به گزارش خبرنگار مهر، هشتمین کنفرانس جمعیت های ملی صلیب سرخ و هلال احمر در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا( منا) شب گذشته در محل هتل آزادي تهران با حضور 40 كشور و روساي هلال احمر و صليب سرخ هاي جهان برگزار شد.
ابوالحسن فقيه در افتتاحيه اين كنفرانس گفت: اصول بنیادین و ارزش های جهانشمول نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر، حضور جوانان و داوطلبان ما و نیز ظرفیت های قوی سازمانی و عملیاتی جمعیت های ملی این امکان را به وجود آورده است تا کمک های موثر و به موقع برای کمک رسانی به افراد آسیب دیده و کاهش آسیب پذیری ها در برابر خطرات حوادث و بلایا به ویژه در سطح محلی ارائه شود.
وي افزود: بدون شک موفقیت های یادشده بدون همکاری دولت ها و دیگر شرکا مانند سازمان ملل متحد ودیگر سازمان های بین الدولی، سازمان های غیر دولتی، بخش خصوصی و مراکز علمی و دانشگاهی امکان پذیر نبوده است. هشتمین کنفرانس منا با شعار "مشارکت برای انساندوستی" فرصت ارزشمندی برای همه ما به شمار می رود تا چالش ها و فرصت های پیش رو برای دستیابی به اهداف بشردوستانه به ویژه در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را مورد توجه و بررسی قرار دهیم.
فقيه گفت: تقویت مدیریت بحران و کاهش خطر پذیری حوادث و بلایا، ترویج و تقویت نقش و فعالیت های جوانان و داوطلبان و ترویج فرهنگ صلح و عدم خشونت از موضوعات کلی مورد بحث در هشتمین کنفرانس جمعیت های ملی صلیب سرخ و هلال احمر در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا( منا) است.
رییس جمعیت هلال احمر اظهار داشت: با استفاده از سرمایه ارزشمند تجارب و دانش جمعیت های ملی در زمینه های یادشده مساعدت های ارزشمند فدراسیون و کمیته بین المللی صلیب سرخ بدون شک منتهی به نتایج قطعی و سازنده خواهد شد.
دبيركل جمعيت هلال احمر: ايران در 19 كشور جهان مركز درماني دارد
محمد عباسی، دبیر کل جمعیت هلال احمر هم در اين مراسم گفت: جمعیت هلال احمر ایران که سال گذشته نودمین سالگرد تاسیس خود را جشن گرفت با بهره گیری از توان بیش از دو میلیون عضو جوان، داوطلب و امدادگر از ظرفیت بالای سازمانی و عملیاتی برخوردار شده است که توان فعالیت های امداد و نجات را در حوزه های پیشگیری، آمادگی، پاسخگویی و توانمند سازی فراهم می سازد.
وی افزود: این جمعیت آموزش نیروهای امدادی و منابع انسانی خود را از اولویت های نخست برنامه های کاری خود قرار داده که در این راستا ارایه آموزش های امداد و کمک های اولیه به دانش آموزان و انتشار میلیون ها نسخه کتاب و جزوه آموزش همگانی هلال احمر در سراسر کشور از جمله اقدامات این جمعیت برای ارتقای سطح آگاهی مردم در زمینه آمادگی و مقابله با حوادث احتمالی در کشور است.
وی با تاکید بر اینکه وجود پایگاه ها، مراکز درمانی و امدادی چه به صورت ثابت و چه به صورت فصلی از دیگر فعالیت های ممتاز جمعیت هلال احمر است افزود: جمعیت هلال احمر ایران با بیش از دو هزار پایگاه امداد و نجات جاده ای، کوهستان، دریایی و برخورداری از یکهزار و ۸۰۰ دستگاه خودروی نجات و خودروهای امدادی سبک و سنگین و یکهزار و ۱۲۰ دستگاه آمبولانس و ۱۷ فروند بالگرد امدادی موجب شده تا هر ساله جان بسیاری از هموطنانمان حفظ شود.
دبیر کل جمعیت هلال احمر اظهار داشت: علاوه بر تمامی فعالیت های یاد شده که در سطح داخلی وملی انجام پذیرفته ، مفتخریم که بعنوان سازمانی بشردوستانه خدمات خود را در حوزه های مختلف در عرصه بین المللی نیز به نیازمندان و آسیب پذیران ارایه کند.
وی گفت: بر پایی ۲۹ مرکز درمانی فعال در ۱۹ کشور مختلف و ارایه کمک های امدادی به نیازمندان زلزله هائیتی، سیل پاکستان، قحطی و خشکسالی شاخ آفریقا و نا آرامی ها و درگیری های لیبی و سوریه از اهم فعالیت های امدادی این جمعیت در سطح بین المللی بوده است. هلال احمر ایران متعهد است تا نهایت تشریک مساعی و هماهنگی با شرکا و همکاران صلیب سرخ و هلال احمر را برای افزایش تلاش های بشردوستانه به نفع آسیب پذیرترین و آسیب دیده ترین اقشار در منطقه به انجام رساند.
رئيس فدراسيون بين المللي صليب سرخ و هلال احمر: سوريه مهمترين دغدغه هلال احمرهاي جهان
بر اساس اين گزارش سومين سخنران اين كنفرانس تاداترو کونوئه رئیس فدراسیون بینالمللی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر بود كه در جايگاه سخنران قرار گرفت و گفت: با توجه به چالشهای موجود در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا هماهنگی بیشتری باید در بین جمعیتهای ملی صلیب سرخ و هلالاحمر این کشورها ایجاد شود تا حضور و فعالیتهای ما اثربخشتر باشد. برای تکتک این دستاوردها هزینه زیادی دادهایم و این تجارب به راحتی به دست نیامده که امیدواریم این کنفرانس زمینهایی برای تبادل تجربیات و بهرهگیری از توانمندی دیگر جمعیتها برای امدادرسانی بهتر باشد.
وی با اشاره به اینکه رسانههای جمعی نقش مؤثری را در آموزش مردم برای امدادرسانی هنگام حوادث ایفا میکنند، افزود: در ملاقاتهایی که طی چند سال اخیر با رؤسای جمعیتهای ملی کشورهای منطقه داشتهام متوجه شدم که امدادگران این کشور از رسانههای جمعی برای اطلاعرسانی و آموزش مردم به نحو احسن بهره میبرند.
کونوئه گفت: راهکارهایی برای بهبود فعالیتهای بشردوستانه تصویب شده که احتیاج به مشارکت و پیگیری دائمی دارد تا ببینیم این مصوبات در چه حدی اعمال شده است و امیدواریم تمامی جمعیتهای ملی صلیب سرخ و هلالاحمر به عنوان مشاوران متبحر در اجرای هرچه بهتر وظایفمان به میدان بیایند.
رئیس صلیب سرخ ژاپن در بخش دیگری از سخنان خود گفت: با توجه به تحولات اقتصادی و اجتماعی که به سرعت در خاورمیانه در حال رخ دادن است صلیبسرخ و جمعیتهای هلالاحمر باید راهبردهای مثمرثمری را برای قرن 21 اعمال کنند.
وی بحران سوریه را یکی از نگرانیهای اصلی پیشرو برای منطقه و دنیا دانست و گفت: وضعیت سوریه چالشهای زیادی را ایجاد کرده است به طوری که طبق آمار تاکنون 1.2 میلیون نفر از مردم این کشور به کشورهای همسایه از جمله ترکیه و اردن پناهنده شدهاند. از طرفی تعدادی از داوطلبان فعالیتهای بشردوستانه در این کشور کشته یا مجروح شدهاند که ضایعهای ناگوار است و در این برهه از زمان باید برای ارتقا وضعیت معیشتی راندهشدگان این کشور و آسیبدیدگان راهکاری را پیدا کرد.
کونوئه با تأکید براینکه امدادرسانی از سوی جمعیتهای ملی باید با تأکید بر اصل بیطرفی باشد، افزود: اصول انسانیت، نداشتن تعصب و نگاه ملیتی و اعتقادی از ارزشهای اصلی برای ارائه خدمات بشردوستانه است.
رئیس فدراسیون بینالمللی جمعیتهای صلیب سرخ و هلال احمر تصریح کرد: منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا دارای ظرفیت توانمند و نیروهای داوطلب جوانی است که باید از انرژی این نیروی جوان برای پیشبرد فعالیتهای بشردوستانه بهره برد و با استفاده از این نیرو فرهنگ صلح را در منطقه ارتقا دهیم.
کونوئه یکی از نکات کلیدی که در هنگام بروز بلایا به آن توجه شود را زنان و کودکان آسیبپذیر دانست و گفت: جمعیتهای ملی باید به خشونتهای فیزیکی هنگام بروز بلایا افزایش مییابد توجه کنند و اقدامات پیشگیرانه در راستای خشونت مبتنی بر جنیست را در اولویت خود قرار دهند.
رئيس هلال احمر سوريه: كشورهاي عربي هيچ كمكي به سوريه نكردند
گفته هاي مسئولان صليب سرخ جهاني در حالي بود كه شیخ عطار رئيس جمعيت هلال احمر سوريه در جمع خبرنگاران گفت: اکنون بسیاری از مردم سوریه به دلیل درگیریهای دو سال اخیر آواره شده و بسیاری از آنها به خارج از کشور مهاجرت کردهاند، که نگرانکننده است. ما سعی میکنیم با رعایت اصل بیطرفی و حقوق بشردوستانه به مردم کمک کنیم و در همین راستا 18 نفر از داوطلب امدادگر سوری در درگیریها به شهادت رسیدهاند.
البته به دلیل درگیریهای گروههای مختلف در داخل این کشور دسترسی به برخی مناطق برای امدادرسانی به مردم آسان نیست و بیشترین مشکلات جمعیت هلال احمر سوریه طی دو سال اخیر بوده است.
وی اظهار داشت: علیرغم اظهار همدردی جمعیتهای ملی صلیب سرخ و هلال احمر، از کشورهای عربی هیچ کمک بشردوستانهای دریافت نکردهایم. رئیس جمعیت هلال احمر سوریه در مورد جهتگیریهای سیاسی از سوی فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و هلال احمر برای امدادرسانی به بحران سوریه گفت: این فدراسیون و کمیته همکاری خوبی با ما دارند و اکنون 9 سازمان مردم نهاد بینالمللی در سوریه برای کمک به مردم ما فعالیت میکنند.
مدير حقوق بين الملل و همكاري نهضت كميته بين المللي صليب سرخ: خشونت عليه كودكان همچنان بدون راه حل
فلیپ اشپوری مدیر حقوق بینالملل و همکاری در نهضت کمیته بینالمللی صلیبسرخ هم در اين كنفرانس حاضر شد و اعلام كرد: در کمیته بینالمللی صلیب سرخ باید با هماهنگی و مشارکت سازنده جمعیتهای ملی و فدراسیون بینالمللی امدادرسانی بهتر و بیشتری به نیازمندان ارائه شود چرا که این روش بهترین شیوه پاسخدهی به نیازهای بشردوستانه در مخاصمات منطقه خاورمیانه و سراسر جهان است که روبه افزایش است.
وی با اشاره به تاریخچه تأسیس شبکههای بشردوستانه در دنیا گفت: 150 سال از عمر تأسیس بزرگترین شبکه بشردوستانه در قالب نهضت بینالمللی صلیب سرخ و هلالاحمر میگذرد و اکنون به آنجا رسیدهایم که باید نگاهی به آینده داشته باشیم تا با توجه به اینکه شاید آینده روشن نباشد با پایبندی به اصول بنیادین راهکارهای روبهرو با چالشهای فعالیتهای بشردوستانه را بررسی کنیم.
اشپوری خاطرنشان کرد: در درگیریهای سراسر جهان کمکرسانی به غرض و حمایت از تمامی افراد نیازمند صرفهنظر از نژاد، ملیت و عقاید مذهبی و سیاسی موضوعی است که همواره باید به عنوان یکی از عنصرهای اصلی اقدامات بشردوستانه حفظ شود.
مدیر حقوق بینالملل و همکاری در نهضت کمیته بینالمللی صلیب سرخ خاستگاه شکلگیری کمیته بینالمللی صلیب سرخ را کمکرسانی به مجروحان در میدان جنگ عنوان کرد و گفت: در مخاصمات امروزی کماکان شاهد اعمال خشونت و تهدید علیه کارکنان تأسیسات و نیازمندان مراقبتهای درمانی هستیم.
وی افزود: در منطقه خاورمیانه همانند دیگر مناطق جهان خشونت علیه کارکنان مراقبتهای درمانی از مشکلات بسیار جدی بشردوستانه است که همچنان حل نشده باقی مانده است.
اشپوری با اشاره به حوادث اخیر سوریه اذعان داشت: داوطلبان هلالاحمر سوریه چه آنهایی که همچنان در حال کمکرسانی به مردم هستند و چه آنهایی که جان خود را حین کمکرسانی از دست دادهاند در شرایط بسیار دشواری قرار دارند ولی باید قبول کرد که این حوادث فقط مختص به سوریه نیست و هفته گذشته دو نیروی هلالاحمر افغان در این کشور حین انجام مأموریت با وسیله نقلیهایی که نشان جمعیت هلال احمر را داشت هدف قرار گرفته و کشته شدند.
وی اظهار امیدواری کرد: با حرکت به سوی آینده جان افرادی که مراقبتهای درمانی را هنگام حوادث پرخطر ارائه میکنند تضمین شود تا بتوانند خدمات بهتری را به نیازمندان ارائه کنند بدون آنکه خطری تهدیدشان کند.
اشپوری با انتقاد از برخی گروهها که با نوع رفتارشان مانع ارائه مراقبتهای درمانی میشوند، افزود: ضروری است تا با تجمیع تمام نیروهای درون نهضت توان لازم را برای تغییر رفتار تمام افرادی که مانع ارائه مراقبتهای درمانی میشوند به وجود آوریم و همچنین روشهایی را برای تضمین شرایط کاری و ایمنی داوطلبان جمعیتهای صلیبسرخ و حلالاحمر ایجاد کنیم.
وی اظهار امیدواری کرد تا راهکارهای ارائه شده در زمینه «مراقبتهای درمانی در معرض خطر» مورد تصویب شورای نمایندگان در سال 2013 قرار گیرد چرا که این راهکار ما را به ادامه راه و ترویج روشهای امدادرسانی در معرض خطر کمک میکند.
مدیر حقوق بینالملل و همکاری در نهضت کمیته بینالمللی صلیب سرخ از تنظیم پیشنویس دستور کار اجلاس 2013 خبر داد و گفت: اجرای اصول بنیادین در عمل، تقویت شیوههای همکاری بین شبکهها و نقش نهضت در عملیاتهای کمکرسانیهای بینالمللی از نکات اصلی این پیشنویس است.
اشپوری افزود: سایر موضوعات حقوقی مرتبط با کمیته بینالمللی صلیب سرخ از جمله قواعد ناظر بر تسلیحات شامل پیگیری قطعنامه 2011 شورای نمایندگان درباره سلاح هستهای از موارد مورد توجه خاص هستند. همچنین کمیته پیامدهای ضمنی معاهده تجارت تسلیحات را که مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نهضت مصوب کرده را نیز مدنظر قرار میدهد.
وی در پایان اظهار امیدواری کرد: تا برگزاری هشتمین کنفرانس جمعیتهای ملی صلیب سرخ و هلالاحمر در تهران زمینهایی برای انتقال تجربیات و استفاده از دانش شرکتکنندگان در راستای انجام مأموریتهای مشترک باشد.