كرمانشاه – خبرگزاري مهر: این روزها حال شیرینی محلی کرمانشاه خوب است و از اقبال بلندی نه تنها در میان کرمانشاهیان و ایرانیان بلکه در سراسر دنیا برخودار است و حرف های زیادی برای گفتن دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، نزدیک کارگاه که می شوی بوی شیرین نان برنجی تو را به سمت خویش فرا می خواند و هرچقدر که نزدیک تر شوی مشتاق تر نیز خواهی شد. درون کارگاه مملو از انواع و اقسام شیرینی های محلی است که در آن میان نان برنجی با قدمت بیش از 150 سال خود نمایی می کند.

کارگرانی که با سرعت مثال زدنی به خلق اثر هنری خود می پردازند دست هایش گواهی دیگر برای اثبات تاریخ کهن نان برنجی کرمانشاهی است.

معروف است که در گذشته یکی از اصول به کار رفته در پخت نان برنجي این بوده است که تنها پیشکسوت این فن حق دست زدن به خمیر نان برنجی را داشته و این افراد تنها با وضو این کار را انجام می دادند.

در گذشته شهر کرمانشاه به سبب آن که در مسیر جاده ابریشم و راه کربلا قرار داشت مسافران و زائران فراوانی به این شهر رفت و آمد می کردند به فکر پخت غذایی افتادند که هم ماندگاری و هم جنبه غذایی بالایی داشته باشد. که نتیجه آن پخت غذایی از جنس برنج شد.

قدمت و پیشینه نان برنجی در کرمانشاه به زمان حکومت قاجار بر می گردد و از 150 سال پیش به بعد یکی از سوغاتي‌هاي معروف کرمانشاه محسوب می شود.

در این رابطه مديريت يكي از ‌قدیمی ترین کارگاه های پخت نان برنجی، کاک و نان خرمایی به خبرنگار مهر گفت: ‌‌جد پدری من بین سال های 1250 تا 1270 اولین کارگاه های  پخت نان برنجی را در یکی از محله های قدیمی شهر برپا ساختند.

حسین شکرریز گفت: شغل اصلی آن‌ها قنادی بوده و تنها در ایام نوروز نان برنجي را عرضه مي‌كردند كه در آن  ایام نیز از استقبال خوبی برخوردار بوده است.

وی با اشاره به‌ مواد تشکیل دهنده نان برنجی افزود: هر کدام از اين مواد به تنهایی دارای خواص‌هاي زيادي هستند، از جمله آرد برنج که مقوی معده است، دانه های سیاه رنگ روی نان برنجی كه طبع گرمي دارد و سردي آرد برنج را خنثي مي‌كند همچنين روغن حیوانی ‌ انرژی زا ‌، تخم مرغ سرشار از پروتئین و زعفران شادی آور است، که ترکیب این مواد در کنار هم  بدون ‌ استفاده از مواد نگه دارنده و افزودنی، شيريني کاملا  سالم ، مقوي و خوش طعم است.

وی ادامه داد: نکته قابل توجه در اين خصوص ‌، سینی مسی است که براي تهيه نا‌ن برنجي از استفاده مي‌كنند كه در طي ‌ تغییر نکرده است.  زیرا از لحاظ پزشکی ثابت شده است ظروف مسي ‌ برای سلامتی مفيد و در دفع سموم موجود در مواد غذايي و همچنين جذب آهن ‌ تاثیر گذار است.

شکرریز با اشاره به نحوي پخت نان برنجي گفت: این شیرینی محلی  را نمي‌توان در فرهای مخصوص قنادی (واگونی) تهیه كرد زیرا استفاده از این فرها برای نان برنجی مناسب نیست و از کیفت آن‌‌ می کاهد.

وی ادامه داد: نان برنجی تنها شیرینی است که در طی چهار فصل سال درصد ترکیب خمیرش تغییر می کند. در واقع سردی، گرمی، خشکی و رطوبت هوا توسط اپراتور بررسی می شود و مواد طبق این تغییرات کم و زیاد می شوند.

وی در خصوص چگونگی حفظ اصالت نان برنجی گفت: برای حفظ اصالت این شیرینی تاریخی باید به کیفیت مواد اولیه توجه بیشتری شود، در واقع حفظ اصالت، با کیفیت مواد اولیه گره خورده است‌ و ‌قبل از اینکه به ظاهر و نوع بسته بندی آن توجه شود بايد به کیفیت نان برنجی بیافزاییم.

شكرريز با اشاره به نوع نان برنجي و تغييرات ظاهري آن در طول ساليان ‌ افزود: تغييرات زيادي صورت نگرفته است فقط نوع جديدي از نان برنجي به نام نان برنجي زعفراني وارد بازار شده است.

وي در خصوص صادارت اين محصول به ساير نقاط دنيا گفت: نان برنجي به بسياري از كشورهاي دنيا از جمله عراق، استرالیا، آمریکا، انگلیس، چین، ژاپن و آلمان صادر مي‌شود.

شكرريز ادامه داد: ما پيشنهاد هاي زيادي براي توليد اين شيريني در خارج از كشور از جمله؛ کشور آلمان داشتيم که لیسانس تولید نان برنجی و دستور کار را به آنها بدهيم اما ‌ به دلیل نداشتن نظارت بر انجام این کار این پیشنهاد را رد کردیم.

وی در خصوص استقبال مردم از این شیرینی محلی گفت: استقبال مردم نسبت به سال های گذشته بیشتر شده ، مخصوصا در ایام نوروز فروش نان برنجی افزایش چشمگیری داشته است.

وی در پایان افزود: حیف است که کیفیت نان برنجی و زحمت گذشتگان خود را صرف مادیات کنیم ما به هیچ وجه نباید کاری کنیم که از کیفیت نان برنجی کاسته شود بلکه نظارت خود را بر نوع تهیه و مواد اولیه آن بیشتر سازیم  تا نان برنجی شیرینی قدیمی کرمانشاهی همچنان پر طرفدار باقی بماند.