تهران - خبرگزاری مهر: معاون امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران از اشتغال 10 هزار تهرانی در معادن کوهی و آبرفتی این استان خبر داد.

مجید پورمقدم در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مجموع معادن در استان تهران 600 واحد است، بیان داشت: از این مجموع 200 معدن کوهی، 226 معدن آبرفتی و 174 معدن خاک رسی است.

وی افزود: تهران با داشتن 48 پروانه معدن مخروط کوهی بیشترین تعداد این گونه معادن کشور را دارد، همچنین این استان با برخورداری از سه هزار نفر عضو سازمان نظام مهندسی معدن بیشترین اعضا در این مجموعه را در کشور به خود اختصاص داده است.

تهران بزرگترین تولید کننده مواد اولیه سیمان در ایران

معاون امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران ضمن اعلام وجود 727 واحد صنایع معدنی در استان عنوان کرد: تهران با داشتن چهار کارخانه سیمان بزرگترین تولید کننده مواد اولیه کارخانجات این محصول در کشور قلمداد می شود.

وی سهم شرق استان تهران از این کارخانه های سیمان را یک واحد اعلام کرد و ادامه داد: در واحدهای صنایع معدنی این چهار کارخانه سیمان در استان تهران سه هزار نفر به طور مستقیم دارای شغل هستند.

پورمقدم با بیان اینکه با احداث یک کارخانه، برای 500 نفر اشتغال مستقیم و برای پنج هزار نفر اشتغال غیرمستقیم ایجاد می شود، تصریح کرد: شهرستان دماوند سهم بسزایی در تأمین مواد اولیه این کارخانجات سیمان ایفا می کند.

تهران قطب معدنی و صنایع معدنی کشور

وی با تأکید بر محوریت معدنی استان تهران در کشور و محوریت شهرستان دماوند در استان تهران در خصوص معادن اضافه کرد: استان تهران به عنوان قطب معدنی و صنایع معدنی کشور محسوب می شود.

معاون امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران همه مجوزهای صادره در شهرستان دماوند را با مساحت دو هزار و 46 کیلومترمربع را 348 فقره اعلام کرد و اظهار داشت: پروانه بهره برداری شده معدن در دماوند 86 فقره، معدن غیرفعال 26 فقره، پروانه اکتشاف جاری 15 فقره، درخواست صدور پروانه اکتشاف 114 فقره، معادن متروکه هشت فقره، گواهی کشف سه فقره، درخواست مشمول ماده 15 قانون 32 فقره، معادن شن و ماسه آبرفتی سه فقره، معادن خاک رس یک فقره، معادن مخروط کوهی 86 فقره و معادن کوهی اکتشاف شده در دماوند پنج فقره است.

شهرت بین المللی ماده معدنی "زئولیت" دماوند

وی همچنین از استخراج و تولید سالانه هشت میلیون تن مواد معدنی در شهرستان دماوند خبر داد و افزود: تنوع این مواد را مخروط کوهی، سنگ لاشه سبز و قرمز و یا به اصطلاح پوست پیازی، سنگ آهک، گچ، خاک صنعتی، سیلیس، زغال سنگ، ماده استراتژیک "بوکسیت" و "زئولیت" شامل می شود.

پورمقدم آمار واحدهای معادن صنایع معدنی را به ترتیب جدول سیمانی دو فقره، بتن آماده هفت فقره، آسفالت چهار فقره و کفپوش سیمانی دو فقره اعلام کرد.

وی سهم شهرستان دماوند از وصول حقوق دولتی معادن را طی سال گذشته 328 میلیون و 550 هزار 226 تومان اعلام کرد و بیان داشت: طبق قوانین موجود، 15 درصد از حقوق دولتی وصولی معادن شهرستانها برای توسعه همان مناطق تزریق می شود.

معاون امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران اعمال این تخصیص اعتبار را بر اساس قانون معادن ابلاغ شده از سوی ریاست جمهوری در تبصره شش ماده 12 قانون اصلاح و معادن دانست و ادامه داد: طبق مفاد این قانون "دولت مکلف است 15 درصد از حقوق دولتی وصولی را به اعتبارات همان استان اضافه کند، به طوری که تمام اعتبارات یاد شده جهت ایجاد زیرساخت رفاهی و توسعه شهرستان با اولویتی بخشی که معادن در آن واقع شده است، اختصاص یابد".

وی اختصاص این اعتبار را انگیزه ای برای فعال کردن معادن غیرفعال نقاط مختلف استان تهران خواند و یادآور شد: فعال شدن هریک از معادن مذکور می تواند باعث ایجاد ارزش افزوده، تولید، اشتغال و جلوگیری از پدیده شوم مهاجرت شود.

به گفته پورمقدم بر اساس تبصره پنج ماده 14 اصلاح قانون معادن(ماده 12 قانون قدیم) "بهره برداران معادنی که در برای بهره برداری و صیانت از ذخایر معدنی، ارتقای بهره وری، تحقیق، توسعه، اکتشاف و حفظ محیط زیست در معدن مربوطه اقدام کنند، با تأیید شورای عالی معادن از پرداخت حداکثر تا 20 درصد حقوق دولتی معاف هستند".

وی اضافه کرد: این قانون هدفی همچون سوق دادن بهره برداران و معدن کاران و افزایش انگیزه های آنها به سمت و سوی رعایت مسائل زیست محیطی را دنبال می کند.

این مسئول از آمادگی مجموعه معاونت امور معادن و اکتشافات معدنی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران برای برگزاری همایشهای معدنی در راستای ارتقای سطح علمی پرسنل و واحدهای صنایع معدنی خبر داد و تصریح کرد: این همایشها را می توان با همکاری همه مسئولان فنی معادن، بهره برداران واحدهای صنایع معدنی، اداره محیط زیست و همچنین دانشگاه های دارای رشته های زمین شناسی شهرستانهای تهران برگزار کرد.