تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۵

قم - خبرگزاري مهر: رئيس اداره كل دامپزشكي قم بیان کرد: سال گذشته بیش از 241 میلیون دز واکسن برای انواع طیور در استان قم توزیع شد.

به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدي رفيعي در نشستي مطبوعاتي كه قبل از ظهر شنبه در اداره كل دامپزشكي قم برگزار شد با اشاره به شعار امسال روز دامپزشك بيان كرد: روز دامپزشك با شعار سال92  يعني پيشگيري از بيماري ها از طريق واكسيناسيون آغاز شد و وظيفه اداره دامپزشكي براي تامين بهداشت دام از طريق پيشگيري با اقداماتي چون واكسيناسيون، سم پاشي، ضدعفوني و قرنطينه است كه مجموع اين اقدامات براي جلوگيري از بروز بيماري دام انجام مي شود.
 
وي با اشاره به مبحث مهم واكسيناسيون گفت: پيشگيري از بيماري از طريق واكسيناسيون كه قسمتي توسط بخش خصوصي و قسمتي توسط بخش دولتي انجام  مي شود كه اين واكسيناسيون ها در راستاي پيشگيري از بيماري هاي مشترك دام و انسان همچون آبله، بروسلولز و ... انجام مي شود. هزینه واکسیناسون بخش دولتی رایگان و بخش خصوصی توسط مردم پرداخت می شود.
 
رئيس اداره كل دامپزشكي استان قم با بیان فعالیت های بخش واكسيناسيون سال گذشته این سازمان اذعان داشت: سال گذشته 508 هزار راس گاو و گوساله مورد واکسیناسیون قرار گرفت که نسبت به سال 90 دارای رشد 27 درصدی بوده است.
 
رفیعی ادامه داد: یک میلیون و 830 هزار راس گوسفند و بز در سال 91 واکسیناسیون شدند که نسبت به سال ماقبل خود 10 درصد افزایش یافته است. همچنین یه هزار و 920 قلاده سگ را تحت پوشش واکسن هاری قرار داده است که نسبت به سال 90  فعالیت این بخش دامپزشکی 20درصد رشد داشته است.
 
وی با تاکید بر فعالیت اکیپ هاي دامپزشكي تصریح کرد: سه اکیپ برای انجام واکسیناسیون و تست سل و تب مالت در سال گذشته فعالیت داشته که بیش از 35 هزار راس دام را تست و کنترل کرده و دام های مریض را به کشتارگاه انتقال دادند.
 
دو هزار و 600 هكتار از مناطق روستايي قم سم پاشي شد

رئيس اداره كل دامپزشكي استان قم به تشریح اقدامات پیشگیری پرداخت و گفت: سم پاشی برای مبارزه با انگل دام ها کک و کنه انجام می شود. از جمله اقدامات خوب سال 91 سم پاشی کل مناطق روستایی است که 2 هزار و 600 هکتار از مناطق روستایی تحت پوشش قرار گرفتند.
 
رفیعی اظهار داشت: ضد عفونی کانون های بیماری که عامل ویروس است از جمله دیگر اقدامات دیگر این بخش بوده که بالای یک میلیون مترمربع توسط بخش خصوصی به صورت رایگان در کل استان انجام شده است. مراجعه به واحدهای دامداری و مرغداری فعال و غیر فعال برای اطلاع از بیماری و غیر آن به روستاها سرکشی می شود که مراقبت فعال از مناطق روستایی می شود.
 
وی افزود: بیش از 5 هزار و 700 مورد بازدید طی سال گذشته برای کنترل، تشخیص و مراقبت از دامداری و مرغداری ها انجام شده است. همچنین 52 هزار نمونه آزمایشگاهی اخذ و به تهران ارسال شد.
 
رئيس اداره كل دامپزشكي استان قم با اشاره به آزمایشگاه های خصوصی و دولتی بیان کرد: سال گذشته 153 هزار نوع از انواع آزمایش تشخیصی درآزمایشگاه های دولتی و خصوصی انجام شده که 52 هزار مورد از این آزمایشگاه ها تحت نظر بخش دولتی و 101 آزمایشگاه تحت نظر بخش خصوصی فعالیت می کند.
 
رفیعی با بیان فعالیت های بخش فرآورده های خام دامی گفت: نظارت بر فرآورده های خام دامی از قبل از کشتار تا انتهای مراحل کشتار انجام می شود. در مجموع 71 تن گوشت غیر بهداشتی ضبط و معدوم شدسازی شده است. همچنین 80 تن آلایش شناسایی و معدوم سازی شده است.
 
وی تاکید کرد: 14 هزار و 500 راس گوساله و شتر کشتار شده که نسبت به سال 90 با رشد 13 درصدی روبه رو بوده است. همچنین سال قبل در استان 488 هزار راس بز و گوسفند کشتار شده که نسبت به سال 90 ، پنجاه درصد کشتار بز و گوسفند رشد داشته است.
 
رئيس اداره كل دامپزشكي استان قم با اشاره به گواهی های صدور اذعان داشت: همه گواهی های فرآورده های خام دامی توسط مسئول فنی از طریق سیستم یکپارچه صادر شود. گواهی ها به شکل آنلاین و به منظور اطلاع استان مقصد و مبدا از ارسال و دریافت باراست.
 
رفیعی با اشاره به ائولین اولین میدان دام آنلاین ایران گفت: اولین میدان دام آنلاین دام در استان قم راه اندازی شد. کشتارگاه ها رمز ورود دارند که کل مرغ های کشتار با صدور مجوز و گواهی حمل مسئول فنی صادر می شوند. کنترل بر کار مسئولان فنی نیز انجام می شود.
 
وی بیان دیگر اقدامات اداره کل دامپزشکی استان گفت: اولین شرکت پلاک کوب با همکاری جهاد کشاورزی در قم احداث شد. پلاک ها دارای بارکد است و بر گوش دام ها زده می شود که در سیستم آنلاین صدور گواهی  ثبت می شود.
 
رئيس اداره كل دامپزشكي استان قم با اشاره به کشتار طیور تصریح کرد: سال گذشته بیش از 16 قطعه طیور انجام شده که در زنجیره خط طیور 37 تن مرغ غیر بهداشتی ضبط و معدم سازی شده است.

رفیعی گفت:  24هزار مورد بازدید نظارت و بازرسی در سطح مراکز استان برفعالیت بخش طیور انجام شده است. 35 هزار تن فرآورده دامی غیرمجاز این بخش هم از سطح شهر ضبط و معدوم سازی شده است. واکسیناسیون طیور توسط بخش خصوصی انجام می شود.
 
وی باتاکید بر حجم واکسیناسون ها بیان کرد: سال گذشته بیش از 241 میلیون دز واکسن در توزیع واکسن انواع طیور عرضه شد. 29 میلیون توسط بخش خصوصی به شکل تزریقی به مرغ ها، 15 میلیون به شکل قره چشمی مورد استفاده و مابقی به شکل خوراکی استفاده شده است.
 
رئيس اداره كل دامپزشكي استان قم تاکید کرد: سال قبل  سه هزار و 640 مورد بازدید از فعالیت های بخش خصوصی در راستای نظارت بر عملکرد و کنترل عملکردها انجام شده است.
 
رفیعی تصریح کرد: برنامه های مختلف سال قبل در 12 مورد برای اولین بار در کشور عملیاتی شد که به شکل کتابچه تدوین و در اختیار سایر استان ها قرار داده شد.
 
وی با اشاره به فعالیت ها مذکور اظهار داشت: از جمله این فعالیت ها میتوان: ردیابی و کدینگ مرغ در استان، استقرار بخش فنی مسئول کشتار، صدور مجوز آنلاین، صدور گواهی حمل مرغ کشتاری، اجرای قرنطینه مبدا و مقصد در خصوص چربی صنعتی، احداث و راه اندازی اولین میدان دام برای صدور مجوز قرنطنیه، راه اندازی اولین شرکت پلاک کوب در میدان دام، رونمایی جی آی اس بهداشت، ساماندهی کود مجتمع های استان و مراکز را نام برد.
 
رفیعی در خصوص کودهای تجمیع شده بیان کرد: کل کودهای تجمیع شده فاز اول در دام شهر عملیاتی و طرح تکمیل شد. اشتغال زایی بخش خصوصی نیز 24 نفر بود که 33 نفر مشغول بکار شدند که3 در صد افزایش یافته است.
 
وي ادامه داد: همچنین استان قم موفق به کسب امتیاز هزار یعنی امتیاز کامل شاخص های اختصاصی ارزیابی و عملکرد طی سال 91 شد.

رئيس اداره كل دامپزشكي استان قم در پايان به بیان توصیه های بهداشتی پرداخت و گفت: تب خونی از جمله بیماری هایی است که در فصل بهار شیوع پیدا می کند که در این راستا باید نکاتی مورد توجه قرار گیرد که از جمله کشتار در کشتارگاه ها انجام و غیر قانونی نباشد چرا که خون دام از عوامل انتقال بیماری به انسان است، گوشت تا 24 ساعت در یخچال نگهداری و بعد استفاده شود. اگر هم قبل از 24 ساعت استفاده شد با دستکش خرد کنند و حتما آن را بپزند.