به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب میراثی ماندگار، پدیده ای شکوهمند و با ارزش و عنصری رشدآفرین و روشنگر در پهنه زندگی بشر است. افتخار مسلمانان نیز این است که آیین مقدس اسلام مبتنی بر ارزش بینش و دانش و ارجمندی کتاب و نگارش است و خداوند منان معجزه ابدی آخرین و محبوب ترین فرستاده اش را یک "کتاب" قرار داده است.
همچنین پیشینه فرهنگی مسلمانان و شمار کتاب ها و کتابخانه ها در عصر شکوفایی تمدن اسلامی و اهتمام دانشمندان اسلامی و ایرانی در پدید آوردن آثار ارزشمند و جهانی، همه و همه ناظر بر اهمیت کتاب و کتابخوانی است.
سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد "یونسکو" 23 آوریل (سوم اردیبهشت) هر سال روز جهانی کتاب و حق مولف اعلام کرده است. "روز جهانی کتاب" را نخست اتحادیه بین المللی ناشران به بیست و هشتمین اجلاس کنفرانس عمومی یونسکو پیشنهاد کرد، سپس به پیشنهاد روسیه عنوان "حق مولف" نیز به آن افزوده شد و توسط اعضا به تصویب رسید.
هدف از اختصاص روزی برای بزرگداشت کتاب و حق مولف در جهان، جلب توجه سازمان ها و انجمن های دولتی مخصوص به این آسان ترین و ارزان ترین روش کسب دانش، بیان احساس اندیشه و کهن ترین وسیله ارتباط معنوی بشر است که به رغم ظهور و گسترش رسانه های پیشرفته و مدرن، هنوز هم وسیله ای موثر، جذاب، قابل دسترس و جایگزین ناپذیر است و می تواند بزرگترین عامل پیشرفت، گسترش دانش و فرهنگ و ایجاد دوستی و تفاهم بین ملت های جهان باشد.
تمام دستاوردهای بشری در میان نوشته هایی است که انسانها پدید آورده اند و در آن آموزش های الهی و دانش هایی است که سعادت انسان بدون آگاهی از آن ممکن نیست. کسی که با این دنیای زندگی بخش یعنی دنیای کتاب، ارتباط ندارد، بی شک از ارزشمندترین دستاورد انسانی و نیز از بیشترین معارف آسمانی محروم است.
نقش برجسته، والا، حساس و سازنده کتاب در تکامل فردی و اجتماعی، ناشی از گستردگی روح ارزشی دانش و بینش و ابهت و اهمیت فرهنگ مکتوب در تاریخ بشری است. از این رو هر ساله در همه کشورها انواع متعددی از نمایشگاهها برای ترویج کتاب و کتابخوانی برپا می شود که عامل ترغیب کننده خوبی برای گسترش امر کتابخوانی و اهمیت قایل شدن برای کتاب تلقی می شود.
کتاب آیینه ای است که بخش اعظم رهآورد تمدن های ماندگار تاریخ را به نمایش می گذارد. کلمه کتاب وارث هرگونه تلاش بشری است و کتابخوانی مقدمه ورود آگاهانه شخص در سرنوشت خود و جامعه خویش است. فرهنگ کتاب خوانی قوه ابتکار و خلاقیت، روحیه آزادیخواهی و بزرگ منشی را تقویت می کند. اگر ارزش کتاب در جامعه ای رو به کاستی رود، بدون شک، میراث فکری و فرهنگی آن نسل به نسل دیگر منتقل نخواهد شد و فرهنگ و تمدن آن جامعه از تحرک وا می ماند.
در دنیایی که نفوذ علم در متن زندگی انسانی روز به روز بیشتر می شود و وابستگی زندگی انسان به علم عمیق تر می شود، ضرورت توجه به کتاب و کتاب خوانی، بیشتر احساس می شود. در دهکده جهانی امروز که عرصه جنگ افکار و اندیشه هاست باید با استفاده از فرهنگ کتاب از اندیشه های خود محافظت کنیم.
در همین ارتباط می توان به فرمایشی از رهبر معظم انقلاب اشاره کرد که می فرمایند: نویسندگان و مترجمان و فراهم آورندگان کتاب، اینان کاری با ارزش و پاداشی بزرگ در کنار مسئولیتی سنگین دارند. در جامعه کتابخوان، پدید آورنده کتاب و عرضه کننده آن باید گرامی داشته شود و او نیز باید کار خود را با عنایت به تاثیر و اهمیت آن انجام دهد. غذای فکر و روح، باید سالم و مقوی عرضه شود و آن کسی که جز این عمل کند، خطا یا جنایتی بزرگتر از عرضه کننده مواد غذایی ناسالم یا بی مایه، مرتکب نشده است.