به گزارش خبرگزاری مهر، تعالیم اسلامی همواره دو هدف اساسی را پیگیری می کند: نخست انسان سازی و دوم تمدن سازی. منظور از تمدن سازی دینی، ایجاد شرایط زندگی بر پایه تعالیم الهی است که روح فرهنگ اسلامی بر آن حاکم باشد. اگر ابعاد یک جامعه به اجزای وجودی یک انسان مانند شود، فرهنگ همچون روحی است که در این کالبد دمیده می شود و فرآیندهای داخلی آنرا در مسیر خدایی شدن همگرا و هماهنگ می کند.(برگرفته از بیانات رهبر معظم انقلاب در دیدار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، 81/9/26)
دمیده شدن روح تعالیم اسلامی در کالبد جامعه موجب می شود تا همه اجزاء اهداف و افقهای جامعه الهی شود و به تبع آن جریان اندیشه و علوم نیز به سرچشمه های الهی متصل گردد و از آلودگی ها تطهیر و خالص شود و اخلاق و ارزشهای حاکم بر افراد و نظام اجتماعی نیز روحانی گردد.
بدون شک تحقق اهداف تمدن اسلامی و ایجاد جامعه نمونه اسلامی، بدون ایجاد زیرساختهای فرهنگی و معرفتی مناسب، ممکن نخواهد بود. در این راستا طراحی الگوی مهندسی فرهنگی به منظور شکل گیری تمدن اسلامی و ترویج و تقوریت زیرمجموعه های فرهنگ دینی و از آن جمله فرهنگ زیارت ضرورتی انکارناپذیر به شمار می آورد.
پس از تأکیدهای مکرر رهبر معظم انقلاب در زمینه طراحی الگوی مهندسی فرهنگی و توسعه اسلامی، بسیاری از افراد و مراکز تحقیقاتی فرهنگی در بخشهای دولتی و غیردولتی جهت گیری خود را به سمت هدفهای مزبور تنظیم کردند. در متن تمامی دستگاه های علمی و تحقیقاتی کشور نیز روند تغییر به سمت الگوی توسعه اسلامی به صورت محسوسی آغاز شده که مجموعه این تلاشها و فعالیتها در تدوین برنامه پنجم توسعه به خوبی نمایان است.
اجرای طرح مطالعه توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) از سوی استانداری خراسان رضوی نقطه شروع مناسبی در اعمال نگاه راهبردی برای توسعه و تعیق فرهنگ زیارت و تعمیم و گسترش آثار آن به دیگر عرصه های فرهنگی، اجتماعی و زیرساختی است. آنچه می تواند در این راستا راهگشا باشد، ورود جدی نخبگان اعم از نخبگان حوزه معرفتت دینی و دیگر متخصصان عرصه های مرتبط با توسعه زیارت و شناخت کاستی ها و ارائه راه حلهای مناسب و مؤثر در ارتباط با آن است.
کتاب حاضر خلاصه ای از مطالعات انجام شده در تدوین سند راهبردی توسعه زیارت امام رضا(ع) می باشد که به همت مشاوران عرصه های تخصصی مرتبط تدوین شده است. در ابتدای کناب چشم انداز کلی ناظر به توسعه زیارت امام رضا(ع) ارائه و در ادامه خلاصه اسناد راهبردی آمده است.
به همت دبیرخانه طرح مطالعه توسعه کمی و کیفی زیارت امام رضا(ع) کتاب خلاصه مطالعات مرحله شناخت(مطالعات پایه) به شمارگان 1000 نسخه در سال 1391 منتشر شد.