بروجرد - خبرگزاری مهر: این روزها بازار مسگرهای بروجرد رونقی گرفته است، رونقی که برای این هنر - صنعت کهن خبری مسترت بخش است، موضعی که امید می رود برای احیا این صنعت استمرار داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، وارد بازار مسگرهای بروجرد که می شویم صدای چکشهایی از جنس آهن بر تن ظروف مسی به گوش می رسد، گویا وارد شدن هر ضربه رونق این صنعت فراموش شده را گواهی می دهد.

بازار معروف مسگرها در بروجرد این روزها دیگر رونق پنجاه سال پیش را ندارد چرا که سالها قبل حدود 200 مغازه در این بازار وجود داشت و متاسفانه با روی کار آمدن ظروف چینی، بلور و استیل این صنعت کم کم رو به فراموشی می رفت که در سالهای اخیر به دلایل متعدد از جمله خاصیتهای پزشکی استفاده از ظروف مسی استقبال مردم از این ظروف افزایش یافته است.

این امر خود موجب احیا و زنده شدن این صنعت و هنر اصیل دیار بروجرد شده تا بارقه های امید برای حفظ این هنر - صنعت کهن شکل بگیرد.

حسین درویش زاده یکی از مسگرانی است که سالهاست در این حرفه چکش می زند و امرار معاش می کند. در تک تک چروک ها صورت و پینه دستانش می توان روایتی از مرارت های هنر مسگری در بروجرد را خواند، هنری که رهاورد آن تا خانه های مردم رفته و آوازه آن در گوش ایرانیان پیچیده است.

وی در گفتگو با مهر می گوید: مسگری صنعتی است که قبلا در بروجرد رونق بیشتری داشت ولی طی سالهای قبل متاسفانه کمتر از ظروف مسی استفاده می شد که این روزها به دلیل زنده شدن آن و استقبال مردم مجدد احیا شده است.

درویش زاده به سختی های کار اشاره می کند و ادامه می دهد: به دلیل سختی کار بر روی ظروف روزانه بیشتر از شش ساعت نمی توانیم چکش بزنیم و کار کنیم.

وی به روند تهیه مواد اولیه برای ساخت ظروف مسی اشاره می کند و می گوید: مواد اولیه کار و فلزات موردنیاز چون قلع، مس، برنج و ذغال سنگ مورد نیاز را از بازار تهران تهیه می کنیم.

درویش زاده به احیا و استمرار این صنعت در بروجرد امیدوار است و ادامه می دهد: این صنعت زمینه جذب و اشتغال جوانان را دارد که اگر حمایتهایی نیز از سوی مسئولان صورت گیرد به طور قطع با استقبال جوانان این صنعت در بروجرد رونق بیشتری خواهد گرفت.

وی به عرضه ظروف مسی بروجرد به گردشگران و همچنین مسافران نوروزی می گوید: بیشتر محصولات ما در داخل بازار بروجرد عرضه می شود که البته مسافرت توریستها و گردشگران گرمی خوبی به بازار مسگری بروجرد می بخشند.

قاسم روستایی یکی دیگر از مسگران بروجردی است که سالها در این زمینه فعالیت داشته و هنرش در ساخت ظروف مسی در خانه های بروجردی ها خودنمایی می کند.

وی به ساخت دیگ 86 کیلویی خود در سال 68 اشاره می کند و می گوید: در سال 68 یک دیگ مسی بزرگ درست کردم که قابلیت پخت 100 کیلوگرم برنج را داشت.

روستایی از فروش این دیگ بزرگ در بازار قم می گوید و ادامه می دهد: طی سالهای اخیر با استقبال مردم از ظروف مسی کاسبی ما هم رونقی گرفته است.

این هنرمند بروجردی البته از تاثیر گرانیها بر بازار مسگری بروجرد هم سخن به میان می آورد، موضوعی که بر کاسبی بسیاری از افراد تاثیر گذاشته است. روستایی امیدوار است که با حمایت مسئولان و متولیان امر رونق بازگشته به بازار مسگری بروجرد استمرار داشته باشد.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد در رابطه با وضعیت کنونی بازار مسگران بروجرد به خبرنگار مهر می گوید: صنعت مسگری هم چون هنر - صنعت ورشوسازی در بروجرد از قدمت زیادی برخوردار است.

حجت الله یارمحمدی به اقبال عمومی مردم از ظروف مسی اشاره می کند و ادامه می دهد: این روزها بازار مسگران بروجرد جان تازه ای گرفته است.

وی می گوید:  ظروف مسی این روزها زینت بخش آشپزخانه های زنان بروجردی شده و حتی گردشگران از نقاط مختلف کشور برای خرید ظروف مسی به بازار بروجرد می آیند و این محصولات را به عنوان سوغات به دیار خود می برند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد از آمادگی این اداره برای برگزاری دوره های آموزشی در این بخش خبر می دهد و می گوید: به اعتقاد ما حفظ برخی صنایع دستی بروجرد از جمله مسگری نیازمند ارائه آموزشها در این زمینه است.

یارمحمدی از موانع موجود پیش روی توسعه آموزشها در این بخش سخن می گوید و یادآور می شود: متاسفانه امروزه به خاطر عدم استقبال جوانان، دوره های آموزشی در زمینه مسگری از رونق چندانی برخوردار نیست.

صدای چکش مسگران بروجردی بازار را برداشته است، صدای چکش ها خود حکایت از رونقی است که به این بازار قدیمی بازگشته که امید می رود با استقبال جوانان از این هنر - صنعت زمینه استمرار رونق این بازار فراهم شود.

برچسب‌ها