عضو هیات علمی پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله با بیان اینکه در زلزله 20 فروردین بوشهر مردم با پدیده ریزش سنگ روان شدن خاک مواجه شدند، گفت: سد سنا که در این استان نصب شده است 3 ترک برداشته است در حالی که در زلزله 10 سال قبل به طورکامل تخریب شده بود.

به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمد داودی در نشست گزارش بازدید از مناطق زلزله زده 20 فروردین شهرستان دشتی و بوشهر، با بیان اینکه شهر "شنبه" بیشترین تخریب را داشته است، افزود: این شهر میان دو رشته کوه "کارتنگ" و "کوه نمک" قرار دارد ضمن آنکه دشت زال مستعد مخاطرات ژئوتکنیک نیز در نزدیکی این شهر واقع شده است.

وی با اشاره به نوع و مصالح ساختمانی شهر شنبه، اظهار داشت: در این شهر دو نوع سازه دیوار حمال سنگی- گچی و دیوار حمال سیمانی وجود دارد که بیشتر تخریب به ساختمان‌ها سنگی- گچی وارد شده است.

وضعیت روستای باغان پس از زلزله

داودی با بیان اینکه این روستا در نزدیکی زلزله واقع شده است، ادامه داد: این روستا علی رغم اینکه در نزدیکی کانون زمین لرزه بوده ولی تخریب کمی داشته است.

وی دلیل این امر را زلزله 10 سال قبل این منطقه دانست و در این باره گفت: در 10 سال قبل زلزله بزرگی در این روستا رخ داد و کل ساختمان‌های آن تخریب شد و در بازسازی آن از بلوک‌های سیمانی استفاده شد از این رو در زلزله دوم تخریب کمی داشته است.

مواجه شدن روستای متروکه حمویی با پدیده روانگرایی

این محقق پدیده روانگرایی خاک را کاهش مقاومت و سختی خاک دانست که در این حالت خاک همانند یک مایع رفتار می‌کند و ادامه داد: چند روز قبل از وقع زلزله در بوشهر سیلی در این منطقه جاری شد و از آنجایی که دشت زال و روستای متروکه حمویی پوشیده از مواد آبرفتی سست است با وقوع زلزله پدیده روانگرایی در این منطقه رخ داده است.

وی خاطر نشان کرد: با رخ دادن پدیده روانگرایی، حفره‌هایی در زمین ایجاد شد که درصورتی که در مناطق شهری رخ می‌داد آسیب‌های زیادی به ساختمانها وارد می کرد.

عضو هیات علمی پژوهشگاه زلزله نسبت به توسعه روستا به سمت دشت مستعد روانگرایی زال هشدار داد و یادآور شد: از آنجایی که این دشت پوشیده از مواد آبرفتی است روستاهای این منطقه به سمت دشت در حال توسعه است که در این صورت در زلزله بعدی خسارات بیشتری را متحمل خواهند شد.

سنگ ریزش مخاطره دیگر زلزله بوشهر

داودی با تاکید بر اینکه در زمان زلزله مردم با پدیده سنگ ریزش مواجه شدند، اضافه کرد: دو رشته کوهی که در این منطقه قرار دارد در لایه های زیرین آنها از سازندهای سخت و در لایه‌های بالایی از سازندهای نرم تشکیل شده است از این رو در زمان زلزله موجب ریزش سنگ از این کوه شده است.

وضعیت سدهای منطقه

وی با اشاره به سدهای موجود در این منطقه گفت: در این منطقه سدهای خاکی "سنا"،  "بادوله"، "دره حناشور"، "دهوک" و سد بتنی "سرچشمه" قرار دارند.

داودی با اشاره به نتایج بازدید از سد سنا، یادآور شد: این سد در زلزله 10 سال قبل تخریب شده بود و در زمان زلزله 20 فروردین ، 3 ترک در آن ایجاد شد در حالی که در زمان وقوع زلزله سطح آب پایین بود.

وی اضافه کرد: در صورتی که مخزن سد پر از آب بود این سد با خطرات جدی مواجه می شد.