به گزارش خبرگزاری مهر، دکتر محمد حاجی حسینی پژوهشگر دانشگاه وست آنجلیا در انگلیس توانسته است در مطالعات خود جمعیتی از سلول های بنیادی را شناسایی کند که توانایی تولید نورون های تنظیم کننده اشتها را در مغز موش های جوان و بزرگسال دارند. این کشف می تواند راه حلی را برای اختلالات خوردن از جمله چاقی فراهم کند.
این دانشمندان بخش هیپوتالاموس مغز را که مسئول تنظیم چرخه خواب و بیداری، مصرف انرژی، اشتها، تشنگی، ترشح هورمون ها و بسیاری از عملکردهای زیستی مهم دیگر است، بررسی کردند. این مطالعه به طور خاص سلول های عصبی را مورد توجه قرار داد که اشتها را تنظیم می کنند.
این محققان از یک نقشه ژنتیکی خاص برای این کشف استفاده کردند، شیوه ای که رشد سلول های بنیادی و سلول های ناشی از آنها را در طول زندگی حیوان ردیابی می کند.
آنها یک جمعیت از سلول های مغزی موسوم به تانیسیت ها را شناسایی کردند که مانند سلول های بنیادی رفتار می کنند و نورون های جدیدی را پس از تولد تا بزرگسالی به چرخه تنظیم اشتها در مغز موش می افزایند.
دکتر حاجی حسینی گفت این کشف می تواند در نهایت راه حل نهایی را برای مبارزه با چاقی فراهم کند. به گفته وی نبود و یا عملکرد نامناسب نورون ها در هیپوتالاموس دلیل اصلی بروز اختلالات خوردن از جمله چاقی است. تا همین اواخر فکر می کردیم تمامی این سلول های عصبی در طول دوره جنینی تولید می شوند و از این رو مداربندی که اشتها را کنترل می کند ثابت است. اما این تحقیقات نشان داده است که مدار عصبی که اشتها را کنترل می کند از نظر تعداد ثابت نیست و می توان برای مبارزه با اختلالات خوردن آن ها را دستکاری کرد.
حاجی حسینی اظهار داشت گام بعدی شناسایی گروهی از ژنها و فرایندهای سلولی است که رفتار و فعالیت تانیسیت ها را تنظیم می کند. این اطلاعات شناخت ما را از سلول های بنیادی مغز افزایش خواهد داد و می تواند به ساخت داروهایی منجر شود که می توانند تعداد و یا عملکرد نورون های تنظیم اشتها را تنظیم کنند.
محققان می گویند چاقی به یک اپیدمی در سراسر جهان تبدیل شده است و بیش از 1.4 میلیارد نفر از جمعیت بزرگسال زمین دچار اضافه وزن و بیش از نیم میلیارد نفر چاق هستند.
نتایج این تحقیقات در نشریه Neuroscienceمنتشر شده است.