به گزارش خبرنگار مهر، محمدرضا فرزین امروز در نشستی خبری در مورد آخرین وضعیت صندوق توسعه ملی گفت: در سال گذشته مجموع واریزیهای صندوق توسعه ملی 14.7 میلیارد دلار بوده است که با این حساب منابع صندوق توسعه ملی به 49.6 میلیارد دلار افزایش یافته است.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی افزود: مجموع منابع صندوق باعث شده است که امروز صندوق توسعه ملی در بین 65 صندوق ثروت ملی دنیا رتبه 22 را کسب کند و با توجه به نرخ رشد واریز منابع، در آینده نزدیک رتبه بالاتری را خواهیم داشت.
وی با اعلام اینکه تمامی منابع صندوق توسعه ملی متعلق به بخش خصوصی است، تصریح کرد: در حال حاضر هر ایرانی 700 دلار سرمایه زاینده در صندوق دارد که در افق 1404 با ادامه همین روال فروش نفت به میزان 2.5 میلیون بشکه در روز به 6500 دلار سرمایه زاینده افزایش خواهد یافت.
فرزین از تعاملات بین صندوق با کلیه نهادهای بین المللی پولی و مالی جهان خبر داد و گفت: بر این اساس رتبه شفافیت صندوق از عدد 62 به 32 کاهش یافته و امید است در آینده جزو 10 صندوق شفاف جهانی در عملکرد باشد.
وی از ارایه پیشنهاداتی به مجلس در بودجه سال جاری برای بهینه سازی منابع صندوق توسعه ملی خبر داد و تصریح کرد: 20 درصد منابع صندوق به ریال تبدیل و به صنعت کشاورزی اختصاص یافت. تا پایان سال 91 بالغ بر 342 طرح بزرگ اقتصادی کشور به ارزش 18.7 میلیارد دلار از سوی صندوق پذیرش شد یعنی برای هر طرح 154 میلیون دلار اختصاص یافته است.
به گفته رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی سرمایه گذاری از طریق 16 بانک دولتی و خصوصی به بخش های صنعت، معدن، کشاورزی، آب، مسکن، ساختمان و ... صورت پذیرفته که بیشترین آن مربوط به بخش صنعت بوده است. همچنین تمامی استان ها و بخش های دارای طرح مصوب می تواند از منابع صندوق بهره گیری کنند و صندوق از پذیرش تمامی پروژه های کارآمد و اقتصادی در کشور استقبال کرده و منابع لازم را در اختیار آنها قرار می دهد.
وی از اختصاص 3.3 میلیارد دلار از منابع ارزی صندوق توسعه ملی تا پایان سال 91 به 12 طرح بزرگ پتروشیمی، 2.3 میلیارد دلار به 18 طرح نیروگاهی، 7 میلیارد دلار به 3 طرح بالادستی نفت، 1.8 میلیارد دلار به 31 طرح فولادی و 467 میلیون دلار به طرح های فولاد و بتن و 2.2 میلیارد دلار به 175 طرح سیمان خبر داد.
فرزین گفت: منابع ریالی صندوق تا پایان سال 91 بالغ بر 6 هزار میلیارد تومان بوده که به طرح های صنعت و کشاورزی اختصاص یافته است و بیشترین آن به بخش کشاورزی پرداخت شده. منابع ریالی صندوق تا مدت مذکور تا سال 91 بالغ بر دو سال توانست 156 هزار فرصت شغلی ایجاد کند و تمام این منابع به بنگاه های کوچک، متوسط و زودبازده اختصاص یافت که بسیاری از آنها با مشکل نقدینگی مواجه بودند.
وی اعلام کرد: دو طرح بزرگ در دولت در دست اجرا است که یکی طرح توسعه کشاورزی و دیگری طرح توسعه معادن است و تمام این منابع اختصاص یافته به طرح توسعه کشاورزی از منابع صندوق توسعه بوده است.
رئیس هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان اینکه منابع صندوق جایگزینی برای کلیه فاینانس های خارجی شده است گفت: منابع صندوق بیش از بودجه عمرانی کشور است. سهم دولتی ها در طرح هایی که تامین منابع می شوند از محل صندوق بیش از 20 درصد نیست. هیچ منابعی از صندوق بدون مجوز قانونی قابل برداشت نیست.
فرزین در مورد مبلغ عیدانه که از محل صندوق توسعه ملی پرداخت شده بود گفت: پرداخت 2.7 میلیارد دلار عیدانه بر اساس طرح مشترک دولت و مجلس طی جلسات هر شب آنها پیش از پایان سال گذشته بود که این پیشنهاد مشترک به مقام معظم رهبری ارایه و ایشان پرداخت آن را تایید کردند.
وی ادامه داد: این منابع به صورت سه ساله در اختیار دولت قرار گرفته یعنی کلیه این منابع توسط دولت در این مدت زمان باید به صندوق بازگشت داده شود یعنی از منابع صندوق توسعه استقراض برای پرداخت عیدانه صورت گرفته نه اینکه برداشت شده باشد.