دکتر مهدی زارع در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به تعداد پس لرزههای زلزله دیروز سه شنبه بوشهر، افزود: در 2 ساعت و نیم اول این زلزله در کاکی بوشهر 12 پسلرزه با بزرگای بیش از 3.6 رخ داده است.
معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله ادامه داد: تا ساعت 8 و 15 دقیقه صبح امروز چهارشنبه 55 پس لرزه با بزرگای بیش از 3.6 در منطقه کاکی اتفاق افتاده است.
زارع با تاکید بر اینکه در روزهای آینده این پس لرزهها ادامه دارد، اضافه کرد: انتظار رخ دادن پس لرزهها تا ماه آینده نیز وجود دارد.
مکانیزم گسل مسبب زلزله بوشهر
وی با اشاره به گسل مسبب این زلزله، خاطر نشان کرد: گسل مسبب این زلزله گسل برازجان در منطقه گنبد نمکی جاشک بوده که این منطقه به نام منطقه گنبد نمکی دشتی نزدیک شهرک دیر دشتی استان بوشهر واقع است.
زارع به بیان مکانیزم این گسل پرداخت و در این باره توضیح داد: بیشتر زلزلههایی که از دیروز تا صبح امروز رخ داده به سمت شرق کاکی و شرق خور موج بوده و روند این لرزهها شمالی- جنوبی بوده است.
اثرات زلزله بر روی نیروگاه بوشهر
معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله با تاکید بر اینکه این زلزله فاصله زیادی تا نیروگاه هستهای بوشهر داشته است، خاطر نشان کرد: این زلزله در فاصله هوایی 80 کیلومتری نیروگاه بوشهر رخ داده است و اثر مهمی بر روی این نیروگاه نداشته.
وی در عین حال تاکید کرد: باید دستگاههای شتاب نگاری این منطقه در زمینه اثرات این زلزله بر روی نیروگاه مورد مطالعه بیشتر قرار گیرد.
زلزلههای تاریخی بوشهر
معاون پژوهشی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله ادامه داد: زلزله تاریخی سیراف (بندر طاهری امروزی) که در فاصله حدود 160 کیلومتری جنوب شرق کانون زلزله کاکی در سالهای 978 و 1008 میلادی از جمله زلزلههای مهم منطقه زلزله زده 20 فروردین بوشهر است که برای آن زلزلههایی با بزرگای 5.3 و 6.5 برآورد شده است.
زارع ادامه داد: ولی با توجه به وقوع سونامی و خرابی بندر سیراف در این زلزلهها به ویژه در زمینلرزه 1008 میلادی به باور من در برآورد بزرگای این دو زلزله باید تجدید نظر شود؛ چرا که بررسیهای ما نشان میدهد که با توجه به گزارشهایی که از رخداد سونامی (تنها موارد اشاره به رخداد سونامی با امواج کم ارتفاع در تاریخچه خلیج فارس) و خرابی وسیع در بندر سیراف به احتمال زیاد بزرگایی بیش از این مقدار را داشتهاند.
وی اضافه کرد: ضمنا در همین منطقه سیراف، زمین لرزه تاریخی 1883 در زمان قاجاریه – اواخر دوره ناصرالدین شاه – هم رخ داده است که بزرگای متوسطی داشته. بزرگای این زلزله 5.8 برای آن برآورد شده است. همچنین در 29 بهمن 1380 نیز زمین لرزهای با بزرگای 5.6 در شمال بندر دیر با خسارتهای محدودی به مناطق روستایی رخ داد. این زلزله در حدود 70 کیلومتری جنوب شرق کانون زلزله کاکی بوده است.