کرج – خبرگزاری مهر: با نزدیک شدن به ایام امتحانات استرس و اضطراب دانش آموزان فزونی می یابد و در بسیاری مواردی پیش آمده به رغم اشراف دانش آموز به موضوع امتحان، به دلیل همین استرس کاذب در آزمون ناکام می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، "بلد بودم ها! اما اینقدر استرس داشتم که دستام خیس عرق شده بود و نتونستم از پس امتحان بربیام" این جمله در روزهای امتحانات زیاد از زبان دانش آموزان شنیده می شود. جمله ای که نشان می دهد شماری از دانش آموزان به رغم برخورداری از توانایی های علمی، به علت استرس و اضطراب کاذب پیش از امتحان نتوانند این دوره را با موفقیت سپری کنند و برخی والدین نیز ناخواسته به آن دامن می زنند.

علل متعددی موجب ایجاد این حس آشنای دوره دانش آموزی می شود که شناخت ریشه های آنها در کاهش استرس و اضطراب ایام امتحانات تاثیر قابل توجهی دارد.

برخی از کارشناسان مسائل آموزشی معتقد هستند که پیروی از یک برنامه ریزی منظم در طول سال تحصیلی منجر به موفقیت و کاهش استرس در دانش آموزان می شود اما در کنار این نظریه برخی از کارشناسان حوزه بهداشتی نیز معتقدند که نداشتن تغذیه مناسب در ایام امتحان، براسترس دانش آموزان می افزاید.

در این میان برخی والدین نیز با خواسته های بعضا غیرواقعی و بی توجه به توانایی دانش آموز او را در شرایطی دشوار قرار می دهند و موجب افزایش استرس دانش آموز می شوند.

در حالی که به گفته صاحب نظران نقش والدین در کاهش اضطراب و استرس زمان امتحان بسیار تاثیرگذار است و پدر و مادرها با مطالعه روش های کاهش استرس می توانند فرزندشان را در آرام و موفق سپری کردن این دوره یاری رسانند.

سخت گیری های بیش از حد والدین و اولیاء مدرسه در ایام امتحانات استرس دانش آموزان را نه تنها نمی کاهد که نتیجه عکس می دهد.

طاهره گرمسیری کارشناس فرهنگی کانون پرورش فکری استان البرز در خصوص راهکارهای مقابله با کاهش استرس امتحانات به خبرنگار مهر گفت: هر سال با نزدیک شدن به پایان سال تحصیلی و ایام امتحانات ذهن والدین و دانش آموزان درگیر استرس فراوان می شود که توجه کافی به آنها و انتخاب راه های صحیح برطرف سازی بحران ها می تواند از تأثیر سوء این نگرانی ها و فشارهای روحی و روانی بکاهد.

وی گفت: اصولا تغذیه می تواند یکی از موضوعات مهم و اساسی در این رابطه باشد که والدین عزیز باید در مورد نحوه صحیح و بهینه دفعات، حجم و محتویات غذایی مورد مصرف فرزند خود تصمیمات لازم و کار آمدی را در نظر گرفته و تلاش کنند دانش آموزان از نظر میزان تغذیه و مصرف انواع میوه و سبزیجات، غلات، پروتئین و سایر مواد سالم مورد نیاز بدن در شرایط مطلوبی قرار گیرند، زیرا همواره ذهن سالم و توانمند در بدنی سالم نهفته است.

والدین به دانش آموزان در کسب نمره سخت نگیرند

گرمسیری با اشاره به نقش والدین در کنترل فشارهای این دوره افزود: خانواده ها با توصیه های صحیح می توانند فرزند خود را در شرایطی راهی امتحانات کنند که در حالتی ایده آل قرار داشته باشند. بی شک با مطالعه می توان راه های مناسب و صحیح را دریافت و بدان عمل کرد. 

کارشناس فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان البرز در ادامه خواب کافی را از دیگر موارد مهم در استراحت مغزی دانش آموزان برشمرد و بار دیگر بر نقش کلیدی والدین در تأمین آن تاکید کرد و گفت: خواب کافی در زمان های مهم و مورد نیاز بدن می تواند از لحاظ فیزیولوژیکی، مغز را در شرایط استراحت و در نتیجه بازدهی بیشتر قرار دهد.
 
وی افزود: چند ساعت درس خواندن پشت سر هم و مداوم  خسته کننده است و سبب کاهش یادگیری خواهد شد لذا دانش آموزان باید در پایان هر ساعت درس خواندن پنج تا ده دقیقه استراحت کنند.

وی توجه به مسائل روانی را نیز مورد تاکید قرار داد و اظهار داشت: تأکید بسیار زیاد والدین در کسب نمره موجب تحمیل استرس و فشار روانی فراوانی بر فرزند شده و در واقع نتیجه معکوس دارد. والدین باید مانع ایجاد و تحمیل این نوع فشارها بر دانش آموزان شوند.

به گفته گرمسیری شاید گاهی لازم باشد به جای وارد کردن فشار روحی بر فرزندان سعی کنیم آنها را به نیم ساعت استراحت دعوت کنیم.

پیشنهاد برنامه ریزی درسی مشورتی

وی توجه به برنامه ریزی را از دیگر اصول کاهش استرس امتحانات برشمرد و گفت: توجه به برنامه امتحانی، ساعات مطالعه، ساعات استراحت، انجام امور مربوط به شب امتحان و فراهم کردن شرایط لازم، تنها به وسیله یک برنامه ریزی دقیق و منطقی میسر می شود که تدوین آن بر عهده والدین و دانش آموزان به شکل توأم و مشورتی است.

گرمسیری افزود: به این صورت هر دو طرف نظرات خود را مطرح کرده و در نتیجه یک برنامه ریزی خوب و کاربردی تدوین می شود که می تواند در حد بسیار زیادی از  استرس و آدرنالین بیش از اندازه که در روزهای امتحان در بدن دانش آموان تولید و موجب نگرانی آنها می شود جلوگیری کند.

کارشناس فرهنگی کانون پرورش فکری استان البرز در ادامه برشماری کاهش عوامل استرس زای پیش از امتحان شرایط لازم برای اتاق مطالعه و محلی که دانش آموز به خواندن درس مشغول است را بااهمیت دانست و گفت: سکوت و آرامشی که در محیط اطراف دانش آموزان باید برقرار باشد، بسیار مهم است و سایر عواملی که موجب بر هم خوردن تمرکز حواس آنها می شود از قبیل سر و صداهای اضافه مانند صدای تلویزیون و رادیو و ...  مهم و قابل توجه است و والدین وظیفه دارند با پیشگیری از بروز این موارد محیط آرام و امنی برای فرزندان خود فراهم سازند.

به موقع بیدار شدن در روز امتحان، صرف صبحانه کامل و آماده کردن وسایل مورد نیاز آزمون و اطمینان از اینکه چیزی را فراموش نکرده اند از دیگر مواردی است که گرمسیری به آن اشاره کرد.