به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با پیشنهاد دولت به مجلس برای افزایش قیمت بنزین معمولی و سوپر برای سال 1392، یک بسته پیشنهادی هم برای افزایش قیمت هر مترمکعب CNG ارائه شده است.
در حال حاضر ایران با ساخت نزدیک به دوهزار باب جایگاه و بیش از سه میلیون و 500 هزار دستگاه خودروی دوگانه سوز یکی از بزرگترین شبکه انتقال، توزیع، عرضه و مصرف CNG جهان را در اختیار دارد.
از سوی دیگر مطابق با برنامههای مصوب دولت باید تا پایان سال گذشته دوهزار و 550 جایگاه CNG در کشور احداث می شد که با وجود تاخیر در ساخت و توسعه مجاری عرضه گاز طبیعی فشرده شده، اما تقاضا برای مصرف این حامل انرژی پاک روز به روز در حال افزایش است.
آمارهای رسمی نشان می دهد در شرایط فعلی به طور متوسط روزانه 18 میلیون متر مکعب گاز در جایگاه هایCNG مصرف می شود و در صورت افزایش تعداد جایگاه های CNG به 2550 باب مصرف گاز در جایگاه ها تا معادل تولید گاز یک فاز پارس جنوبی (حدود 25 میلیون مترمکعب در روز) قابل افزایش است.
از سوی دیگر تاکنون هیچ یک از سناریوهای دولت به منظور مدیریت مصرف CNG همچون طراحی و راه اندازی سامانه هوشمند و عرضه کارتی این حامل انرژی اجرایی نشده است، از این رو دولت برای مدیریت مصرف CNG سیاستهای قیمتی را در دستور کار قرار داده است.
مسئولان وزارت نفت هم اخیرا با اشاره به جهش مصرف و افزایش تقاضا برای CNG در سطح کشور هشدار داده اند: در صورتی که مصرف CNG مدیریتی نشود تجربه تلخ بنزین بریا این حامل انرژی هم تکرار خواهد شد.
پیگیریهای خبرنگار مهر نشان می دهد که همزمان با پیشنهاد افزایش قیمت بنزین نیمه یارانه ای و آزاد به ترتیب به 700 و 900 تومانی پیشنهاد دیگری هم مبنی بر افزایش هر متر مکعب CNG به 380 تومان ارائه شده است.
جهش مصرف بنزین در صورت افزایش قیمت CNG
اردشیر دادرس در گفتگو با مهر با اشاره پیشنهاد دولت به مجلس مبنی بر افزایش قیمت CNG، گفت: در تمامی کشورهای جهان یک تناسب قیمتی بین بنزین و سایر حامل های انرژی مورد استفاده در خودروها همچون CNG وجود دارد.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی سی.ان.جی کشور با اعلام اینکه با قیمت های فعلی بنزین و CNG یک نسبت 45 درصدی بین بهای این دو حامل انرژی وجود دارد، تصریح کرد: این در حالی است که مطابق با استانداردهای جهانی باید تناسب قیمتی بین CNG و بینزین 25 تا 35 درصد باشد.
وی با تاکید بر اینکه هم اکنون گران قیمت ترین CNG جهان در ایران به مردم عرضه می شود، اظهار داشت: قیمت بنزین حتی اگر به 1000 تومان هم افزایش یافت نباید تغییری در قیمت CNG حاصل شود.
دادرس با یادآوری اینکه گران شدن قیمت CNG منجر به کاهش تقاضا برای این حامل انرژی پاک و در عوض افزایش مصرف بنزین خواهد شد، تبیین کرد: در چند سال گذشته تاخیرهای قابل توجه ای در ساخت و توسعه جایگاه های CNG بوده به طوری که هم اکنون با افزایش تعداد خودروها و کاهش جایگاه زمان سوخت گیری خودروهای گازسوز افزایش یافته است.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی سی.ان.جی کشور از رشدی منفی 120 درصدی جایگاه سازی و رشد مثبت 180 درصدی مصرف CNG در چهار سال گذشته تاکنون خبر داد و افزود: در صورت افزایش قیمت و با توجه به مشکلات خرید CNG در جایگاه ها قطعا مصرف بنزین افزایش و در عوض تقاضا برای خرید CNG کاهش می یابد.