به گفته وزیر ارشاد و بر اساس نظرسنجی صورت گرفته از سوی یکی از موسسات تابعه این وزارتخانه، تنها 6 درصد بازدیدکنندگان از نمایشگاه کتاب تهران میزان رضایت از این رویداد بین‌المللی را کم عنوان کرده‌اند.

به گزارش خبرنگار مهر، سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین اختتامیه بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در سخنانی گفت: نمایشگاه کتاب تهران قطعا به ارتقای علم و دانش در کشور کمک می‌کند چرا که علاقه مندان می‌توانند تازه‌های کتاب را از سراسر کشور دریافت کنند.

وی به برپایی مراسم تقدیر از عوامل دست اندرکار نمایشگاه کتاب تهران طی مراسمی که شب گذشته برگزار شده است، اشاره کرد و گفت: این برای اولین بار بود که از افرادی که پشت صحنه هستند و کمتر دیده می‌شوند قدردانی شد البته ما هیچ وقت نمی توانیم از زحمات آنها قدردانی کنیم اما این کار لازم بود.

حسینی اضافه کرد: خیلی‌ها آیه یاس می‌خواندند و می‌گفتند که مگر در این اوضاع اقتصادی کسی هم از نمایشگاه کتاب دیدن می‌کند؟ آنها می‌گفتند: الان که مردم درگیر مسائل و مشکلات معیشتی هستند و نخبگان هم درگیرمسائل سیاسی و انتخابات، اما حضور میلیونی مردم نشان داد که ملت ما همچنان دوستدار علم و دانش هستند و بدون تردید حضور کتابخوانان حرفه‌ای در این دوره کم نشده است.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس به نتایج یک نظرسنجی که توسط یکی از موسسات تابعه این وزارتخانه انجام شده است اشاره کرد و گفت: بر اساس این نظر سنجی 56.3 درصد از بازدیدکنندگان به میزان زیاد و بسیار زیاد از نمایشگاه رضایت داشتند. 37.7 درصد به میزان متوسط از این نمایشگاه رضایت داشتند و تنها 6 درصد اعلام کردند که میزان رضایتشان از نمایشگاه کم است.

البته کمبودهایی هست که باید رفع شود ولی به هر حال تلاش زیادی شد تا این نمایشگاه، خوب برگزار شود.

حسینی تاکید کرد: علی رغم اینکه عده‌ای فکر می‌کردند نمایشگاه کتاب تهران آن شور و نشاط همیشگی را نداشته باشد، اما آنچنان تفاوت محسوسی در شور و نشاط امسال و سال‌های قبل وجود نداشت و شاید اگر قیمت کتاب‌ها کمتر بود حتما استقبال از نمایشگاه بیش از اینها بود.

وی همچنین با اشاره به برنامه‌های جنبی از جمله به مناسبت بیداری اسلامی و پنجاهمین سالگرد قیام 15 خرداد اضافه کرد: نمایشگاه همزمان با ولادت حضرت زهرا (س) شروع شد و ما نیم نگاهی هم به این مسئله داشتیم و در این راستا کتاب‌هایی با موضوع آن حضرت با تخفیف 50 درصد در نمایشگاه عرضه شد. الان که هجمه‌ها علیه اهل بیت زیاد شده و گستاخی به بارگاه بزرگانی مانند حجربن عدی و جعفر طیار صورت گرفته لازم است که ما بیش از پیش ائمه را معرفی کنیم.

حسینی اضافه کرد: ما سعی کردیم فضای معنوی بیشتری بر نمایشگاه حاکم باشد و به همین خاطر هر روز در 5 منطقه نماز برگزار برپا می‌شد. علاوه بر این تمثال شهید دیالمه، شهید سیده طاهره ‌هاشمی و شهید سلیمان محمدخاطر در نقاط مختلف نمایشگاه نصب شد.

وی با اشاره به انتشار 10 عنوان کتاب در سالن صنعت چاپ نمایشگاه امسال کتاب تهران و همچنین برنامه‌ها و نشست‌های متعددی که در سرای اهل قلم برپا شده است آنها را مفید توصیف کرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین حضور 2.5 ساعته مقام معظم رهبری را در نمایشگاه امسال کتاب تهران بسیار ارزشمند و مایه برکت این نمایشگاه دانست و گفت: باید به تاکیدات ایشان برای تولید کاغذ در کشور بیشتر توجه شود.

حسینی اضافه کرد: حضور سران سه قوه، نمایندگان، مدیران، اعضای هیات دولت و چهره‌های خارجی از جمله وزرای برخی کشورهای آسیایی مایه این شد که کتاب مورد توجه قرار بگیرد.

وی سالن کارنامه نشر نمایشگاه امسال کتاب تهران را پربارتر از سال قبل عنوان کرد و حضور 102 ناشر الکترونیک را برای نخستین بار در نمایشگاه بیست و ششم به فال نیک گرفت و گفت: با توجه به مشکلاتی که در حوزه نشر مکتوب وجود دارد خوب است که به ناشران الکترونیک بیشتر توجه شود.

وزیر ارشاد در خصوص تخلفات صورت گرفته در نمایشگاه امسال کتاب تهران هم یادآور شد: نمایشگاه ضوابط و مقرراتی دارد که باید مورد توجه باشد. اگر اعلام می‌شود کتاب‌ها باید مربوط به 3 یا 5 سال اخیر باشد دیگر نباید کتابی قبل از این تاریخ در نمایشگاه عرضه شود. به هر حال ما می‌بایست کار نظارت را انجام می‌دادیم ولی خوشبختانه طبق گزارش‌هایی که ما داریم امسال کمترین تخلفات در نمایشگاه کتاب تهران وجود داشته است و ما از این بابت از همه ناشران تشکر می‌کنیم.

حسینی همچنین خواستار مستندسازی ابتدا تا انتهای نمایشگاه کتاب امسال تهران شد و گفت: در آینده می‌توان از این مستند استفاده‌های خوبی کرد. ما همچنین باید به رونق بیشتر بخش بازار جهانی نشر نمایشگاه کتاب تهران توجه داشته باشیم.

وی وضعیت اطلاع رسانی نمایشگاه بیست و ششم را نیز بهتر از سال قبل توصیف و از صدا و سیما و به خصوص شبکه 4 قدردانی کرد.

وی همچنین با اشاره به مشکلات اعتباری این وزارتخانه در سال گذشته یادآور شد: ما هم می‌دانیم که اگر حمایت بیشتری از صنعت نشر بکنیم موجب رونق می‌شود ولی همه چیز دست ما نیست. من دیروز هم در خطبه‌های نماز جمعه از نمایندگان خواستم که اگر نمی توانند بودجه بخش فرهنگ را افزایش دهند لااقل ردیف بودجه نشر ما را بیشتر کنند تا ما بتوانیم کتاب‌های بیشتری از ناشران خریداری کنیم. کتابخانه‌های کشور را تجهیز کنیم و دانشجویان بیشتری را تحت پوشش قرار دهیم.

در پایان این برنامه ضمن معرفی ناشران برتر سال 91 و غرفه‌های برگزیده نمایشگاه بیست و ششم از چکیده سند راهبردی صنعت چاپ کشور و تفاهم نامه میان وزارتخانه‌های ارشاد و صنعت و معدن برای تقویت صنعت چاپ و همچنین کتاب‌های زیر رونمایی شد:

زندگی که گریخت، به روایت گل سرخ، فرمانروای مهر، یوسف، چشمی که بستم چشمی که بگشود و مجموعه ضوابط و مقررات نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران