به گزارش خبرنگار مهر در اهواز، زیر رگبار باران، بیل کشاورزیاش دستش بود و با نگاهش، جاری شدن سیل را در گندمزارش دنبال میکرد. چارهای جز نگاه و سکوت نداشت. مشخص بود که داغ دلش را بر پکهای سیگارش خالی میکرد و فریادش را که با دود سیگار مخلوط شده بود با فشار به بیرون میداد.
"مزبان" یکی از اهالی روستای استقلال یا عمیرات از توابع عبدالخان در شهرستان شوش است که بر اثر بارشهای اخیر، تمام زمین زراعتش زیر آب و تمام زحمت یک سالهاش از بین رفت.
آبهای جاری که از بالا دست به صورت سیلی شدید به سمت روستاهای غرب کرخه میآمدند تمام گندمزارها و دیگر مزارع را از میان برد. این سیل که مسیر خسرج را قطع کرده بود، اهالی روستاهای اطراف را سر در گم کرد.
کاشت و داشتی بیبرداشت
ساکنان روستای استقلال همگی منتظر رسیدن سیل به روستایشان بودند. زیرا جاده خسرج بعد از روستای کاظم حمد، کمی جلو جاری شدن سیل را گرفته و باعث شده بود که سیل به سمت روستای استقلال در حرکت باشد. تنها راهی که جلو زیر آب رفتن روستای استقلال را میگرفت، قطع کردن مسیر خسرج بود.
بیل مکانیکی از راه رسید و شروع به درو کردن جاده کرد. آنقدر زمین را کند تا مسیر را قطع کرد. حالا دیگر مسیر پنج روستا که جمعیتی بیش از چند هزار نفر دارد با تمام شهرستان شوش قطع شد. دوبه روستای مگرن نیز به دلیل بالا آمدن کرخه از کار افتاده بود. برای کمک رسانی به اهالی پنج روستا تنها با استفاده از هلکوپتر میتوان به داد آنها رسید.
یاسر یکی از اهالی روستای استقلال است با اشاره به خانههای روستای استقلال توضیح داد: متاسفانه هیچ پایگاه حوادث غیرمترقبهای وارد عمل نشده. تنها حدود ساعت 13 روز جمعه بود که بخشدار یک لودر فرستاد اما لودر هیچ مشکلی را حل نکرد و نیاز به بیل مکانیکی بود.
وی ضمن ابراز نگرانی یادآور شد: چرا به محض چنین اتفاقی مسئولان وارد عمل میشوند و چرا از چند روز گذشته به ما اطلاع ندادند تا فکری به حال خودمان میکردیم.
بیگندم، بیکاه
عبدالحسین حاج درای نیز گله دارد؛ او میگوید که به دلیل قطع جاده حدود 20 تن از کاهی که داشتم زیر آب رفت. اهالی روستای استقلال، سیلی که چند سال گذشته آمده و تمام روستایشان را زیر آب برده بود را از یاد نبردهاند. به همین دلیل همه در ابتدای روستا منتظرند تا مبادا آن اتفاق مجددا به وقوع بپیوندد.
عباس خسرجی، دهیار روستای "بیت موزان" هم درباره بارشهای شدید باران گفت: حدود 70 خانه زیر آب رفتند که بسیاری از وسایل این خانوادهها از بین رفت. بسیاری از خانههای روستاهای "بیت فارس" زیر آب رفتند و دیوار برخی از خانهها نیز منهدم شده است.
هر چه به سمت غرب بروی، روستاهای بیشتری را میبینی که به زیر آب رفتند. کمی بالاتر از روستای استقلال، یعنی چهار کیلومتر آن طرف تر، روستای "کاظم حمد" که بیش از دو هزار نفر جمعیت دارد واقع شده است. وضعیت در این روستا نیز همچون دیگر روستاها اسفبار است.
200 متر بعد از روستا، آبهای جاری از بالا دست به روی جاده آمدهاند و راه را قطع کردند. بیل مکانیکی وارد عمل شده و جاده را تخریب میکند. این تنها راه چاره است، در غیر این صورت آب به سمت استقلال جاری میشود.
بخشدار هم در این سمت جاده ایستاده بود و نظارهگر فعالیت بیل بود. او در این باره گفت: یک شرکت برای زمینهای بالا دست که از کنار روستای "کاظم حمد" میگذرند، در حال ساخت ساخت زه کش است.
عباس شوهای افزود: در محل تقاطع جاده خسرج و زه کش، تمهیدات لازم برای جمع آوری و گذر آب های بالا دست دیده نشده بود. همچنین لولههای این شرکت گنجایش عبور این حجم آب را ندارند، لذا باعث شده زراعت مردم زیر آب بماند و آب به طرف روستا و زمینها پیش روی کند.
شوهانی افزود: با همکاری ادار راه و شهرسازی، یک دستگاه بیل میکانیکی و لودر در اختیارمان قرار دادند. این وسایل در حال قطع جاده هستند تا آب به روستاهای دیگری سرازیر نشود. لودر با تخریب جاده باعث میشود که آبهایی که از بالا دست میآیند به سمت رودخانه کرخه هدایت شوند.
قطع ارتباط پنج روستا
بخشدار شاوور توضیح داد: هم اکنون ارتباط پنج روستای، "مگرن" 1 ،2، و 3، روستای "شمخی" و "شنان حسین" با مسیرهای اصلی شهرستان قطع شد.
شوهانی گفت: آب مسیر طبیعی خود را طی میکرد و وجود این زه کش باعث شد آب به صورت سیل آب به روستای "حسین ناهذ" (منطقه چنانه) سرازیر شود و قسمتی از روستا را زیر آب و حدود دو کیلومتر جاده مواصلاتی روستا را به ارتفاع یک متر زیر آب ببرد.
کمی آن سو تر مردی چشم به روستاهای آن دست جاده دوخته. همان پنج روستایی که هیچ ارتباطی با آنها نمیشود برقرار کرد. عزیز لطیفی از اهالی روستای "خسرج مزبان" است و در این سمت جاده گرفتار شده است.
لطیفی که عضو شورای روستای خسرج مزبان است، میگوید که خانوادهام تنها هستند و نمیدانم چگونه خودم را به آنها برسانم.
وی همچنین گفت: بارها درخواست ساخت پل شناور را داده بویم اما اصلا به این درخواستهایمان توجه نشده. حالا هم که به دلیل سیل مجبور به قطع جاده بودند ارتباط اهالی روستایمان با کل شهرستان قطع شده است.
از شاوور تا رفیع زیر آب
علی عسکر ظاهری ، مدیر عامل هلال احمر استان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بارش باران بیسابقه در سه روز اخیر در استان ، باعث جاری شدن سیل در نقاط مختلف استان خوزستان شده و در این بین بیشترین آسیب را روستاهای خوزستان متحمل شدهاند.
وی افزود: بسیاری از روستاهای استان هم اکنون در محاصره سیل هستند و امداد رسانی به آنها توسط امدادگران هلال احمر از روز گذشته آغاز شده است.
ظاهری عنوان کرد: هم اکنون چند روستا در شهر بستان در دشت آزادگان، منطقه سنگر شهرستان دزفول، دو روستا در مسیر غیزانیه اهواز، دو روستا در شهرستان ماهشهر، منطقه منگشت و امامزاده عبدالله در شهرستان باغملک و شهر رفیع در محاصره سیل قرار دارند. اما حوادث اتفاق افتاده تنها محدود به مکان های یاد شده نیست. بر اثر وزش باد و باران شدید پایه برقی نیز در منطقه سید عباس سقوط و برق منطقه را قطع کرده بود.
همچنین گزارش های خبرنگار اعزامی مهر در منطقه شاوور حاکی از آن است که رودخانه شاوور در اطراف روستای بیت اسماعیل غانم نیز طغیان کرده است. این طغیان رودخانه باعث شده بخش اعظمی از زمین های رزاعی به زیر آب روند.
علی خنیفر از فعالان کشاورزی و اهالی روستای بیت اسماعیل به خبرنگار مهر گفت: حدود یک هزار هکتار زمین زراعی به زیر آب رفت.
خنیفر افزود: عمده زمینهای کشت شده، گندم است. در کنار گندم خیار، هندوانه، گوجه دیگر محصولات نیز کشت شده که بر اثر بارندگی شدید و بالا آمدن آب رودخانه، به طور کامل از بین رفتند.
---------------
گزارش: قاسم منصور آل کثیر
عکس: رسول لطیفی