروندان اردبیلی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: مشکل پخت بهداشتی نان در بیشتر نانوایی ها دیده می شود و نانوایان توجهی به رعایت بهداشت ندارند.
عزیز خدابخش با اشاره به عدم رعایت بهداشت توسط یکی از نانوایی های محلی و هشدار بازرسان بهداشتی، گفت: این نانوایی همچنان به فعالیت خود ادامه می دهد، ساکنان این منطقه مجبور به خرید نان از این نانوا هستند.
وی تاکید کرد: در صورتی که برخورد قاطع تری با نانوایان متخلف صورت بگیرد و آموزش لازم به این شاغلان این حرفه ارائه شود، بهداشت پخت نان تغییرات قابل توجهی را تجربه خواهد کرد.
41 درصد نانوایی ها کارت بهداشت ندارند
چنانچه رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان اردبیل در اظهارات اخیر خود در خصوص نتایج بازرسی های گروههای بهداشت گفت: طی بازرسی های به عمل آمده مشخص شد که 41 درصد نانوایی های این استان فاقد کارت بهداشت هستند.
فرهاد پورفرضی در گفتگو با مهر تصریح کرد: در آخرین بازرسی های طرح ارتقای وضعیت بهداشتی نانوایان استان که از آذر ماه سال گذشته آغاز شده، تاکنون 936 نانوایی مورد بررسی قرار گرفته است.
وی با بیان اینکه این تعداد 16 درصد مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی استان را شامل می شود، اضافه کرد: دو هزار نفر از طریق این تعداد نانوایی مشغول به کار هستند.
پورفرضی با تاکید به نتایج قابل توجه بازرسی ها ادامه داد: از هر کدام از نانوایی های استان به طور میانگین سه بار بازدید شده و تمامی 936 مورد به دلیل مشکلات بهداشتی اخطار دریافت کرده اند.
پورفرضی با تاکید به نتایج قابل توجه بازرسی ها ادامه داد: از هر کدام از نانوایی های سطح استان به طور میانگین سه بار بازدید شده و تمامی 936 مورد به دلیل مشکلات بهداشتی اخطار دریافت کرده اند.
32 درصد نانوایی ها گواهی دوره آموزش بهداشت دارند
وی اضافه کرد: علاوه بر این مشاهده شد که تنها 32 درصد نانوایی ها گواهی دوره های آموزشی بهداشت دارند.
پورفرضی با بیان اینکه نان قوت اصلی شهروندان و مهمترین گروه غذایی است، تاکید کرد: سلامت و بهداشت مردم در گرو سلامت نان است.
وی افزود: الزام به دریافت پروانه کسب، استانداردسازی محل نانوایی و ندادن پروانه کسب به مساحتهای پایین نانوایی ها می تواند در کنترل مشکلات فعلی تاثیر گذار باشد.
این تاکیدات در حالی است که مدیر عامل غله و خدمات بازرگانی منطقه اردبیل معتقد است نه تنها آمار نانوایان دانشگاه علوم پزشکی صحت ندارد بلکه درصدهای استخراج شده از وضعیت بهداشت نیز مورد ایراد است.
آمار 41 درصدی پروانه کسب نانوایی ها صحت ندارد
عباس کریمی در خصوص بازرسی بهداشتی از 936 نانوایی و ارائه اخطار به تمامی این تعداد ادامه داد: این موضوع نیز درست نبوده و در حال حاضر نزدیک به دو هزار و 200 نانوایی در سطح استان فعال است.
وی تاکید کرد: در صورتی که علوم پزشکی و دستگاههای نظارتی نسبت به بهداشت و سلامت نان نظر و عقیده ای دارند باید به شرکت غله انعکاس داده و برای اجرای برنامه های خود با این دستگاه اجرایی همسویی داشته باشند.
در حالی که یکی از مهمترین راه حل های بهداشتی سازی پخت نان آموزش نانوایان و ارائه گواهی آموزشی به این تعداد است، سرعت حداقلی آموزش موجب شده بسیاری از افراد مشغول در این حرفه بی توجه به عواقب فعالیت بهداشتی اقدام به پخت نان کنند.
بهداشت آرد، سوالی که پاسخ نگرفت
یکی دیگر از دغدغه های سلامت نان در بین شهروندان بهداشت و سلامت آرد است که با وجود برداشت حجم قابل توجهی گندم قارچ زده در سال گذشته، شائبه هایی مبنی بر واردات آرد ناسالم و استفاده از آردهایی با درصد سبوس حداقلی پاسخ مناسبی دریافت نکرده است.
با وجود اینکه استاندار اردبیل در بازدید اخیر خود از سیلوهای گندم، سلامت آرد و گندم استان را به شهروندان تضمین کرد، اما مقایسه نان پخت شده در اردبیل و سایر استانها بیانگر ضرورت تجدید نظر در قبول کیفیت آرد تولیدی دارد.
بطوریکه مدیر عامل غله و خدمات بازرگانی منطقه اردبیل نیز در خصوص کیفیت غذایی آرد مورد استفاده استان تصریح کرد: به منظور ارتقای کیفی آرد تولید شده، سبوس گیری آرد در کارخانه های آردسازی استان کاهش می یابد.
آرد سفید کیفی نیست
کریمی تاکید کرد: سبوس گیری را عامل از دست دادن فیبر و منابع ویتامین B12 و B6 آرد عنوان کرد و افزود: ضروری است سبوس گیری آرد تولیدی کاهش یابد.
وی با بیان اینکه این عمل تاثیر مستقیم در میزان آرد تولیدی نیز دارد، اضافه کرد: طبق مطالعات انجام شده برنامه کاهش سبوس گیری آرد تولیدی در کارخانه های استان تا سه ماه آینده به صورت کامل به اجرا در خواهد آمد.
کریمی ادامه داد: در حال حاضر نان بربری 18 درصد و نان لواش و سنگک 15 درصد سبوس گیری می شود که در برنامه پیش رو لواش به 13.5 درصد و سنگک به هفت تا 10 درصد کاهش خواهد یافت.
وی متذکر شد: نان سفید که آرد آن به صورت کامل سبوس گیری شده است، بیانگر کیفیت غذایی نان نیست و ضروری است در رفع این تصور غلط در جامعه فرهنگ سازی شود.
سرانه مصرف آرد در استان اردبیل به دلیل استفاده گسترده از نان به عنوان قوت اصلی 9 کیلوگرم است و این در حالی است که سلامت عموم شهروندان به صورت مستقیم از وضعیت بهداشتی نانوایی ها متاثر می شود.
در کنار بحث بهداشت شهروندان اردبیلی نگرانی هایی در خصوص استفاده از جوش شیرین و مواد شیمیایی برای سفید کردن نان در بسیاری از نانوایی ها دارند که با وجود تاکید برخی کارشناسان حوزه تغذیه تاکنون بی پاسخ مانده است.