به گزارش خبرنگار مهر، مجموعه داستان «هفده هجا» اثر هیسایی یاماموتو نویسنده ژاپنی شامل هفت داستان کوتاه از این نویسنده با ترجمه مشترک بابک اشرفخانی و مازیار ادیب نصرت از سوی نشر افکار منتشر میشود.
عناوین داستانهای این مجموعه عبارتند از اتوبوس ویلشایر، باران صبحگاهی، زن بی خانمان، خانه قهوهای، هفده هجا، اوکالیپتوس و لاس وگاس چارلی.
هیسایی یاماموتو در سال 1921 از پدر و مادری ژاپنیالاصل در ردوندو، کالیفرنیا متولد شد و از چهاردهسالگی به نوشتن پرداخت. یاماموتو از سال 1948 به چاپ داستانها و نوشتههایش درمجلات از جمله پارتیزان، کنیون، هارپر بازار، کارلتون میسلنی، فیوریوسو، و فصلنامه آریزونا پرداخت و یکی از داستانهای کوتاهش با عنوان «زلزله یونیکو» جزو بهترین داستانهای کوتاه آمریکا در سال 1952 شناخته شد.
همچنین داستانهای کوتاه «هفده هجا»، «خانه قهوهای»، و «نغمه عروسی» به عنوان داستانهای کوتاه برجسته برای چاپ در کتاب بهترین داستانهای کوتاه آمریکایی برگزیده شدند. وی همچنین در سال 1986 برنده جایزه کتاب بنیاد کلومبوس و در سال 1988 برنده جایزه انجمن مطالعات آسیا ـ آمریکا شد.
سبک و سیاق داستانهای یاماموتو غالبا با هایکوهای ژاپنی مقایسه میشود، از اینجهت که ترکیبی از آرایههای ادبی چون استعاره و صور خیال و کنایه است، با وجود این، او هیچگاه ایجاز در آثارش را فراموش نکرده است و به اطناب و انحراف از موضوع اصلی نزدیک نمیشود.
یاماموتو مطالعه وسیعی روی آثار نویسندگان آمریکایی و اروپایی دارد، و ازطرفی به واسطه پیشینه عمیق فرهنگی خود، با سنتهای ادبی آنگلو ـ آمریکایی و ژاپنی ـ آمریکایی کاملا آشناست، اما شخصیتهای اول داستان او همگی ژاپنی ـ آمریکایی هستند، و احساس همدردی او همواره با کسانی است که در حاشیه جامعه آمریکا دست و پا میزنند.
در داستانهای یاماموتو، زبان شکسته و فرهنگ ناقص (بخشی ژاپنی و بخشی آمریکایی) نمایانگر هویت گمشده نسل جدید مهاجر در این کشور است. در داستانهای او پارهای از واقعیتهای جسمانی از قبیل رنگ مو و چشم و پوست شخصیتها را به مشخصههای ایدیولوژیکی خاصی مرتبط میسازند و سعی دارد این سوال را مطرح کند که چه عواملی تعیین کننده ملیت ـ آمریکایی بودن یا شدن ـ هستند؟
وی همچنین با دیدی حساس، صمیمی، خالصانه، باریکبین و در عینحال بیپرده و موجز، سبکی خلق کرده است که با وجود حفظ پیوندهایش با میراث فرهنگ و ادب ژاپن و بزرگداشت آن، نزد خواننده امروز هم جذاب و دلنشین است.