مدیر دفتر پژوهش مرکز اخلاق و تربیت اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی از رونمایی سه کتاب از آثار مرکز اخلاق و تربیت اسلامی در بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، حسین مرادی، مدیر دفتر پژوهش مرکز اخلاق و تربیت اسلامی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با بیان اینکه سه اثر از جدیدترین فعالیتهای مرکز اخلاق و تربیت اسلامی در نمایشگاه کتاب عرضه می شود، به معرفی آثار ارائه شده پرداخت.

مرادی در معرفی کتاب «فقه و اخلاق و اسلامی: مقایسه‌ای علم‌شناختی» گفت: بالندگی دانش اخلاق اسلامی نیازمند برنامه‌ریزی دقیق علمی است. الگوگیری مناسب از روش‌شناسی علوم پیشرفته و اصیل اسلامی نظیر فقه و نیز تعیین نسبت علم اخلاق با سایر علوم اسلامی متناظر که عهده‌دار هدایت رفتار مسلمین است مانند فقه و عرفان عملی، از اقدامات مهم و راهگشا در این زمینه به‌شمار می رود.

وی در ادامه با بیان اینکه طبعاً آگاهی تفصیلی از مختصات علم‌شناختی و بررسی تطبیقی آن­ها با دانش اخلاق و مقایسه نقاط ضعف و قوت سنت‌های علمی متنوع این علوم می‌تواند از بهترین و نزدیک‌ترین راه‌های تقویت و نوسازی دانش اخلاق باشد گفت: کتاب «فقه و اخلاق و اسلامی: مقایسه‌ای علم‌شناختی» با این هدف به‌ رشته تحریر درآمده است.

مدیر دفتر پژوهش مرکز اخلاق و تربیت اسلامی در رابطه با معرفی کتاب «استنباط حکم اخلاقی از "رفتار معصوم"؛ دشواری‌های نظری و ملاحظات روش‌شناختی» تشریح کرد: این کتاب درصدد بیان چالش‌های استفاده از رفتار معصوم در کشف گزاره اخلاقی است و توجه مخاطب را به دشواری استنباط احکام اخلاقی و لزوم روشمندی آن جلب می‌کند.

وی در این رابطه افزود: در این اثر مخاطب با زاویه‌ای از تفقه اخلاقی یعنی دریافت اجتهادی گزاره اخلاقی از منابع دینی آشنا می‌شود و در کشف نظر دین در باره «خوبی و بدی رفتارها» از سیره معصوم به نگرش تازه‌ای دست می‌یابد.

مرادی تأکید کرد: غرض از این بحث بیان سیره معصومان(ع) و یا تبیین اهمیت و نقش الگو در تربیت نیست، بلکه دغدغه مؤلف، استنباط حکم اخلاقی از فعل معصوم ‌است.

مدیر دفتر پژوهش مرکز اخلاق و تربیت اسلامی در ادامه به معرفی کتاب «درآمدی بر سبک بندگی: اعتدال عبادی در سیره معصومان(ع)» پرداخت و توضیح داد: سیره معصومان(ع) از منابع مهم اخلاق اسلامی است که نزدیک به دو و نیم قرن از حیات پاک و پربرکت پیشوایان بزرگ امت اسلامی در آن بازتاب یافته است. ژرفا، غنا، کمال و حجیت این منبع سبب می­ شود حجم فراوانی از توصیه‌ها، گزاره‌ها و قواعد متعالی اخلاقی از آن قابل کشف باشد.

مرادی با بیان اینکه کتاب «درآمدی بر سبک بندگی: اعتدال عبادی در سیره معصومان(ع)» به بررسی مصداقی یکی از چالش‌های بارز در سیره عبادی منقول معصومان(ع)؛ یعنی چالش میانه‌روی و افراط در عبادت پرداخته شده و به مناسبت، مباحث روش‌شناختی مربوطه نیز مجال طرح یافته است یادآور شد: نویسنده در این اثر در پی اثباتِ اعتدال عبادی در سیرة معصومان(ع)، ادله متعدد عقلی و نقلی اقامه می‌کند و شواهد مخالف را  به تفصیل نقد و بررسی می‌نماید.

وی در پایان متذکر شد: کتاب «فقه و اخلاق و اسلامی: مقایسه‌ای علم‌شناختی» به قلم حجت السلام مهدی احمدپور، کتاب «درآمدی بر سبک بندگی: اعتدال عبادی در سیره معصومان(ع)» به قلم حجت الاسلام کاظم دلیری و کتاب «استنباط حکم اخلاقی از "رفتار معصوم"؛ دشواری‌های نظری و ملاحظات روش‌شناختی» با همکاری حجت الاسلام محمد عالم زاده نوری و حجت الاسلام حسن بوسلیکی و حسین مرادی به رشته تحریر در آمده اند.