ارومیه- خبرگزاری مهر: وجود 31 نوع ماده معدنی تیتان، کان سنگ طلا، باریت، فلدسپات، میکا، کان سنگ نقره و انواع سنگهای تزیینی مانند گرانیت، دولومیت، تراورتن، مرمر، گنگلومرا و بازالت آذربایجان غربی بخش پیدای ظرفیت معدنی و صدور خام مواد و عدم اکتشاف معادن، حضور دلالان و نبود واحدهای فرآوری ظاهر پنهان این موهبت الهی در استان است.

به گزارش خبرنگار مهر، تیتان، کان سنگ طلا، باریت، فلدسپات، میکا، کان سنگ نقره و انواع سنگ های تزیینی مانند گرانیت، دولومیت، تراورتن، مرمر، گنگلومرا و بازالت انواع مواد استخراج شده از معادن آذربایجان غربی بوده که بر اساس اعلام معاون امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت آذربایجان غربی 95 درصد آنها در استان و 5 درصد بعنی بخش با ارزشی از مواد معدنی استان شامل گرانیت و طلا در سایر استانها فرآوری و به نام آنها به خارج از کشور صادر می شود.

عدم بهره مندی از ارزش افزوده با فرآوری مواد معدنی در کنار وجود مناطق بلوکه معدنی آذربایجانغربی، عدم اکتشاف کامل ظرفیت معدنی و صدور پروانه بهره برداری از معادن به افراد غیر متخصص، نبود نقشه جامع معادن و واحدهای فرآوری همگی دست در دست هم داده تا معادن استان این ظرفیتهای بی بدیل اقتصادی مورد غفلت قرار گیرد.

این در حالی است که به گفته رئیس مرکز خدمات سرمایه گذاری آذربایجان غربی متاسفانه تاکنون طرح معدنی قابل دفاعی برای ارائه به سرمایه گذار در حوزه اکتشاف، بهره برداری و فرآوری ارسال نشده که متاسفانه به نتیجه نرسیدن اخذ مجوز شهرک سنگ و عدم تکمیل خوشه سنگ بعد از گذشت چندین سال نیز گواهی بر این ادعا بوده و باید مرثیه ای برای این وضعیت گفت.

در حال حاضر تنها چند واحد سنگ بری در آذربایجان غربی فعال بوده که جوابگوی فرآوری سنگهای تزئینی گرانیت، مرمریت و تراورتن  نبوده و این سنگها به سایر استانها از جمله اصفهان صادر و بعد از فرآوری به نام آنها به خارج از کشور صادر می شود که راه اندازی شهرک صنعتی کانی غیر فلزی ایواوغلی خوی تا تصویب ایجاد شهرک سنگ راهکار اتخاذ شده مسئولان برای حل این مشکل است.

وجود معادن غنی استان در مناطق حفاظت شده زیست محیطی نیز مزید بر علت عدم توجه به اکتشافات معدنی آذربایجان غربی بوده که طلسم قانونی این مشکل شکسته و مدیرکل محیط زیست استان نسبت به واگذاری مناطق حفاظت شده بی ارزش زیست محیطی استان در مقابل حاکمیت بر مناطق با ارزش زیست محیطی خارج از محدوده مناطق حفاظت شده اعلام آمادگی کرد.

حال با توجه به نامگذاری امسال با عنوان حماسه سیاسی و حماسه اقتصادی دولت برای کاهش وابستگی به اقتصاد نفتی و بهره گیری از مزیتهای اقتصادی از جمله معادن را در دستور امسال قرار داده که در این راستا جلسات کارگروه معدن در استانها تشکیل و غفلت چندین دهه ای از ظرفیتهای این رازهای سر به مهر حماسه اقتصادی رفع می شود.

ادامه بازی در زمین کارگروه معدن

اولین جلسه کاری استانداری آذربایجان غربی با تشکیل کاگروه معدن برگزار و در این جلسه ضمن بررسی مشکلات و یافتن راهکار برخی مشکلات و معضلات استاندار بر لزوم توسعه واحدهای فرآوری، معاون برنامه ریزی استاندار بر لزوم تدوین سند جامع معادن، معاون امور معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت بر لزوم تعیین تکلیف مناطق بلوکه معدن تاکید و نماینده سازمان زمین شناسی شمالغرب از راه اندازی دفتر اکتشافات معدنی در ارومیه خبر داد.

معادن بعنوان شریانهای حیاتی اقتصاد آذربایجان غربی به حدی با مشکلات پیچیده دست و پنجه نرم می کند که بعد از گذشت 10 روز دومین جلسه کاگروه معدن با حضور معاون امور معادن وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار شد تا پروسه عزم برای ساماندهی بدون انقطاع در استان پیش رفته تا شاید تا پایان امسال حماسه و حرکت بی بدیلی در حوزه معادن استان بوقوع بپیوندد.

در خط مقدم نبرد با مشکلات معدنی استان راه اندازی دفتر نمایندگی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی، خلع ید افراد غیر صلاحیت دار فعال در حوزه معادن، بررسی زیرساختهای لازم و جذب سرمایه گذار جهت راه اندازی واحدهای فرآوری قرار گرفته که باید منتظر ماند و دید وضعیت معادن استان در این راستا چگونه ساماندهی و مدیریت می شود.

آذربایجان غربی با توجه به همجواری با سه کشور خارجی و تنها مرز زمینی ایران و اروپا، با داشتن 9 گمرک و بازارچه مرزی فعال توان صادرات محصولات و مواد اولیه گسترده و مورد نیاز صنایع و کشورهای منطقه، صادرات محصولات تولیدی و ارزآوری و کمک به منابع ملی و صنعت داخلی را در حد وافر دارا بوده که تلاش مسئولان و ایجاد زیرساخت های لازم می تواند موجب رونق و توسعه استان و حتی کشور شود.

متاسفانه همه ظرفیتهای معدنی استان تاکنون مرحمی برای دردهای مردم این استان نشده و نمونه بارز آن شهرستان محروم تکاب بوده که مامن نخستین معادن طلای کشور است ولی با مشکل محرومیت و تخریب محیط زیست و آلودگی فعالیتهای معدنی مواجه بوده و مردم مناطق روستایی در محدوده معادن نیز در مقابل فعالیتهای معدن کاران به دلیل فعالیت چند ماهه و تخریب و رها سازی معادن توسط سودجویان حالت تدافعی به خود گرفته اند.

فعال سازی معادن آذربایجان غربی و تکمیل یکی از اضلاع اصلی خلق حماسه اقتصادی

استاندار آذربایجان غربی در دومین جلسه کارگروه معدن با بیان اینکه خلق حماسه صرفا با افزایش آمار و ارقام در حوزه های مختلف محقق نشده و گشودن راههای جدید در عرصه های مختلف اقتصادی می تواند بسترهای خلق حماسه را در کشور فراهم کند، گفت: یکی از اضلاع جدی خلق حماسه اقتصادی در استان توجه خوب به بخش معدن و رشد و توسعه معادن بوده که باید با چکش فرآوری صیقل داده شود.

وحید جلال زاده خواستار اجرای دقیق قوانین در حوزه معدن و فعالیتهای معدنی و استفاده از ابزارهای حاکمیتی برای برخورد با متخلفان شد و اظهار داشت: خروج خام مواد معدنی استان و استخراج بیش از حد استاندارد مواد در حاشیه امن بی توجهی مسئولان ضمن از دست رفتن ارزش افزوده از محل فراوری باعث تخریب معادن و زیرساختها بویژه راهها می شود.

وی خواستار بهره مندی از تسهیلات بانکی برای احداث هر چه سریعتر واحدهای فرآوری انواع مواد معدنی با توجه به آماده واگذاری بودن شهرک کانی های غیر فلزی آذربایجان غربی در منطقه ایواوغلی شد و اعلام کرد: متاسفانه بخش معدن آذربایجان غربی نیز از محرومیتهای تاریخی رنج می برد که باید با برنامه ریزی و تعامل همه جانبه این ظرفیت بی بدیل را در ریل و مسیر توسعه قرار داده و ارزش افزوده ناشی از فرآوری در استان حفظ شود.

وی خواستار ساماندهی و تعیین وضعیت معادن بلاتکلیف آذربایجان غربی شد و اضافه کرد: متاسفانه برخی افراد غیر متخصص با توجه به آشنایی با مسیرهای معادن غنی و با ارزش اقدام به برداشت بی رویه از آنها بدون توجه به مسائل زیست محیطی و اجتماعی پیرامون معدن کرده و بعد از چند سال فعالیت محل را تبدیل به متروکه می کنند.

راه اندازی سیستم کاداستر و نظارت بر روند فعالیت معادن آذربایجان غربی

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در این جلسه با اشاره به اینکه در حوزه معدن، نیازمند یک حرکت جدی در کشور هستیم، افزود: در حال حاضر 7 درصد از مساحت کل کشور در حوزه فعالیتهای معدنی  قرار گرفته که این رقم تا 23 درصد قابل افزایش است ولی نیازمند یک کار و اراده جمعی دارد که امیدواریم با تشکیل منظم جلسات کارگروه این مهم تحقق یابد.

وجیه الله جعفری از لغو مجوز معادن راکد و فعال بعد از دادن فرصت زمانی محدود برای فعال سازی مجدد خبر داد و گفت: سیستم کاداستر در آذربایجان غربی  طی آینده نزدیک راه اندازی می شود که با افتتاح این سیستم، نظارت بیشتری بر روند کار معادن انجام و انتظار می رود مسئولان و مدیران استان اقدامات لازم را در خصوص رشد و توسعه هر چه بیشتر  معادن انجام دهند.

معاون امور معادن و صنایع معدنی وزیر صنعت، معدن و تجارت از 15 درصد سود حاصل از معادن به استانداریها جهت ایجاد زیرساختها و اجرای طرحهای زیربنایی توسعه خبر داد و اعلام کرد: هم اکنون مواد معدنی 32 درصد صادرات غیرنفتی و 46 درصد صادرات صنعتی و معدنی کشور را به خود اختصاص داده که نیازمند توجه ویژه و ساماندهی وضعیت موجود است.

جعفری با اشاره به فعالیت 7 هزار معدن و استخراج 70 نوع ماده معدنی از آنها در حال حاضر در سطح کشور، اظهار داشت: این در حالی است که بخش وسیعی از مناطق معدنی اکتشاف نشده و به همین دلیل پتانسیل های کشور در زمینه معدن ناشناخته مانده که امسال اکتشافات معدنی بویژه منابع معدنی فلزی به عنوان نیازها اصلی واحدهای صنعتی  در اولویت کاری قرار گرفته است.

آذربایجان غربی در تولید باریت، طلا، میکا و سنگ های تزیینی بیشترین تولید کشور را دارد و در تولید باریت، شهرستان مهاباد، 40 درصد کل تولید کشور را به خود اختصاص داده و از 300 تن طلای ذخیره شناسایی شده کشور، 120 تن در این استان است، همچنین 100 نوع سنگ تزیینی در آذربایجان غربی شناسایی شده که در این راستا هم اکنون 689 مجوز معدنی در آذربایجان غربی شامل 407 فقره مجوز بهره برداری و 282 فقره مجوز اکتشاف صادر شده و از 407 معدن فعال در سطح استان، یک معدن زیرزمینی و 406 معدن به صورت روباز هستند.

قالب معادن آذربایجان غربی سنگهاي تزئيني با 160 فقره معدن و 35 درصد کل معادن بوده که از 16 معدن بزرگ در سطح کشور، یک معدن بزرگ در آذربایجان غربی است که با عنوان معدن تیتان قره آغاج اروميه که 56 میلیون تن ذخیره دارد.

میزان استخراج سالانه از معادن استان  9 ميليون تن بوده که از 407 فقره معدن داراي پروانه بهره برداري 4 معدن توسط بخش دولتي ،21 معدن توسط بخش تعاوني و 382 معدن توسط بخش خصوصي مورد بهره برداري قرار گرفته و 5 هزار و 800 نفر شامل 430 فارغ التحصیل در این بخش فعال هستند.