به گزارش خبرنگار مهر، طرح قطار شهري قم قرار است غربي ترين نقطه شهر را به شرقي ترين نقطه متصل كند. مسير اجراي اين طرح از بلوار كشاورز تا جمكران است كه حرم مطهر حضرت معصومه(س) در مسير اين طرح قرار دارد.
البته اين خط A قطار شهري قم است و قرار بود خط B هم از شمال به جنوب قم اجرايي شود كه با ورود طرح مونوريل، ارادهاي در بين مسئولان براي اجرايي شدن اين خط وجود ندارد.
در آغاز اجرايي شدن طرح مترو، اعتبار قابل توجهي براي حفاري اختصاص يافت كه شهرداري از دو جبهه شرقي و غربي اقدام به حفاري به صورت دستي و سنتي كرد و پس از گذشت چند ماه، دستگاه حفاري TBM تهيه و براي سرعت دادن به حفاريها وارد چرخه كاري قطار شهري ميشود.
اما كم كم همان مشكلي كه دامن گير بيشتر طرح هاي شهري ميشود، براي طرح مترو هم نمايان شد، به گونهاي كه اعتراض مسئولان شهري و نمايندگان مردم در شوراي اسلامي شهر را در پي داشته است.
عدم فعاليت طرح مترو جفا به مردم قم است
رئیس كميسيون توسعه و عمران شوراي اسلامي شهر قم در اين زمينه اظهار كرد: وضع تامین اعتبار متروی شهر قم وخیم است و این در حالی است كه از سوی دولت هیچ گونه اعتباری برای این طرح تامین نمیشود.
محمدرضا باقرپناهي با انتقاد از توجه بيش از حد دولت به طرح مونوريل و عدم توجه به طرح مترو قم گفت: طرح مترو يكي از طرح هايي است كه نياز اصلي شهر بوده و نسبت به مونوريل در اولويت بيشتري قرار دارد اما دولت براي طرح مونوريل تامين اعتبار ميكند ولي نسبت به مترو بي توجه است.
عضو شوراي اسلامي شهر قم با بيان اينكه عدم فعاليت طرح مترو جفا به مردم قم است گفت: اینکه طرح متروی قم فعاليتي ندارد جفا به مردم قم است چرا که برای آن تامین اعتبار نشده و براي اجراي اين طرح با پیمانکار قرار داد شده است.
باقرپناهي طرح مترو قم را يكي از طرح هاي مهم شهري توصيف كرد و گفت: اجراي اين طرح حق مردم است و نبايد هيچ موضوع و عواملي مانع از اجرايي شدن آن شوند.
وي همچنين به حذف خط B قطار شهري اشاره كرد و گفت: اينكه چرا اين خط حذف شد جاي سئوال دارد و گويا آقايان از اهميت اين طرح غافل هستند و بايد اين خط مجدد احيا و بررسي شود.
عرضه 200 ميليارد تومان اوراق مشاركت
در همين حال محمد دلبري شهردار قم در خصوص مترو و مشكلات مالي آن گفت: موافقت فروش 200 میلیارد تومان اوراق مشارکت مترو اخذ شده است که در سال جاري ارائه و منتشر خواهد شد.
وي در مورد اقدامات و كارهاي انجام شده در زمينه اجراي طرح مترو اظهار كرد: اقدامات خوبي در اين زمينه در حال انجام است و با مونتاژ دستگاه TBM حفاريها هم سرعت قابل قبولي خواهد داشت.
به پيمانكار بدهكار هستيم
اما سخنگوي شوراي اسلامي شهر قم در گفتگو با خبرنگار مهر، با ابراز گلايه از عدم تخصيص اعتبار به طرح مترو اظهار كرد: موضوع اعتبار به قطار شهري جزو رديفهاي اعتباري دولت است كه متاسفانه در قم اين اعتبار به مونوريل اختصاص يافت و در حقيقت سر مترو بيكلاه ماند.
حسن بختياري تصريح كرد: پيگيريهاي بسياري براي اختصاص اعتبار به مترو قم انجام شد اما از آنجايي كه هيچ كمك و اعتبار قابل توجهي صورت نگرفته است، امروز طرح به حالت نيمه تعطيلي و تعطيلي در آمده است.
وي عنوان داشت: شهرداري بايد 80 ميليارد تومان به عنوان پيش پرداخت اجراي اين طرح به پيمانكار پرداخت ميكرد كه پس از گذشت اين همه مدت به عنوان اجراي طرح، هنوز نتوانسته اين مبلغ را به صورت كامل پرداخت كند.
سخنگوي شوراي اسلامي شهر قم اظهار كرد: مذاكراتي با پيمانكار انجام شده تا بتوانيم از طريق واگذاري املاك شهرداري در قبال طلب پيمانكار وارد شده و در محل ايستگاه هاي مترو اين واگذاري صورت پذيرد.
بختياري در خصوص فروش اوراق مشاركت گفت: اين موضوع هم يكي از راههايي است كه شهرداري آن را پيگيري ميكند و ميتواند در تامين اعتبار طرح مترو موثر باشد.
وي يكي ديگر از راههاي تامين اعتبار اين طرح را اعطاي تسهيلات از صندوق توسعه ملي دانست كه مبلغ آن 40 ميليون دلار است و شوراي اسلامي شهر هم مصوبه آن را تصويب كرده است.
سخنگوي شوراي اسلامي شهر قم تصريح كرد: اجراي اين طرح در دستور كار است كه بعد از پيگيري در كميسيونهاي مربوطه در بانك مركزي اختصاص خواهد يافت.
اخذ وام 10 میلیارد تومانی برای مترو
سخنگوی شورای اسلامی شهر قم در آخرين خبري كه در نشست خبري خود اعلام كرده، از مصوبه شوراي اسلامي شهر قم براي اخذ مجوز دریافت وام 10 میلیارد تومانی براي تامین مالی طرح قطار شهری قم خبر داد.
وی با اشاره به اینکه طرح مترو به دلیل مشکلات مالی تقریبا نیمه تعطیل و کارگاه نیز نیمه فعال است، افزود: اين طرح با کمبود منابع مالی دست و پنجه نرم می کند، کمک های دولتی هم به مترو کمتر تخصیص پیدا کرده و به سمت طرح مونوریل بوده است.
به همین دليل شورای شهر قم تصمیم گرفت مجوز دریافت این وام را صادر كند تا این طرح شکل فعال تری به خود بگیرد، اما قطعا طرح مترو بدون کمک های دولتی و منابع مالی دولت قادر به ادامه حیات نخواهد بود.
اهميت اجراي طرحهاي شهري براي رفع مشكلات ترافيكي بر كسي پوشيده نيست و نيت همه مسئولان هم خدمت رساني است، اما اين نكته قابل توجه است كه طرحهايي بايد اجرايي شود كه نياز اساسي مردم بوده و با سلايق شخصي عمل نكنند.
به اعتقاد كارشناسان اجراي طرح مترو نسبت به مونوريل اهميت بيشتري دارد و نبايد اختصاص بودجه به طرحهاي با اهميت كمتر، اولويت اصلي مسئولان قرار گيرد.