کارشناسان و دوستداران محیط زیست اعتقاد دارند منطقه حفاظت شده بهرام گور سپر حفاظتی منطقه نی ریز و استان فارس در مقابل ورود کویر است و چنانچه این منطقه دستخوش تخریب شود دروازه های کویر بر روی استان فارس باز خواهد شد.

به گزارش خبرنگار مهر، منطقه حفاظت شده بهرام گوردر شرق استان فارس و شمال شرقی شهرستان نی ریز قرار دارد. وسعت این منطقه 40 هزار و 800 هکتار و ارتفاع بلندترین نقطه آن دو هزار و 787 متر بوده و دارای آب و هوای گرم و خشک و بارندگی حدود 200 میلی متر است.

این محدوده از سال 1351 با عنوان منطقه حفاظت شده "بهرام گور" تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست فارس قرار گرفته است. منطقه حفاظت شده بهرام گور تنها منطقه ای در کشور بوده که جمعیت قابل ملاحظه و پویایی از گورخر ایرانی را در خود جای داده است.

حضور دیگر گونه های ارزشمند نظیر کاراکال، زاغ بور، هوبره، جبیر و... ارزش اکولوژیکی این زیستگاه پهناور را دو چندان می کند و تماشای حیات وحش به خصوص گونه های در معرض تهدیدی نظر گورخر ایرانی، هوبره و زاغ بور در این منطقه به سادگی امکان پذیر است.

اما طی چند روز گذشته بحث طرح های معدن کاوی و اکتشاف معدن در نقاط مختلف منطقه بهرام گور مطرح شده و دوستداران محیط زیست را نسبت به عواقب و تاثیر منفی ناشی از ایجاد معدن در این منطقه نگران کرده است.

دوستداران محیط زیست تاکید دارند چنانچه این معادن به مراحل اجرا برسد نه تنها محیط زیست منطقه را دچار تخریب کرده بلکه دروازه های کویر را بر روی فارس خواهد گشود.

يك كارشناس حوزه محيط زيست در اين رابطه به خبرنگار مهر گفت: پارك ملي و پناهگاه حیات وحش بهرام گور يكي از مناطق باارزش استان با 40 سال سابقه مديريت زيست محيطي است و با توجه به موقعيت جغرافيايي آن و هم مرز بودن با كوير سيرجان داراي اوكسيستم خاصي است.

حیات وحش بهرام گور

علمدار علمداري با بيان اينكه اين منطقه با توجه به اكوسيستم داراي مرزبندي مشخصي است، افزود: منطقه بهرام گور با توجه به تنوع زيستي كم نظيري كه در استان دارد صرف نظر از گونه هاي جانوري و گياهي نادر و منحصر به فرد، یكي از زيستگاه هاي قديمي يوزپلنگ آسيايي بوده و پيوستگي آن به خراسان و يزد مي رسد از اين رو داراي اهميت زيادي است.

بهرام گور سپر حفاظتی در جلوگیری از ورود کویر به فارس

وي ادامه داد: اين منطه به دليل تنوع و انبوه پوشش گياهي، آب و هوايي خاص را در منطقه به وجود آورده و در حقيقت سپر حفاظتي در جلوگيري از ورود كوير به منطقه است.

اين كارشناس حوزه محيط زيست اظهار داشت: در اين راستا منطقه بهرام گور با توجه به اقليم و شرايط خاصي كه دارد نقش مهم و حياتي در جلوگيري از ورود كوير ايفا مي كند.

وي همچنين به خشك بودن درياچه بختگان در اين منطقه اشاره كرد و گفت: در فاصله 10 كيلومتري ني ريز با خشكي درياچه بختگاني روبه رو هستيم كه اين خشكي در شرايط اقليمي منطقه تاثير گذاشته و در صورت تغيير كاربري در منطقه بهرام گور شرايط بدتر مي شود.

حیات وحش بهرام گور

علمداري با اشاره به اينكه تخريب و بهره برداري از معدن در منطقه خسارات جبران ناپذيري را به همراه دارد، بيان كرد: یكي از اين خسارات باز شدن دروازه كوير و وصل شدن دشت مرودشت و كربال به كوير است در حاليكه اين دشت قطب توليد كشاورزي در استان به شمار مي رود و داراي آب و هوايي معتدل است.

وي گفت: در صورت اجرايي شدن اين موضوع شاهد تغيير اقليم مناطق مذكور خواهيم بود كه بعد از آن به هيچ قيمتي قابل جبران نيست.

اين كارشناس حوزه محيط زيست با اشاره به اينكه بهرام گور در سطح ملي و بين المللي داراي ارزش بالايي در تنوع زيستي است، بيان كرد: اين منطقه از نظر زيستي ظرفيت بالايي دارد به گونه اي كه در حد ذخيره گاه زيست كره است.

علمداري با بيان اينكه با تخريب منطقه نبايد اشتغال ايجاد كرد، به پتانسيلهاي منطقه اشاره كرد و گفت: اين منطقه يكي از بهترين مناطق كوسيستم است كه داراي چهار فصل بوده و مي توان از اين ظريفت براي حوزه اكوتوريسم نيز مورد توجه قرار گیرد.

حیات وحش بهرام گور

وي ادامه داد: در اين راستا مي توان با استفاده از اين ظرفيتها هزاران شغل پايدار را ايجاد كرد كه با زيست بوم منطقه سازگاري دارد زيرا بهره برداري و استخراج ظرفيت مشخصي دارد و بعد از مدتي نمي توان از آن استفاده كرد در صوريتكه با توجه به پتانسيلهاي منطقه مي توان اشتغال زيادتري ايجاد كرد.

اين كارشناس محيط زيست با تاكيد بر نگاه ويژه به ظرفيتهاي مناسب منطقه گفت: در حاليكه در جهان گردشگري حرف اول را مي زند بايد سعي شود كه با نگاه ويژه به منطقه بهرام گور،از تمام ظرفيتهاي منطقه در حوزه گردشگري استفاده كرد.

وي همچنين با اشاره به نقش مهم پوششهاي گياهي بهرام گور در حفظ آب و خاك نيز بيان كرد: در اين راستا با توجه به نقش مهم بهرام گور بايد در برخي اظهار نظرها پيرامون بهره برداري معدن در منطقه تجديد نظر شود و با نگاه كارشناسانه موضوع مورد بررسي قرار گيرد.