رشت – خبرگزاری مهر: استاد دانشگاه علامه طباطبایی و عضو موسسه دین و اقتصاد گفت: متاسفانه به دلیل بحران ناکارآمدی مسئولان طی سال های اخیر کشور بی سابقه ترین علم گریزی، قانون گریزی و برنامه گریزی در سطوح مختلف دچار و بی سابقه ترین آسیب ها را هم به خود دیده است.

به گزارش خبرنگار مهر، فرشاد مومنی ظهر چهارشنبه در میزگرد سیاسی باعنوان " آینده مطلوب، ایران پس از انتخابات" در دانشگاه گیلان افزود: در تمام تجربه های موفق توسعه ای دنیا سه ویژگی مشترک از قبیل بهره گیری از تمامی ظرفیت ها برای توسعه بصورت بهینه، ترسیم تصویر شفاف و تدوین میثاق ملی برای ساختن آینده مطلوب وجود دارد.

وی همچنین با بیان اینکه هر کس ذهن بشریت را درگیر آینده کند خدمت بزرگی انجام داده است، اظهارداشت: نباید از اقتضائات ساختن آینده مطلوب غافل و دچار روزمرگی شد.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی و عضو موسسه دین و اقتصاد گفت:  در بین کشورهای کمتر توسعه یافته آسیب پذیری بیشتری وجود دارد چون اقتصاد این کشورها بر محور تک محصولی بنا و از سوی مسائل کوتاه مدت نسبت به مسائل بلند مدت ترجیح داده می شود.

وی اظهارداشت: جامعه ای که خود را برای آینده آماده نکرده باشد بطور دائم در حوادث غیر مترقبه آسیب پذیر و هزینه بسیار زیادی پرداخت خواهد کرد.

مومنی تصریح کرد: آینده در خلاء شکل نمی گیرد بلکه در اثر اقداماتی که در گذشته و حال انجام می گیرد، ترسیم می شود.

وی تاکید کرد: برای ساختن آینده مطلوب باید  چشم انداز های آتی را به اعتبار تجربیات موفق که در گذشته و حال اندوخته شده است، مورد بررسی قرار داد.

لزوم  ارزیابی و تحلیل درست از عملکرد گذشته و حال مسئولان کشور

استاد دانشگاه علامه طباطبایی و عضو موسسه دین و اقتصاد بر ضرورت ارزیابی و تحلیل درست از عملکرد گذشته و حال مسئولان کشور تاکید کرد و گفت: فقط توصیف یک مسئله به خودی خود برای بهبود آینده کمک نخواهد کرد بلکه مسئله اساسی اینکه یک تحلیل و تبیین درست از وضعیت داشته باشید.

وی افزود: علم، قانون و برنامه تصویری در اختیار انسان قرار می دهد که به سهولت و سرعت می توان فهمید عملکرد گذشته و حال به چه صورت بوده و چشم اندازهای  آینده به چه صورتی رقم خواهد خورد.

مومنی تصریح کرد:  در جامعه های که کوته نگری مسلط است کل مسائل پیچیده ای که هویت جمعی پیدا کرده فقط محدود به اشخاص می شود بنابراین مشکلات بنیادین در این گونه جوامع با تغییر اشخاص همچنان به قوت خود باقی می ماند.

وی اظهارداشت: جامعه دانشگاهی وزن و اهمیت اشخاص و نهادها را به درستی برآورده کنند تا راهی بسوی آینده مطلوب رقم به خورد.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی و عضو موسسه دین و اقتصاد گفت: هر رفتاری که با علم، قانون و برنامه همراه باشد بیشترین نقش و اهمیت را در ترسیم آینده خواهد داشت.

وی در ادامه به وظایف و ماموریت رسانه ها در کشور اشاره کرد و افزود: بیشتر رسانه وظایف خود را در جامعه به درستی انجام نمی دهند بنابراین اطلاعات حداقلی که بتوان مشکلات و مسائل را تعیین، اولویت گذاری و ریشه یابی کرد وجود ندارد.

مومنی بیان کرد: طی هفت ساله گذشته رتبه ایران از حیث پاکدامنی اقتصادی بین 60 تا 80 پله، به لحاظ شاخص های کیفیت محیط زیستی  63 رتبه  و از نظر کسب و کار  بیش از 30 رتبه سقوط کرده است.

وی عنوان کرد: متاسفانه به دلیل بحران ناکارآمدی مسئولان طی سال های اخیر کشور بی سابقه ترین علم گریزی، قانون گریزی و برنامه گریزی در سطوح مختلف شاهد بوده و بی سابقه ترین آسیب ها را هم به خود دیده است.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی و عضو موسسه دین و اقتصاد همچنین به سند قانون برنامه چهارم توسعه کشور اشاره کرد و گفت: بر اساس این سند دولت اجازه داشت سالانه 16 میلیارد دلار از درآمدهای نفتی هزینه و به ازای این اعتبار مکلف بود بطور متوسط رشد اقتصادی هشت درصدی در تولید ناخالص داخلی ایجاد کند و از سوی رشد تشکیل سرمایه ثابت 12 درصد و  بیکاری و تورم  باید تک رقمی برسد.

وی افزود: فقط همین بند از قانون رعایت می شد هم اکنون موجودی ذخیره حساب ارزی بیش از 350 میلیارد دلار بود.

دولت سالی بجای 16 میلیارد دلار،  چهار برابر این رقم دلار نفتی خرج کرده است

مومنی تصریح کرد: طی سال های برنامه چهارم توسعه، دولت سالی به جای 16 میلیارد دلار  چهار برابر این رقم دلار نفتی خرج کرده است در حالیکه دولتمردان در برخی از این سالها از خجالت رشد تولید ناخالص داخلی کشور را منتشر نکردند.

وی اظهارداشت: دولت در طول برنامه پنج ساله چهام بطور متوسط چهار برابر سقف مجاز برنامه دلار نفتی خرج کرد اما در برخی از سال ها نرخ رشد اقتصادی کشور زیر دو درصد بوده است.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی و عضو موسسه دین و اقتصاد گفت: رتبه ایران از حیث فساد مالی جهش پیدا می کند و از نظر پاکدامنی اقتصاد سقوط می کند به دلیل اینکه نا کارآمدی درهم تنیدگی کامل با فساد مالی دارد.

وی اعلام کرد: هر نقطه ای در دنیا مطبوعات آزاد و مستقل تضعیف شدند بلافاصله اثر عملی این مهم کاهش کارآمدی و افزایش فساد رقم خورده است.

مومنی عنوان کرد: براساس گزارش نمایه گرهای اقتصادی بانک مرکزی هم اکنون نرخ رشد تشکیل سرمایه در اقتصاد ایران یک دهم  آنچیزی که در قانون برنامه برنامه پنجم پیش بینی شده است، می رسد.

وی تاکیدکرد: عدم تحقق 90 درصدی تشکیل سرمایه در اقتصاد ایران به این معنی که چشم اندازهای فرصت های شغلی  و چشم اندازهای سهم عمومی قیمت ها در آینده نگران کننده است.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی و عضو موسسه دین و اقتصاد گفت: شوک حامل های انرژی از اشتباهات فاحش دولت بود.

وی افزود: وزیر بهداشت (دستجردی ) در حوزه تخصصی خود امانتدارانه رفتار کرد و مورد بی مهری دولت واقع شد چون ایشان مطرح کرد تا سال 89  فقط از ناحیه هزینه های کمرشکن درمان سالانه یک درصد جمعیت ایران به زیر خط فقر می افتاد وقتی این شوک به قیمیت حامل های انرژی وارد شد تعداد کسانی که از ناحیه هزینه های کم شکن درمان زیر خط می افتند، پنج برابر شده است.

مومنی با اشاره به اینکه در سال های اخیر یک سوم جمعیت لازم التعلیم کشور از گردنه پوشش آموزش و پرورش خارج  شده اند، اظهارداشت: برای تحقق عدالت اجتماعی داشتن حسن نیت کافی نیست.

وی با تصریح اینکه تبیین و تحلیل جامع امور کشور از مهمترین رسالت جامعه دانشگاهی است، گفت: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران قانون انباشت یکی از بی سابقه ترین سطوح ذخیره دانایی در کشور است.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی و عضو موسسه دین و اقتصاد یادآورشد: بیشتر مشکلاتی که هم اکنون کشور دچار آن شده است به دلیل عدول از قانون اساسی است بنابراین باید  قانون اساسی را جدی گرفت، با روش علمی شرایط موجود را شناسایی و ریشه یابی و در نهایت برای ساختن آینده مطلوب برنامه ریزی کرد.